Rommirusinafudget

joulukuuta 05, 2015

Ihanan makeat fudget ovat jo pidempään kuuluneet vakkariresepteihini, ja olen testannut niistä montaa eri versiota. Ja mikä mahtavinta, fudget onnistuvat myös eläinystävällisesti vegaanisista aineksista! Fudget sopivat loistavasti jouluherkutteluun, tuliaiseksi tai syötäväksi lahjaksi.

Fudgejen valmistus on periaatteessa yksinkertaista, mutta onnistumisen kannalta on tosi tärkeää, että seosta (kaurakermaa, sokeria, siirappia ja margariinia) malttaa keittää tarpeeksi pitkään! Jos seosta keittää liian vähän aikaa, fudget eivät jähmety kunnolla, jolloin tuloksena on pehmeä/valuva massa. Täsmälleen oikeaa keittoaikaa on mahdotonta antaa, sillä se riippuu esimerkiksi kattilan laakeudesta. Keittovaiheessa kannattaa siis olla tarkkana. Jos seosta keittää turhan pitkään, voi rasva alkaa erottua massasta. Se on onneksi valmiissa fudgeissa lähinnä esteettinen haitta, eikä vaikuta makuun.

Tähän versioon lisäsin rommilla maustettuja rusinoita, jotka mielestäni sopivat loistavasti fudgeihin. Jos rusinat eivät ole mieleesi, voi massaan sekoittaa esimerkiksi (paahdettuja) manteleita tai pähkinöitä. Myös kuivatut karpalot tai muut kuivahedelmät käyvät.

Rommirusinafudget

1 tlk (2 dl) kaurakermaa (Planti Creamy Cooking)
2 dl sokeria
2 rkl siirappia
50 g margariinia (esim. Sunnuntai)
200 g tummaa suklaata (esim. Pirkka)
1 1/2 dl rusinoita
1/2 dl rommia


1. Mittaa rusinat ja rommi esimerkiksi muovirasiaan. Laita jääkaappiin ainakin yön yli, jolloin rusinat imevät rommia itseensä. Rusinoita kannattaa sekoittaa pari kertaa maustumisen aikana.
2. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan kaurakerma, sokeri, siirappi ja margariini. Kuumenna kiehuvaksi. Anna seoksen kiehua kuplien noin 25 min, kunnes se sakenee kinuskimaiseksi. Testaa seoksen sopivaa koostumusta tipauttamalla sitä pari pisaraa kylmään veteen. Jos pisarat jähmettyvät, seos on valmista.
3. Fudgeseoksen kiehuessa rouhi suklaa veitsellä. Kun fudgeseos on valmista, siirrä kattila liedeltä. Anna kuplimisen lakata ja sekoita joukkoon suklaa. Anna suklaan sulaa ja lisää sen jälkeen rommirusinat liemineen. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan (noin 20 x 18 cm). Leivinpaperin saat asettumaan paikoilleen helpommin, kun ruttaat sen ensin käsissä mytyksi.
4. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä sitten jääkaappiin. Leikkaa jähmettynyt levy pieniksi neliöiksi. Säilytä fudget jääkaapissa. Kokemukseni mukaan fudget säilyvät jääkaapissa ainakin viikon verran.

Saatat pitää näistä

4 kommenttia

 1. Hei ihan mahtavaa, vegaanista fudgea! Tää on pitkään ollut ohje, jota en ole saanut kasvistettua. Ajattelin, että ei jähmety ilman kovaa rasvaa. Mutta ilmeisesti sokeri ja suklaa hoitaa tässä homman!

  Sydäntä on aina riipaissu ostaa kermaa tai kondensoitua maitoa - mutta fudgea on välillä saatava. Kiitos ohjeesta, menee keittelyyn joulunvalvojaisissa!

  VastaaPoista
 2. Eksyin blogiisi sattumalta, koska yritin tänään itse tehdä vegaanisia rommirusinafudgeja. Pieleen meni - fudget eivät jähmettyneet kunnolla, vaan jäivät sisältä sellaisiksi veteliksi (eivät kuitenkaan ihan valuviksi). Kokeilen ensi kerralla tuota vesijippoa. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fudgeissa haastavinta onkin, että osaa arvioida seoksen sopivan koostumuksen. Lämpömittari auttaisi, mutta harvemman keittiöstä sellainen löytyy. Toivottavasti onnistuu tällä kertaa!

   Poista