Myskikurpitsa-linssikeitto
Pehmeä kurpitsakeitto saa ruokaisuutta linsseistä. Potkua antavat chili ja tuore inkivääri.
Myskikurpitsa-linssikeitto
(noin 5 annosta)
1 (noin 1,2 kg) myskikurpitsa
1 iso (150 g) sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
2 dl kuivia punaisia linssejä
n. 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna (laitoin itse vähän reilummin, mutta lisää maistellen)
chiliä (esim. srirachaa tai chilihiutaleita)
1 tl korianterinsiemeniä
1 kasvisliemikuutio
n. 7 dl vettä
2 dl kookosmaitoa
suolaa
1 rkl sitruunamehua
- Paloittele ensin kurpitsa: Leikkaa kurpitsa pitkittäin kahtia. Koverra siemenet ja pehmeä "rihmasto" pois lusikan avulla. Älä kuitenkaan heitä siemeniä pois, sillä voit paahtaa ne kaveriksi keitolle. Viipaloi kurpitsanpuolikkaat poikittain. Leikkele kuoriosa pois viipaleista veitsellä. Paloittele sopiviksi paloiksi. Kuori ja paloittele myös sipuli ja valkosipuli.
- Kuumenna öljy kattilan pohjalla. Kuullota siinä kurpitsaa, sipulia ja valkosipulia noin 5 minuuttia. Rouhi korianterinsiemenet huhmaressa. Lisää kattilaan loput keiton ainekset kookosmaitoa, suolaa ja sitruunamehua lukuun ottamatta. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsa on kypsää.
- Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kookosmaito, sitruunamehu ja tarpeen mukaan suolaa. Tarjoa halutessasi keiton kanssa paahdettuja kurpitsansiemeniä (ks. ohje alla).
Paahdetut kurpitsansiemenet
kurpitsansiemeniäloraus öljyä
suolaa
Poista "rihmat" kurpitsansiemenistä, huuhtele ne siivilässä ja kuivaa varovasti talouspaperin avulla. Jos aikaa on, vielä parempi on, jos annat siementen kuivua talouspaperin päällä vaikka puolisen tuntia. Sekoita siementen joukkoon loraus öljyä ja ripaus suolaa. Halutessaan voit toki lisätä muitakin mausteita. Paahda siemeniä 200-asteissa uunissa noin 10 minuuttia. Tarjoa keiton päällä tai napostele sellaisenaan.
Kokeilin paahtaa siemenet pannulla, sillä pelkkien kurpitsansiementen takia uunia on vähän hölmöä lämmittää. Paahdoin ensin pelkkiä (hieman kosteita) siemeniä pannulla ja lisäsin hetken kuluttua öljyn ja suolan. Tässä vaiheessa alkoi hurja poksuminen - kuin valmistaisit poppareita paistinpannulla. 😄Onnistuu siis näinkin, mutta suosittelen käyttämään kantta suojana.
2 kommenttia
Kiitos, oli todella nam! :)
VastaaPoistaKiva kuulla, että tykkäsit! :)
Poista