100 % kaurarieskat

elokuuta 25, 2019



Olin aikeissa leipoa Kinuskikissan ohjeella herkulliselta kuulostavia kauraleipäsiä, joissa käytetään jauhoina ja hiutaleina ainoastaan kauraa. En kuitenkaan saanut aikaiseksi ryhtyä leipomishommiin, sillä koko prosessi oli niin aikaa vievä, ettei sopivaa leivontahetkeä tuntunut löytyvän. Itse tykkään nauttia tuoreesta leivästä etenkin viikonloppuaamuisin, mutta harvempi haluaa käyttää ennen aamiaista 1 1/2 tuntia siihen, että saa leivät leivottua, kohotettua ja paistettua - vaikka taikinakin olisi jo kohonnut yön yli. 

Sattumalta kuitenkin huomasin vähän saman tyyppisten kaurarieskojen reseptin kirjastosta lainaamassani kirjassa Samasta padasta 2: Puolessa tunnissa - kirja joka saa nirsonkin nauttimaan ruoasta. Tadaa! Ihan täydellisen helppo, nopea ja vieläpä terveellinen resepti 100 % kaurarieskoihin, jotka leipaisee nopeasti niin viikonlopun aamiaiselle kuin arki-iltana keiton kaveriksi. Ainekset vain sekoitetaan, taikina muotoillaan rieskoiksi ja paistetaan nopeasti uunissa.

Samasta padasta 2 on jatko-osa Outi Väisäsen keittokirjalle Samasta padasta  - huippuhyvää kotiruokaa vauvalle ja itsellesi, joka nousi hurjan suosituksi julkaisunsa jälkeen. Minusta tuntuu, että kirjan tietävät myös kaikki sellaiset äitikaverini, jotka eivät ruokaskeneä seuraa. Ilo on ollut seurata köksäkollega Outin uraa keittokirjailijana, vaikka lapsettomana en kirjojen ydinkohderyhmään kuulukaan. Siksi minun piti saada käsiini myös kirjan jatko-osa Samasta padasta 2, joka julkaistiin tänä keväänä.

"Samasta padasta -ideologia" tarkoittaa, että samaa ruokaa syö koko perhe vauvasta vanhempiin. Kirjan reseptejä seuraamalla saa kätevästi otettua sivuun oman annoksen vauvaa varten. Tosi moni resepteistä on sellaisia, joita myös tällainen lapseton ruokanautiskelija ilolla testaisi - vai miltä sinusta kuulostaisi limettinen linssipata, teriyakitofukulho tai lakritsijauheella maustettu porkkanakeitto? Aika ihanalta ainakin minusta! Yli puolet ruoista on kasvisruokaa, loppu lihaa ja kalaa. Jotkin ohjeet ovat vegaanisia ja vielä useampi on sovellettavissa sellaiseksi. Ja jos ei, niin ainakin idean voi kopioida. Reseptien lisäksi kirja tarjoaa vinkkejä, joiden avulla lapsi voi selättää ennakkoluulojaan ja löytää uusia lempiruokia. Kaiken kaikkiaan inspiroiva paketti, josta lapsetonkin innostui! 😃 Outin simppeleitä ja herkullisia reseptejä voi muuten tällä hetkellä lukea myös K-Ruoka ja Pirkka-lehdistä, joiden teossa minäkin olen työni puolesta mukana.

Kirjan inspiroimana leivoin kaurarieskoja viikonloppuvieraiksi saapuneelle ystävälleni ja hänen 2-vuotiaalle tytölleen. Ja mitenkäs maistui? Noh, me aikuiset santsattiin toisetkin rieskat, mutta 2 vee ei tällä kertaa puraissut rieskastaan palastakaan, vaan nautiskeli pelkät päälliset. Suuria johtopäätöksiä reseptin laadusta ei kuitenkaan tämän perusteella kannata tehdä, sillä myöhemmin samana päivänä tyttö pisteli innokkaasti poskeensa Fafa'sin pitaleipää dipaten sitä hummukseen ja tzatzikiin. Ei vain tainnut tehdä leipää mieli juuri aamupalalla... 😃 Itse voin sanoa, että näitä rieskoja tulen varmasti tekemään vielä monet kerrat.



100 % kaurarieskat

(10-12 kpl)

4 dl (pika)kaurahiutaleita
2 dl kaurajauhoja*
2 tl leivinjauhetta
2 rkl rypsiöljyä
3 dl kauramaitoa tai vettä
1/2 tl suolaa


  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Sekoita kuivat aineet suolaa lukuun ottamatta lusikalla kulhossa. Lisää maito ja öljy ja sekoita löysäksi taikinaksi. Jos leivot vauvalle, lusikoi häntä varten neljännes taikinasta ruokalusikallisen kokoisiksi rieskoiksi pellille leivinpaperin päälle.
  2. Sekoita suola loppuun taikinaan ja lusikoi isommiksi rieskoiksi pellille.
  3. Ripottele jauhoja ja hiutaleita taikinan päälle ja painele kevyesti. Jos on aikaa, jätä rieskat lepäämään 15-30 minuutiksi.
  4. Kypsennä rieskoja uunin yläosassa yhteensä 6-8 minuuttia, grillivastus kytkettynä viimeiset pari minuuttia, jotta rieskat saavat hieman väriä. Vedä rieskat leivinpapereineen pöydälle jäähtymään.
* Kaurajauhot löytyvät yleensä gluteenittomien tuotteiden hyllystä ja löydät niitä ainakin Pirkka- ja Myllärin-merkkisinä.

Saatat pitää näistä

3 kommenttia

  1. Hei!
    En tiedä, luetko enää vanhojen reseptien kommentteja, mutta kysynpä kuitenkin, jos sattuisit tämän huomaamaan. Haluaisin kokeilla ohjetta ja mietin, tuleeko rieskoista pehmeitä ja tiiviitä vai rapeita. Rakastan pehmeitä, sitkeitä rieskoja, sellaisia varten olen kovasti etsiskellyt reseptiä. Herkullisilta näyttävät joka tapauksessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut, vastaus tulee nyt tosi myöhään! Kaurarieskat ovat pehmeitä, rouheita ja murenevia. Luulen osaavani kuvitella, minkä tyylisiä rieskoja kuvailet, ja nämä eivät sellaisia oikeastaan ole. Mutta kannattaa silti tehdä. :) Olisiko ohrarieskat ehkä sellaista, mitä etsit?

      Poista
    2. Hei, kiitos vastauksesta, ei näitä vanhempia viestejä aina tule huomanneeksi! Ennätin näitä jo kokeilla, ja hyviä tuli joka tapauksessa (olen kyllä kaikkien mahdollisten rieskojen ystävä, joten pahasti ei voi vikaan mennäkään). Haikailin eräiden kaupan sitkeiden kaurarieskojen (PullaPirtti) perään, niitä näkyy hyllyssä jostakin syystä tosi harvoin. Siksi halusin kotona testata, josko saisin jotakin läheltä liippaavaa aikaiseksi. Ohrarieskoja voisi kyllä kokeilla seuraavaksi!

      Kiitos muutenkin ihanista resepteistä, täältä löytää aina jotakin hauskaa testattavaa jopa kaltaiselleni keittiöamatöörille!

      Poista