Tahinikastike

elokuuta 28, 2020Joistain ruuista tulee mieleen erityisiä muistoja, ja tahinikastike on minulle ehdottomasti yksi sellainen. Aika tasan 10 vuotta sitten tein omalla mittakaavallani uskomattoman rohkean tempun ja matkustin puoleksi vuodeksi Torontoon au pairiksi. Israelilaisen isäntäperheeni luona asuessa pääsin tutustumaan Lähi-idän ruokakulttuuriin. Perjantaisin söimme sapattiaterian, jolle yleensä liittyi mukaan myös ystäviä. Arkipäivät olivat usein kiireisiä, mutta sapattiateria oli aina viikon erityinen hetki, johon satsattiin tavallista enemmän. Sen myötä tutustuin myös ihanaan tahinikastikkeeseen, jota syötiin usein osana alkupaloja, kuten myös pitaleipää, hummusta ja oliiveja. Torontossa viettämäni ajan vuoksi myös hummuksella on erityinen paikka sydämessäni. Siitä onkin oma postauksesta, jonka olen kirjoittanut blogini alkutaipaleella. 

Tahinikastike on upean täyteläistä ja kermaista. Ja kun kutsun sitä kermaiseksi, en viittaa raaka-aineisiin, vaan koostumukseen. Kastikkeeseen nimittäin tulee yksinkertaisimmillaan vain tahinia, sitruunaa, vettä ja suolaa. Jos haluat, voit myös maustaa sen valkosipulilla tai ripauksella juustokuminaa. Ainekset sekoittamalla saat aikaan sametinpehmeän ja täyteläisen kastikkeen. 

Olet ehkä syönyt tahinikastiketta falafelien kanssa, mikä onkin hyvin klassinen käyttötapa. Voit myös kastaa tahinikastikkeeseen hyvää leipää ja valuttaa sitä salaatin tai uunijuuresten päälle. Näissä kuvissa minulla on uunissa paahdettua kukkakaalia ja kikherneitä, joiden päälle ripottelin paahdettuja pinjansiemeniä ja lehtipersiljaa. Aivan täydellistä, sillä tahinikastike sopii erittäin hyvin kukkakaalin kanssa - niin kuin myös munakoison ja punajuuren. 

Lopuksi vielä tärkeä pointti: Jos luulit, ettet pidä tahinista, olet luultavasti maistanut vain kuorimattomista seesaminsiemenistä tehtyä tahinia. Se on tummaa ja maultaan karvaan kitkerää, enkä lähtökohtaisesti suosittele sitä ollenkaan. Autenttinen tahini on vaaleaa, sileää ja maultaan paahteisen pehmeää. Vaaleaa tahinia löytää ruokakaupasta ainakin Macedonian Tahini -nimellä. Myös aasialaiskaupoista voi ostaa hyvää vaaleaa tahinia. 


Tahinikastike


1 dl vaaleaa tahinia
2-3 rkl sitruunamehua
n. 3/4 dl vettä
1/4 tl suolaa

Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Säädä sitruunamehun määrää sen mukaan, miten hapanta kastiketta haluat. Veden määrällä voit säädellä paksuutta. Tarjoa esimerkiksi falafelien, salaattien, uunijuuresten tai muiden paahdettujen kasvisten kanssa. Halutessasi voit lisätä mausteeksi myös hienonnettua valkosipulia ja juustokuminaa.

Saatat pitää näistä

0 kommenttia