Porkkanalaatikko kookoksella

joulukuuta 17, 2015

Kookos ja porkkana ovat tunnetusti oiva makupari. Siitä huolimatta mieleeni ei ole juolahtanut laittaa kookosta porkkanalaatikkoon - ennen kuin bongasin Glorian Ruoka & Viini -lehdessä kookosmaitoon tehdyn porkkanalaatikon. Ideana oli, että laatikkoon tuleva puuro oli keitetty kookosmaitoon. Kookosmaito on kuitenkin aika tuhtia tavaraa ja toisaalta vähän epäilytti, tuleeko laatikosta turhan kookoksinen, jos nesteenä on pelkkää kookosmaitoa. Siksi korvasin osan kookosmaidosta vedellä ja keitin laatikon pohjaksi kookosriisipuuron, joka oli jo pariinkin otteeseen tänä vuonna todettu herkulliseksi.

Tuloksena oli sopivan miedosti kookokselta maistuva, mutta muuten perinteisen makuinen porkkanalaatikko. Näin ollen laatikon kelpuuttanevat myös ne syöjät, joiden makumieltymyksissä kookos ei yllä kärkisijoille. Vanha klassikko uudella säväyksellä siis! Mukavaa tässä laatikossa on sekin, että se sopii muutenkin lähes kaikille syöjille; se on maidoton, munaton, vegaaninen ja gluteenitonkin, jos jätät korppujauhot pois.






Porkkanalaatikko kookoksella 
(noin 4 annosta)

2 dl kookosmaitoa
3-4 dl vettä
1 dl puuroriisiä
1 kg porkkanoita
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
2-3 rkl siirappia
1 ½ rkl maissitärkkelystä

Pinnalle:
korppujauhoja

1. Kuumenna kookosmaito ja vesi (3 dl) kattilassa kiehuvaksi. Sekoita riisit nesteeseen vispilällä. Keitä puuroa kannen alla välillä sekoitellen noin 40 minuuttia. (Keitin puuron tupla-annoksena, josta toisen puolen söin sellaisenaan. Pienempänä satsina keitettäessä nestettä haihtuu runsaammin suhteessa puuron kokonaismäärään. Jos puuro siis tuntuu kovin paksulta, lisää hiukan vettä.)
2. Kuori porkkanat ja paloittele ne kattilaan. Lisää vettä sen verran, että porkkanat juuri peittyvät. Keitä porkkanat kypsiksi ja kaada keitinvesi pois. Soseuta porkkanat.
4. Yhdistä hieman jäähtyneet puuro ja porkkanasose. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Levitä seos uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 1 ½ tuntia. Ripottelin laatikon pinnalle lopuksi vielä hiukan kookoshiutaleita, joita olisi toki voinut lisätä jo ennen uuniin laittamistakin.



Saatat pitää näistä

2 kommenttia

  1. Näyttää hyvälle! Eiku - hyvältä. Tai siis... Vaikka ihan pieleenhän se nimiasia taisi mennä! ��

    - Nanna

    VastaaPoista