Kun vegeilijä lomailee Kreetalla

lokakuuta 10, 2017

Tässä vegetärppejä Kreetan-lomalle!




Karkasimme syyskuun puolivälissä viikoksi syksyä pakoon Kreetan aurinkoon. Täytyy sanoa, että pieni paluu kesään oli kyllä paras idea hetkeen! Oli myös korkea aika käydä elämäni ensimmäistä kertaa Kreikassa. Aloitimme Kreikan-matkailun suomalaisille tutusta kohteesta eli Kreetasta.

Tältä lomalta lähdettiin ensisijaisesti hakemaan lämpöä, aurinkoa ja rentoutumista - ja niitä totisesti myös saatiin. Ajankohta reissulle osoittautui tosi nappivalinnaksi, sillä heinä-elokuun kuumimmat helteet olivat ohi, mutta lämpöä ja aurinkoa riitti koko viikoksi. Vain oikeastaan viimeisenä päivänä oli vähän pilvisempää. Lisäksi myös turistien määrässä huomasi high seasonin olevan ohi. Mutta ruokahan se aina on tärkeä osa ainakin minun matkailuani! Aurinkomatkalla yksi parhaita juttuja mielestäni on, kun voi lämpimässä kesäillassa nauttia illallista ravintolassa ulkosalla. Koska kerran vegaaninen kasvisruokablogi on kyseessä, haluan erityisesti antaa matkavinkkejä vegematkailijalle.

En kutsu itseäni vegaaniksi vaan ennemmin vaikka "vegaanihkoksi fleksaajaksi", joka joustaa ruokavalinnoissaan, mutta pyrkii suosimaan vegaanisia vaihtoehtoja aina mahdollisuuksien mukaan. Varsinkaan matkoilla en jaksa viilata pilkkua, mutta yritän silti aina löytää järkevät tavat löytää hyvää vegaanista syötävää. En jaksa stressata, jos jossain ruoassa vahingossa onkin voita. Viinien vegaanisuudesta en vaivaudu koskaan edes kysymään, kun ei kysymykseen kuitenkaan osattaisi vastata - juon vaan.

Kreetalaisista ravintoloista ei kannata etsiä varsinaisia vegaanisia annoksia, mutta silti vegaanista syötävää sai kohtuullisen helposti. Muutamia vinkkejä onnistuneisiin ruokailuihin:

Miten löytää vegaanista syötävää ?


Kannattaa katsastaa ravintolatarjontaa etukäteen. Tämä on vinkkini oikeastaan aina, matkustaa sitten kotimaassa tai ulkomailla ja oli sitten vegaani tai ei. Chocochililla on muuten oiva postaus vegaanin ulkomaanmatkailuun liittyen. Majoituimme Kreetalla Rethymnon-nimisessä kaupungissa, jossa ravintoloita onkin runsaasti. Etukäteissuunnittelua tosin vaikeuttaa, että monet ravintolat ovat perheyrityksiä, joilla ei välttämättä ole edes nettisivuja saati sitten netissä ruokalistoja, joihin voisi etukäteen tutustua.

Paras tapa mielestäni on etsiä mielenkiintoisia ravintoloita TripAdvisorin kautta. Monet ravintolat pitävät ruokalistoja esillä ravintolan ulkopuolella, joten niihin voi kätevästi tutustua ennen kuin päättää, haluaako jäädä juuri kyseiseen ravintolaan syömään. Kreikkalaiset olivat tosi ystävällistä porukkaa. Suhtautuminen vegaaniruokaan kuitenkin vähän vaihteli: osa tuntui olevan vähän nihkeitä valmistamaan vegaanista vaihtoehtoa, osa taas osasi oli hyvin vinkata, mitä ruokaa kannattaisi valita. Parasta on kysyä henkilökunnalta jo ennen pöytään istumista, olisiko jotain menun annoksista mahdollista muokata vegaaniseksi. Monesti ruokalistalta kannattaa myös itse etsiä muutamia vaihtoehtoja, joiden epäilisi olevan muunnettavissa vegaaniseksi, ja kysyä sitten neuvoa henkilökunnalta.

Varsinaisia kasvisravintoloita ei Kreetalta juuri löydy, mutta yksi sellainen löytyi Haniasta. To Stachi tarjosi ihan maittavan lounaan, ja valmiiksi vegaanisia pääruokiakin löytyi listalta. Kannattaakin pistäytyä kertaalleen, kun (todennäköisesti) saaren ainoa kasvisruokaravintola on kyseessä.


Tosi maukas pasta-annos ihanilla oliiveilla Rethymnonissa La Renzo -nimisessä tavernassa. Erityiset pointsit tarjoilijalle, joka avuliaasti opasti löytämään vegaanista syötävää listalta.

Haniasta löytyi jopa yksi kasviruokaravintola, To Stachi, josta sai mm. vegaanista moussakaa. Maku ok, mutta ei tajunnanräjäyttävä. Kannattaa kuitenkin pistäytyä lounaalla, sillä ainakaan vegaanista moussakaa et muualta saa.

Mitä syödä?


Kreetan sijainnista johtuen olisin odottanut löytäväni falafeleja, hummusta ja muita tahnoja, mutta yllättäen etenkään falafeleja ei ollut missään. Sen sijaan tarjonta keskittyi hyvin perinteiseen kreikkalaiseen ruokaan: lihaa, kalaa ja muita mereneläviä, salaatteja, mezejä jne.

Alkuruoista eli mezeistä saa monesti koottua kokonaisen aterian. Esimerkiksi viininlehtikääryleet dolmádes (ilman jogurttidippiä), paputahna fava ja paistetut kasvikset sopivat vegaanille. Monen ravintolan listalta saattaa löytyä gemista, joka tarkoittaa riisillä täytettyjä kasviksia. Myös pasta-annoksista pystyy usein muokkaamaan vegaanisen version. Kovin proteiinipitoista ruokaa ei kannata odottaa saavansa, mutta yhden viikon hiilaritankkaus ei ainakaan minun maailmaani paljon hetkauta. 😊

Ihan parasta Kreetalla mielestäni olivat oliivit, sillä rakastan laadukkaita kreikkalaisia oliiveja! Hauskana yksityiskohtana panin merkille, ettei vähän isommissakaan ruokakaupoissa näkynyt myynnissä niitä värjättyjä tai paprikatahnatäytteisiä halpisoliiveja, joita suomalaiset ostavat. Kauppojen tarjonnasta myös sen verran, että vegaanisia jogurtteja tai vastaavia erikoistuotteita en ainakaan minä löytänyt edes isommista kaupoista. Kasvimaitoja oli paria laatua. Reissussa sitä taas muisti, miten mahtavalla tolalla ruokakauppojen valikoimat Suomessa ovatkaan!

Millaisia ruokavinkkejä muilla vegematkailijoilla mahtaa olla Kreikasta? 😊

Gemista eli riisitäytteisiä vihanneksia eräässä tavernassa Plakias-kylässä.

Jäätelökojuista saatat löytää vegaanisia gelatoja. Tämä appelsiinigelato oli aivan ihanaa.

Kissojen ystävänä olisin halunnut pysähtyä silittämään jokaista kohtaamaani kissaa!

 

Mitä muuta kuin syömistä?


Kuuluihan sitä lomaan toki muutakin kuin syömistä - tai makoilua auringossa. Kreetasta löytyy matkaoppaita vaikka kuinka, joten en ala kirjoittaa omaa tähän postaukseen. Omasta mielestäni yksi reissun kohokohdista kuitenkin oli ehdottomasti patikointi Samarian rotkolla. Aivan huikeat maisemat! Kaikissa lukemissani lähteissä painotettiin, että 16 km:n patikointi on sen verran haastava, että kohtalainen kunto on välttämätön ja että kenkien pitää olla hyvät. Meillä oli hyvät lenkkarit, joilla pärjäsi hyvin. Jos omistat vaelluskengät, ne ovat vielä paremmat. Mutta älä missään nimessä harkitsekaan sandaaleita tai henkkamaukkatennareita. Näin ei tarvitse keskittyä jalkaparkojen selviytymiseen kivikoista, vaan voit täysillä ihailla ympäröivää luontoa.


Huikea Samarian rotko.

Eräs Samarian rotkon asukas.





Saatat pitää näistä

3 kommenttia

  1. Hyviä vinkkejä, täytyy pistää korvan taakse tulevaisuuden varalle! Nyt ilmojen viilennettyä olisi ihana lähteä johonkin lämpimään paikkaan ja voi olla että veronpalautuksilla lähdetään talvea pakoon jos hyvin käy. Pistän kyllä Kreetan "Näissä haluan käydä" listalleni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa todellakin laittaa Kreeta listalle! Toivottavasti pääset talvea pakoon lämpimään, sitä kyllä kaipaa vuoden pimeimpään aikaan. Minä taidan kohdata lämmön seuraavan kerran vasta, kun kevät saapuu Suomeen... :D

      Poista
  2. Tätä nykyä taitaa jo löytyä useampi vegaaninen tai kasvisravintola. Myös kymmeniä vinkkejä vegaaniystävällisistä ravintoloista. https://www.happycow.net/europe/greece/crete/

    VastaaPoista