Sitruuna-salmiakkijäätelö

elokuuta 25, 2020


Vähän pohdin, onko hölmöä taaaas julkaista blogiin uusi jäätelöresepti. Kesäkin alkaa olla lopuillaan ja kaikkea. Mutta hei, kukapa ei rakastaisi syödä jäätelöä myös sohvan nurkassa iltojen hämärtyessä! Varsinkin, kun itse tehdyn jäätelön valmistaminen on tosi helppoa.

Jos rakastat sitruunaa ja salmiakkia, tämä jäätelö on sinulle! Tänä kesänä kirjoittelin jo itse tehdyn vegaanisen jäätelön perusreseptin tänne. Pohjaa voi maustaa mitä erilaisimmilla tavoilla, ja tämä on yksi niistä: siruuna ja turkinpippurikarkit.

Etsin jätskiä varten kaupasta turkinpippurirouhetta, mutta sen valmistus taitaa olla loppunut. Mutta ei se mitään, sillä kokonaisia karkkejakin pystyy murskaamaan kotikonstein, kunhan käytössäsi on vasara, leikkuulauta ja paksu pakastuspussi. Turkinpippureista tulee sitruunaiseen jäätelöpohjaan ihanan salmiakkinen maku.

Jos salmiakki ei ole mieleesi, voit tehdä jäätelön myös ilman turkinpippureita. Jäätelöpohjaan voi halutessaan lisätä vaikka keksimuruja - tai tehdä ihan vaan sitruunajäätelön. Hauska vinkki on muuten lisätä massaan vähän kurkumaa, josta saat jäätelöön hennon keltaisen värin. Parilla eri testikerralla lisäsin kurkumaa 1/3-1/2 teelusikallista, joka antoi mukavasti väriä, mutta ei maistunut valmiissa jäätelössä.Sitruuna-salmiakkijäätelö 

1 tlk (250 ml) soija- tai kauravispiä
1 tlk (200-250 ml) vaahtoutuvaa kauravaniljakastiketta (esim. Oatly)
1 tlk (320 g) kondensoitua kookosmaitoa (esim. Spice Up)
1/3 tl kurkumaa (väriksi, ei välttämätön)
1 sitruunan raastettu kuori eli 3-4 tl sitruunankuorta raastettuna
3 rkl sitruunamehua
100 g turkinpippurikarkkeja

  1. Raasta sitruunankuori hienoksi raasteeksi. Purista tarvittava määrä mehua. Rouhi turkinpippurit reiluksi rouheeksi. Mielestäni se onnistuu parhaiten niinkin ronskisti kuin vasaralla: Laita karkit paksuun pakastuspussiin ja aseta leikkuulaudalle. Laita leikkuulauta tukevalle alustalle, esimerkiksi ihan lattialle. Hakkaa karkit rouheeksi vasaralla. (Kokeilin karkkien hienontamista myös Bamixin pienellä myllyllä, mutta sillä taktiikalla karkeista tuli vähän liian hienoa rouhetta ja jauhetta. Vasara siis paras!)
  2. Kaada kulhoon jääkaappikylmä vispi ja vaniljakastike. Lisää kurkuma. Vaahdota seos kuohkeaksi pehmeäksi vaahdoksi.
  3. Sekoita sitruunamehu (mielellään jääkaapissa viilennetyn) kondensoidun kookosmaidon joukkoon . (Suosittelen tätä vaihetta, sillä jos lisäät sitruunamehun suoraan jäätelömassaan, rakenne voi juoksettua hieman. En kuitenkaan usko, että iilman tätä erillistä sekoitusta jäätelö menee auttamattoman pilallekaan. Minulla ei ainakaan ole mennyt.) Sekoita seos vaahdon joukkoon. Lisää myös sitruunakuoriraaste.
  4. Kaada laakeaan pakastuksen kestävään astiaan/astioihin kerroksittain jäätelömassaa ja turkinpippurirouhetta. Pakasta yön yli.

Vinkki! Jos haluat sitruunajäätelöä, jätä vain salmiakki pois! Halutessasi voit tällöin vähän lisätä sitruunamehua määrää eli käyttää mehua yhteensä noin 4 rkl.Saatat pitää näistä

2 kommenttia