Mitä ottaa evääksi vaellukselle + pari helppoa retkiruokareseptiä

heinäkuuta 04, 2019



Vähän aikaa sitten höpöttelin ja kuvasin Instagram Storiesin puolelle, mitä kaikkea olin pakannut neljän päivän vaelluksellemme mukaan. Yllätyin tosissaan, miten moni kiitteli hyvistä vinkeistä! En osannut arvata, että aihe kiinnostaisi niin monia. Tästä innostuneena päätin tehdä tänne blogiinkin oman postauksen vaellusruoista ja lisätä myös pari iisiä reseptiä.

Tässä kohtaa haluan korostaa, että olen aika aloitteleva eräilijä vielä itsekin, sillä innostuin vaeltamisesta vasta viime kesänä. Mutta sitä painokkaammin sanon, että jos homma yhtään kiinnostaa, niin kokeilemaan vaan! Perusasiat oppii nopeasti. Tämä postaus ei siis sisällä vinkkejä kokeneelta eräilijältä, vaan enemmänkin aloittelijan hyväksi havaitsemia ruokavinkkejä sellaiselle, joka on ehkä lähdössä ensimmäiselle retkelleen tai etsii vinkkejä vegaanisiin vaelluseväisiin.

Päiväretkillä pärjää yksinkertaisemmilla eväillä, kuten tuhdeilla eväsleivillä, makkaralla, hedelmillä ja pähkinöillä. Kahvit ja teet voi pakata termariin. Mutta kun päiväretket pitenevät yön yli -reissuiksi tai useamman päivän vaelluksiksi, pitää ruokapuolta miettiä jo vähän tarkemmin. Vaikka tietysti myös päiväreissuilla on tosi kiva kokkailla ruokaa trangialla tai nuotiolla! Vaeltaminen rinkka selässä vie energiaa, joten kunnon ruoka ja myös riittävä määrä on tosi tärkeää. Esimerkiksi aamupuurohiutaleita kannattaa varata 1 1/2 - 2 dl /hlö (riippuen lisäkkeistä ja siitä, syökö puuron lisäksi muutakin), ja jos italianpatapussista riittää pakkauksen mukaan 3-4 annosta, niin vaelluksella se syödään kahdestaan.

Jos innostut kuivattelemaan ruokia itse, vain taivas on rajana luovuudessa! Ruokia voi kuivattaa uunissa, mutta kunnon kuivuri on toki tehokkaampi. Netistä etsimällä löytää vaikka mitä ideoita ja reseptejä. Facebookissa kannattaa liittyä ryhmiin Vaellus ja Vegaanivaeltajat, joissa keskustellaan niin retkiruoasta kuin kaikesta muustakin vaeltamiseen liittyvästä. Seuraavassa kuitenkin omia vinkkejäni, jotka olen näin aloittelijan näkökulmasta havainnut hyviksi.


Vöneriä ja muusia Pielisen rannalla.

Aamupala


Kaurapuuro toimii aina! Mittaa hiutaleet + suola valmiiksi pusseihin. Mukaan voit laittaa myös mm. pellavarouhetta, leseitä, siemeniä tms. Kannattaa myös varata lisäkkeitä puurolle. Maapähkinävoi on ihanaa puuron kanssa ja sopii hyvin mukaan myös vaellukselle tiiviiseen purkkiin pakattuna. Myös kuivatut marjajauheet tai Lämmin kuppi -kiisselit toimivat. Jos puuro tökkii, voi osaksi aamuja varata mysliä. Sitäkin voi nauttia kiisselin kanssa. Itse olen huomannut, että kiisselin kanssa toimii paremmin pähkinäinen kuin hedelmäinen mysli, jotta kokonaisuudesta ei tule liian makeaa. Jos et ole intohimoinen grammanviilaaja, lyhyemmälle reissulle voi pakata mukaan myös pienen purkin lämpimässä säilyvää kasvimaitoa.

Leipää voi syödä aamupalalla, jos pelkkä puuro ei tahdo mennä alas. Oma suosikkini on jälkiuunileipä, joka ei niin kärsi pidempään säilyttämisestä ja kestää hyvin rinkkaan survomista. Myös rieskat toimivat ja toki myös näkkileipä - joskaan jälkimmäinen ei ehkä ole niin survomisystävällinen valinta. Leivän päälle tykkään laittaa tahinia, joka säilyy hyvin lämpimässäkin. Leipä on hyvä eväs myös välipalaksi tauoille.

Jos juot kahvia, voit keittää pannukahvit trangialla tai nuotilla. Helpommalla pääsee, kun pakkaa mukaan pikakahvia. Teen juojille teepussit ovat kätevät.


Lämmin ruoka


Olen itse lyhyen vaelluskokemukseni aikana todennut, että one pot mealit ovat kaikkein kätevimpiä. Trangialla voi kerrallaan käyttää vain yhtä kattilaa, joten nopeimmin ruoka valmistuu yhden kattilan taktiikalla. Eli ei esimerkiksi niin, että teet pastaa ja kastiketta erikseen. 

Valmiit pussiateriat ovat hyvin klassinen ja toimiva retkiruoka ja takaan, että luonnon helmassa nekin maistuvat oikein hyvältä! Kaupoista löytyy meksikonpataa, italianpataa ja ties mitä. Vegaanituotteet.net -sivustolla on hyvät listaukset vegaanisista pussiaterioista. Proteiiniksi patoihin sopii soijarouhe, joka kannattaa mitata valmiiksi pussiin. Itse olen laittanut 1 1/2 - 2 dl soijarouhetta, kun pussin ohjeessa on neuvottu lisäämään 400 g jauhelihaa. Olen kuivannut uunissa myös nyhtökauraa ja vöneriä, jotka niin ikään toimivat proteiinilisänä eri ruoissa.

Purkkihernekeitto on hyvää evästä myös, joskin hieman painavampaa, koska siinä on vesi mukana. Yhdestä purkista tulee kaksi pienehköä annosta, joten ellei koko purkkia vetäise yksinään, voi lisäksi syödä kunnolla leipää tai paistaa jälkkäriksi trangialla vielä lettuja. Letut valmistuvat, kun pakkaat kotona kuivat ainekset pussiin ja lisäät veden ennen paistamista. Paistamiseen pitää varata paistinlasta, öljyä ja päälle ripoteltavaksi sokeria. Jotkut tekevät hilloa aiemmin mainituista valmiskiisseleistä. Voin luvata, että luonnossa paistetut letut maistuvat parhaalta ikinä! Viime reissulla paistoin lettuja ekaa kertaa ja jatkossa pakkaan ainekset varmasti aina mukaan.

Kikhernepasta tai proteiinipastat ovat kätevä, koska siitä saat hiilaria ja proteiinia samasta paketista. Yksinkertaisimmillaan joukkoon voi sekoittaa vegaanista pestoa. Esim. Urtekramin vihreä pesto tai Pirkka arrabbiata-pesto ovat vegaanisia. Jos koko purkki ei kulu pastan kanssa, kannattaa loput käyttää pian avaamisen jälkeen leivän päällä. Kuivatuista sienistä (jos sinulla sellaisia sattuu olemaan) voi tehdä sienipastaa tai miksei vaikka risottoa. Risotto ei tosin ole kovin kaasupihi ruoka suhteellisen pitkän kypsennysajan vuoksi. Mutta lyhyillä retkillä jos haluaa keskittyä nautiskeluun, on risotto yksi lempparini! Tämän kevään ensimmäisellä telttaretkellä tehtiin parsarisottoa. 

Punaiset linssit kypsyvät suhteellisen nopeasti, joten niistä voi valmistaa muhennoksia tai keittoja. Couscous on oikea pikaruoka, josta voi tehdä patoja tai vaihtoehtoisesti kypsentää nopeasti jonkin kastikkeen lisäkkeeksi kaatamalla kiehuvaa vettä päälle. Myös perunamuusijauheesta tai pussinuudeleista saa nopean lisäkkeen. Risetti-merkillä myydään kaupassa kuivattuja keittokasviksia, jotka ovat käteviä, jos ei itse halua alkaa kuivatteluhommiin. Kookosmaitojauhetta on kätevä lisätä curryihin, ja itse laitoin sitä myös lettutaikinaan.

Jos raaka-ainesuhteet ovat tiedossa, voi kaikki ruoan ainekset mitata jo kotona yhteen pussiin, niin ruoanlaitto retkellä sujuu helpommin. Toinen vaihtoehto on pakata mausteita mukaan minigrip-pusseihin. Joka tapauksessa on hyvä ottaa jotain mausteita mukaan, jotta ei vahingossakaan joudu kärsimään mauttomasta ruoasta. Ainakin suola ja pippuri kannattaa pakata matkaan. Myös tuore valkosipuli on kiva, ja johonkin ruokaan voi kasvisliemikuutio olla tarpeen. Ensi kerralla ajattelin kokeilla kuivata currytahnaa linssikeittoa varten.


Välipalat


Välipalaksi olen tykännyt ottaa seuraavia: pähkinöitä, kuivattuja härkäpapuja ja soijapapuja, kuivattuja hedelmiä, välipalapatukoita ja tummaa suklaata. Myös leipää voi nauttia tauoilla snackina. Äläkä unohda herkkuja! 😃 Jos yhtään tykkäät karkista, se todellakin maistuu vaelluspäivän päätteeksi - ellet sitten tosiaan päädy paistamaan lettuja. Suolaisen ystävät voivat valmistaa trangialla popcornia. Siemenien lisäksi siis suola ja öljy mukaan.


Esimerkkiruokalista Herajärven kierrokselta 


Olimme budjetoineet Kolin Herajärven kierrokseen (60 km) neljä vaelluspäivää ja olin miettinyt ruoat sen mukaan. Kyseessä olikin itse asiassa meidän toistaiseksi pisin vaellus niin ajan kuin kilometrienkin puolesta. Olin pakannut mukaan myös ylimääräisen puuroaterian ja ylimääräistä snackia varmuuden vuoksi. Yksi ylimääräinen lämminkin ateria olisi ollut hyvä lisä, sillä koskaan ei voi tietää, mitä odottamatonta tapahtuu! Lopulta kierros menikin meiltä vähän nopeammin, reilussa 3 vuorokaudessa, joten pari ateriaa jäi yli.


Maanantai (lähtö klo 17)

  • Illallinen: hernekeittoa ja leipää.


Tiistai

  • Aamupala: Mysliä ja kiisseliä.
  • Lounas: Couscouspata.
  • Illallinen: Myllärin texmex-kaura-ateria + kuivattua tomaattinyhtökauraa. (Nyhtökauran lisäsin 5 minuutiksi pata-ainesten mukaan kiehumaan, mutta olisi vaatinut ennallistuakseen vähän pidemmän ajan, ehkä 10 minuuttia. Muuten nyhtis toimi oikein hyvin. Itse ateria-ainekset olivat tosi positiivinen yllätys, ja ruoasta tuli tosi hyvää. Suosittelen!) Iltapalaksi syötiin vielä lettuja sokerin kanssa.


Keskiviikko

  • Aamupala: Kaurapuuroa, jonka kanssa syötiin maapähkinävoita, mustikkajauhetta, kuivattuja karpaloita, pähkinöitä ja taateleita.
  • Lounas: Linssicurry ja rieskaa (naanleivän korvikkeena).
  • Illallinen: Perunamuusia valmiista jauheesta ja vöneriä. (Kuivattua vöneriä keittelin vesitilkassa. Olisi voinut keittää vedet ihan loppuun asti ja vielä paistella hetken öljytilkassa, mutta nälkä oli liian kova, niin paistaminen jäi tekemättä. Kelpo ateria, vaikkei pussimuusi nyt ihan vertoja vedäkään oikealle muusille.)


Torstai (perillä klo 19)

  • Aamupala: Mysliä ja kiisseliä. (Satoi, joten ei haluttu viritellä trangiaa ollenkaan, joten kahvitkin jäi keittämättä.)
  • Lounas: Italianpata valmiista pussista + joukkoon soijarouhetta.


Lisäksi syötiin sopivissa väleissä leipää ja muita snackeja. Varsinaisista aterioista syömättä jäivät valmis meksikonpata sekä proteiinipasta, jonka joukkoon olin varannut pestoa ja nyhtökauraa. Ne jäävät odottelemaan seuraavaa retkeä.

Seuraavassa vielä muutama resepti helppoihin retkiruokiin. Resepteistä tuli sopiva määrä syötävää minulle ja miehelleni, mutta ruoan tarve tietenkin voi vaihdella henkilön ja nälän asteen mukaan. Itselle sopivat ruokamäärät löytää kokeilemalla. Luonnosta otetun veden kanssa pitää tietysti muistaa, että tarvittaessa sitä pitää keittää suositellut 5 minuuttia. Reseptien vesimäärät ovat arvioita. Minä en mittaillut tarkasti retkellä, ja tuskinpa kukaan mukaan. 😃


Marokkolainen couscouspata

(2 annosta)

Kuivat aineet
1 3/4 dl couscousia
1 1/4 dl soijarouhetta
1 dl kuivattuja keittokasviksia (Risetti)
1 tl juustokuminaa
1 tl korianterijauhetta
1/2 tl kurkumaa
1/4 tl kanelia
chilihiutaleita

Valmistuksen yhteydessä
noin 8 dl vettä
1/2 kasvisliemikuutio
loraus (oliivi)öljyä
suolaa
rusinoita/taateleita, pähkinöitä (eivät pakolliset, mutta ovat tosi hyvä lisä!)


  • Kotona: Mittaa pussiin kaikki kuivat ainekset valmiiksi. Pakkaa erikseen valmistuksen yhteydessä lisättävät ainekset. (Kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä on hyvä ottaa mukaan välipalaksi muutenkin, joten niitä voit hyödyntää kokkaamiseenkin.)
  • Retkellä: Kuumenna kattilassa vesi ja liuota siihen murennettu kasvisliemikuutio. Kaada pussista kuivat ainekset. Halutessasi voit heittää sekaan myös rusinoita tai pilkottuja taateleita. Anna kiehua pari minuuttia. Lorauta joukkoon myös oliiviöljy ja mausta tarpeen mukaan suolalla. Lisää halutessasi vielä pähkinöitä.

Unohdin lisätä valkosipulin heti kattilaan, niin pilkoin sen myöhemmin mukaan. Currysta tuli myös hieman harmaata, kun unohdin myös kurkuman. Ihan hyvää tuli silti! 😄

Linssicurry

(2 annosta)

Kuivat aineet
2 dl punaisia linssejä (kuivia)
1 dl kuivattuja keittokasviksia (Risetti)
1 tl juustokuminaa
1 tl garam masalaa
1/2 tl kurkumaa
1/4 tl inkivääriä
1/2 tl suolaa
chilihiutaleita (riippuen, miten tulista garam masala on)

Valmistuksen yhteydessä
noin 7 dl vettä
1-2 valkosipulinkynttä
3 rkl kookosmaitojauhetta
noin 1 pienen limetin mehu


  • Kotona: Mittaa pussiin kaikki kuivat aineet valmiiksi. Pakkaa valmistuksen yhteydessä lisättävät aineet erikseen.
  • Retkellä: Kuumenna noin 7 dl vettä. Kaada kiehuvaan veteen pussin sisältö ja pilkottu valkosipuli. Hauduttele kannen alla, kunnes linssit ovat kypsiä eli noin 10 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa kookosmaitojauhe. Purista lopuksi joukkoon sopivasti limetinmehua. Tarjoa esimerkiksi rieskan kanssa. 


Jatkossa pakkaan lettuainekset AINA retkelle mukaan!

Vegaaniset letut trangialla

(noin 4 keskikokoista lettua)

Kuivat aineet
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
2 rkl kookosmaitojauhetta

Valmistuksen yhteydessä
vettä
öljyä
sokeria

  • Kotona: Mittaa pussiin kuivat aineet valmiiksi. Pakkaa öljy ja sokeri erikseen. Muista myös paistinlasta!
  • Retkellä: Sekoita trangian kattilassa kuivat ainekset ja sopiva määrä vettä niin, että taikinan koostumus on sopiva. Paista trangian pinnoitetulla pannulla öljyssä lettuja ja nautiskele sokerin kanssa.
Vinkki! Kookosmaitojauhe ei liene ollenkaan välttämätön, mutta oli mielestäni kiva lisä, kun kuitenkin olin sitä hankkinut muuhunkin kokkailuun.



Saatat pitää näistä

4 kommenttia

  1. Moi,

    hyviä vinkkejä, joita testailen tulevilla retkillä! Purkkihernekeiton voi myös kotona kuivata ja surauttaa jauheeksi. Levittää sopan pellille ja uuniin.

    Matti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos näistä oli apua. :) Ja jep, hernarin voisi tosiaan myös kuivata, mutta en toistaiseksi ole jaksanut ryhtyä siihen.

      Poista
  2. Olen ollut käsityksessä, että linssejä pitää huuhdella ennen käyttöä (niin kauan, että vaahtoaminen loppuu) ja siihenhän menee vettä ihan jonnii verran, ainakin kotikeittiössä. Olenko siis lotrannut ihan turhaan? Voiko linssit siis vain heittää pataan, ilman huuhteluita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleinen ohje kyllä on, että linssit kannattaa huuhdella, ilmeisesti tomun ja muiden epäpuhtauksien poistamiseksi. Tämän vaiheen olen itse skipannut retkellä, ja välillä kotonakin.

      Poista