Mausteinen kurpitsakeitto

syyskuuta 30, 2015

Kurpitsojen suosio tuntuu enenevässä määrin kiirineen Pohjois-Amerikasta meille Suomeenkin. Syksyllä 2010 matkustin au pairiksi Torontoon, jossa haltioissani ihmettelin paikallisten kauppojen valtavia kurpitsavalikoimia. Vielä nytkään Suomen kurpitsasesonki ei ole mitään verrattuna Amerikkaan, mutta ainakin kurpitsareseptien määrä lehdissä ja netissä tuntuu kasvaneen. 

Au pair -aikanani olin host-perheeni vakituisin ruuanlaittaja ja tulin samalla kokanneeksi elämäni ensimmäisen kerran kurpitsaruokaa. Turvallisesti aloitin silloin keitosta, joka onkin mielestäni hyvä keino tutustua kurpitsaan.

Tämän kurpitsakeiton maustoin harissalla, eli tulisella chilipohjaisella maustetahnalla, jota käytetään paljon Pohjois-Afrikassa. Harissareseptejä on varmasti monenlaisia, mutta itse käytin tavallisesta ruokakaupasta ostamaani Al'Fez harissaa, joka sisälsi chilin lisäksi mm. juustokuminaa ja anista. Juuri anis antaa mielestäni kivan, vähän erilaisen maun keittoon. Mausteisen keiton pehmentää kookosmaito ja pinnalla rouskuvat paahdetut kurpitsansiemenet.

Kuten kuvassa näkyy, myskikurpitsoja tuli kerralla ostettua toinenkin kappale, joten lisää kurpitsareseptejä lienee vielä tulossa!



 



Mausteinen kurpitsakeitto
(3-4 annosta)

2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 (noin 1 kg) myskikurpitsa
öljyä
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1/2 tl juustokuminaa
n. 5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1/2 tl jauhettua korianteria
2-3 tl harissatahnaa
n. 1/2 tl suolaa
2 dl kookosmaitoa

Pinnalle:
kurpitsansiemeniä paahdettuna

1. Kuori ja pilko kasvikset.
2. Kuumenna öljy kattilan pohjalla ja kuullota kasvikset. Pyöräytä joukkoon inkivääri ja juustokumina.
3. Lisää vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Lisää myös loput mausteet suolaan lukuun ottamatta. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla noin 12 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
4. Soseuta keitto, mausta suolalla ja lisää kookosmaito. Kuumenna vielä kiehuvaksi. Ripottele annosten päälle paahdettuja kurpitsansiemeniä.




Saatat pitää näistä

0 kommenttia