Vegaaniset nokkosletut

toukokuuta 19, 2020


Jos et ole vielä perehtynyt villiyrttien käyttöön, aloita paistamalla nokkoslettuja! Nokkosesta on helppo lähteä liikkeelle monestakin syystä: Toisin kuin monet muut villiyrtit, nokkosen todennäköisesti osaat tunnistaa jo valmiiksi. Nokkosesta kokatut ruoat ovat myös helposti lähestyttäviä, sillä mieto maku ja käyttötavat muistuttavat tuttua pinaattia. Minä keksin tänä keväänä upottaa nokkosia palak paneerin pinaatin tilalle. Se toimi tosi hyvin! Nokkosletut ovat kuitenkin klassinen ja helppo tapa tutustua nokkosen käyttöön, ja ne maistuvat myös lapsille. 

Perinteiseen tapaan voit syödä nokkoslettujen kanssa puolukkahilloa tai survosta, mutta kannattaa kokeilla myös suolaisia täytteitä. Itse olen tykästynyt K-Ruoan sivuilta löytyvään nyhtökauratäytteeseen, jota olen tehnyt monta kertaa. Ja vaikkei nokkoslettujen kanssa yleensä syödäkään pelkkää sokeria, minusta ne maistuvat tosi hyvältä niinkin! Kuten sanottu, nokkosen maku on mieto, joten lisäkkeet voi pitkälti valita oman maun mukaan.

Nokkosen keräämiseen voit lukea vinkit vaikka Marttojen sivuilta. Muista ottaa myös suojahanskat mukaan, kun lähdet poimintaretkelle!
Nokkosletut

(4 annosta)

5 dl kauramaitoa
2 dl ryöpättyä nokkosta (= noin 100 g tuoreita nokkosia)
1 dl kaurahiutaleita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl öljyä

Paistamiseen
öljyä

Lisäksi
puolukkahilloa tai -survosta


  1. Nokkosten kerääminen: Kerää nokkoset suojakäsineet kädessä puhtaalta kasvupaikalta. Ihan pienet ja nuoret nokkoset voi käyttää varsineen. Isommiksi ehtineistä nokkosista kannattaa käyttää vain lehdet. Huuhtele keräämäsi nokkoset huolellisesti esimerkiksi salaattilingon avulla.
  2. Nokkosten ryöppäys: Kuumenna noin 1,5 litra vettä kiehuvaksi kattilassa ja upota nokkoset veteen. Keitä 1/2-1 minuuttia. Valuta nokkoset lävikössä.
  3. Mittaa kulhoon kauramaito, nokkoset ja kaurahiutaleet. Aja tasaiseksi sauvasekoittimella. Sekoita kierrevatkaimella joukkoon loput ainekset. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  4. Paista taikinasta nokkoslettuja öljyssä paistinpannulla. Voit paistaa pieniä tai isoja lettuja. Tarjoa puolukkahillon tai -survoksen kanssa. Myös suolaiset täytteet, sopivat nokkoslettujen kanssa. Kokeile esimerkiksi K-Ruoan sivuilta löytyvää nyhtökauratäytettä!


Saatat pitää näistä

2 kommenttia

  1. Nam, pakko kokeilla tänä vuonna.

    VastaaPoista
  2. Kokeilin ja tuli hyviä! Improvisoin kyllä hieman, sillä minulla oli nokkosia käytettävissä vain puoli desilitraa(keittämisen jälkeen). Kiitos kuitenkin reseptistä! Tämä oli kiva ja helppo tapa tutustua luonnonkasvien käyttöön ruokailussa:)

    VastaaPoista