Maapähkinävoibrowniet

lokakuuta 23, 2015

Lainasin kirjastosta amerikkalaisen Emily Mainquistin Vegeherkkuja-leivontakirjan. Kirjassa oli monta ihanan oloista ohjetta, ja oli vaikea päättää, mihin niistä tarttuisi ensiksi. Lopulta päädyin valitsemaan maapähkinävoibrowniet, koska ainekset olivat niin yksinkertaiset ja löytyivät valmiiksi kaapista. Se onkin näiden brownieiden hyvä puoli, että leivontapuuhiin voi ryhtyä ihan ex tempore, kun perusainekset yleensä löytyvät kaapista automaattisesti. Ja kyllä, ainakin minulla maapähkinävoi kuuluu kaapin perussisältöön...:)

Yksinkertaisista aineksista huolimatta browniet olivat tosi herkkua! Rakenne oli hyvällä tavalla tiivis ja tuhti, ja maku tarpeeksi voimakas. Amerikkalaiseen tapaan annos on aika reilu, joten jos syöjiä on vähemmän, kannattaa harkita ohjeen puolittamista. Toisaalta browniet kyllä säilyvät useita päiviä jääkaapissa ja sopivat varmasti hyvin pakastettavaksikin.

Ulkomaalaisissa keittokirjoissa on usein se ongelma, että ainesten määrät ja suomennokset ovat vähän hassuja. Kaikkia alkuperäisessä ohjeessa käytettyjä aineksia ei myöskään välttämättä löydy Suomesta. Samat epäkohdat vaivasivat tätä Emilynkin kirjaa: Alkuperäiset mitat ovat cup-mittoja, jotka ovat desilitroissa vähän hassuja. Ainesosissa oli myös vähän outoja käännöksiä, kuten tummaa tai vaaleaa fariinisokeria. Lisäksi kuivien aineiden määrät oli ilmoitettu grammoissa, mikä on aika hankalaa, jos ei omista vaakaa. Muokkasinkin maapähkinävoibrownieiden reseptiä hiukan muuttamalla määrät suomalaisittain järkeviksi ja grammat desilitroiksi. Täysruokosokerin vaihdoin tavalliseen taloussokeriin.

Maapähkinävoibrowniet 

4 1/4 dl vehnäjauhoja
3 3/4 dl sokeria
2 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 1/4 dl vettä
2 1/2 dl öljyä


Pinnalle:
3/4-1 dl maapähkinävoita
(noin 100 g tummaa suklaata)

1. Siivilöi kaakaojauhe kulhoon ja sekoita siinä kaikki taikinan kuivat ainekset keskenään. Lisää öljy ja vesi ja sekoita tasaiseksi.
2. Leikkaa leivinpaperista sopivan muotoinen pala ja rypistä se. Vuoraa sitten leivinpaperilla noin 20 cm x 33 cm:n kokoinen vuoka. Paperin rypistämisen ansiosta paperi asettuu paikoilleen paremmin. Kaada taikina vuokaan ja leivitä tasaiseksi.
3. Jos maapähkinävoi tuntuu turhan tönköltä, lämmitä sitä hetki mikrossa, kunnes saat siihen notkean koostumuksen. Lusikoi maapähkinävoi laikuiksi taikinan pinnalle. Marmoroi pinta: Pidä veistä kohtisuorasti taikinan pintaan nähden ja sekoita sillä pintaa hieman.
4. Paista maapähkinävoibrownieita 175-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Parhaimmillaan browniet ovat täysin jäähtyneinä. Halutessasi voit koristella browniet vielä suklaaraidoin. Brownieiden seurana maistuu jäätelö tai vaahdotettu kaura- tai soijavispi.
Saatat pitää näistä

0 kommenttia