Tarjoilut rentoihin kesäjuhliin - näin huomioit erityisruokavaliot ja organisoit järkevästi
Nyt elokuussa vietettiin 70 vuotta täyttävän isäni syntymäpäiväjuhlaa, jonne valmistin suurimman osan tarjoiluista. Päätin tehdä aiheesta ihan oman postauksen, koska varmasti moni suunnittelee vastaavanlaisiin juhliin tarjoiluja ja vähän samoista lähtökohdista kuin minä. Toivon siis, että tästä sepustuksestani on sinulle hyötyä! Kuvien laatu on tällä kertaa mitä on, sillä nopeasti ehdin vain räpsäistä muutaman kuvan puhelimella.
Juhlat pidettiin vuokramökillä, jonne juhlimaan kutsuttiin lähisuku, noin 25 henkeä. Ohjelmassa oli rentoa olemista, savusaunomista, paljussa kylpemistä ja tietenkin syömistä. Ruokapuolta mietittiin perheen voimin alkukesällä. Meidän viisilapsisessa perheessä on järjestetty vuosien mittaan monet juhlat, jonne kaikki tarjoilut on aina tehty itse. Nyt haluttiin mennä vähän helpomman kautta ja erityisesti vapauttaa äiti ja iskä isosta valmistelu-urakasta. Siksi alun perin oli tarkoitus tilata ruoka pitopalvelusta. Menu-ehdotukset kuitenkin olivat melko tylsiä, eivätkä kovin hyvin sopineet seurueen ruokavalioihin: 2 x vegaani, 2 x kala-kasvis, 3 x sovellettu FODMAP ja 1 x perunaa, vehnää ja riisiä välttävä ruokavalio. Toisin sanoen aika monta ruokarajoitetta suhteessa vieraiden määrään. Lisäksi olin lähestulkoon varma, ettei vegaanisen ruoan valmistaminen ole Sastamalan pitopalveluiden vahvinta osaamisaluetta. 😄 Kuvio alkoi kuulostaa turhan monimutkaiselta, jolloin ehdotin yksinkertaista ratkaisua: Minä kokkaan ruuat! Laadin nopeasti luonnoksen menusta ja iskäkin vaikutti tyytyväiseltä siihen ratkaisuun. Win-win -tilanne siis kaikin puolin: Jokaiselle juhlijalle saataisiin maittavaa syötävää ja itse sain annettua iskälle hyvän aineettoman synttärilahjan - kätevää!
Mitä kannattaa huomioida tarjoilujen suunnittelussa?
Kun alkaa miettiä juhlatarjoiluja, muutamia yleisiä juttuja kannattaa ottaa huomioon. Itse etenin näiden mukaan:
- Juhlapaikka ja ruokien valmistuspaikka. Juhlat pidettiin mökillä, jossa oli mukavasti kylmäsäilytystilaa, mutta ei kovinkaan paljoa työtilaa keittiössä. Käytössä oli ihan tavallinen liesi ja kiertoilmauuni, eli lämmityskapasiteettia ei ollut liiaksi. Siksi tarjoilut kannatti suunnitella pitkälti kylmien tarjottavien varaan, jotka pystyi valmistelemaan ennen juhlapaikalle siirtymistä.
- Valmisteluihin käytettävä aika. Juhlapäivä oli lauantai ja otin edeltävän päivän vapaaksi töistä. Vanhemmilleni matkustin torstai-iltana, jolloin äidin kanssa käytiin kaupassa. Muuten en kokkaamiseen pystynyt käyttämään aikaa. Äiti auttoi jonkin verran perjantaina töiden jälkeen ja iskä valmisti etukäteen lihapullat. Osa tarjottavista päätettiin suosiolla hankkia valmiina. Kaikki juhlia järjestäneet tietävät myös, että juhlapäivänä riittää kaikenlaista säätöä ja valmistelua jo ilman ruokahommiakin. Ei ole kiva ryhtyä juhlimaan, jos on koko aamun hikoillut keittiössä! Siksi suunnittelin tarjottavat niin, että ne olivat mahdollisimman pitkälti valmisteltavissa etukäteen.
- Erityisruokavaliot. Eli kertauksena: 2 x vegaani, 2 x kala-kasvis, 3 x sovellettu FODMAP ja 1 x perunaa, vehnää ja riisiä välttävä ruokavalio. Kaikille halusin taata monipuolisen kattauksen maistuvaa ruokaa, koska ainakin minulle hyvä ruoka on olennainen osa juhlaa. On tosi kurjaa, jos jonkun ruokavaliota ei ole edes yritetty kunnolla huomioida ja tarjottavat ovat kehnoja.
- Päivänsankarin toiveet. Tarjoilujen pitää luonnollisestikin olla päivänsankarin näköiset ja hänelle mieluisat. Omiin juhliini olisin tietysti tehnyt vegaaniset tarjoilut, mutta isäni halusi tarjota myös lihaa ja kalaa. Siksi ruokalistalle päätyi esimerkiksi graavilohta, savulohta ja sinappisilakoita. Henkeen ja vereen luomuviljelijänä iskä myös halusi valmistaa lihapullat luomulaatuisesta niittylihasta ja hyödyntää vihersalaattiin itse kasvattamiaan vihanneksia.
- Käytettävissä oleva raha. Budjetti vaikuttaa aina siihen siihen, millaiset juhlat ja tarjoilut voi järjestää. Itse tekemällä homma tulee aina halvemmaksi, mutta tilaamalla kaiken pitopalvelusta voi säästyä isolta vaivalta. Yksi vaihtoehto on tehdä osa ruuasta itse ja tilata osa valmiina. Niin toimittiin näiden juhlien kohdalla, ja ihan varmasti tarjoiluihin menikin huomattavasti pienempi summa verrattuna siihen, että kaikki olisi tilattu valmiina. Jos budjetti on pieni, voi itse tekemällä ja huolellisella raaka-aineiden valinnalla silti saada maittavat tarjoilut aikaan.
Mitä syötiin?
Alla on menu, johon merkkasin VE-merkillä kaikki vegaaniset ruuat - paitsi itsestäänselvästi vegaaniset ruuat. Samaan tapaan merkkasin vehnättömät/gluteenittomat ruuat.
Menu
Vihersalaatti
Sitruunainen perunasalaatti (VE)
Välimerellinen kaura-kasvissalaatti (VE, vehnätön/gluteeniton)
Savulohi
Graavilohi
Sinappisilakat
Tzatziki
Paahdettu valkosipuli-porkkanahummus (VE)
Keitetyt uudet perunat
Lihapullat (vehnätön)
Punajuurifalafelit (VE)
Leipä (VE)
Levitettä (VE)
Kerma-vadelmatäytekakku
Suklaajuustokakku (VE, vehnätön/gluteeniton)
Maapähkinävoikeksit (VE)
Kahvi ja tee
Kauramaito ja kerma
Vihersalaatin iskä halusi valmistaa itse ja hyödynsi siihen kasvimaansa satoa: avomaankurkkuja, kesäkurpitsaa, lehtikaalia, purjoa ja fenkolia. Sitruunaisen perunasalaatin valmistin sitruunaisen linssi-perunasalaatin reseptillä, mutta FODMAP-ruokailijoiden vuoksi jätin linssit pois. Välimerellisen kaura-kasvissalaatin tein Välimeren pastasalaatin ohjeella, mutta korvasin pastan vastaavalla määrällä kaura-ateriajyvillä ja munakoison pannulla paistetulla kesäkurpitsalla (uunissa kesäkurpitsasta tulee helposti vetistä). Tomaatit ja basilikan lisäsin vasta tarjoilukulhoon, muuten tein salaatin edellisenä päivänä. Pakko muuten mainita, että gluteenittomasta kaurasta valmistetut Myllärin kaura-ateriajyvät on huikean hyvä tuote! Kauranjyvät pysyvät keitettäessä irtonaisina ja siksi käytänkin niitä paljon erilaisiin salaatteihin. Savulohi, graavilohi ja sinappisilakat tilattiin paikalliselta kalafirmalta ja noudettiin aamulla torilta. Tzatziki tehtiin perinteiseen tyyliin turkkilaisesta jogurtista. Paahdettu valkosipuli-porkkanahummus oli uusi kokeiluni, ja siitä tuli sen verran hyvää, että voisin lisätä reseptin myös tänne blogiin! Perunat pestiin edellisenä iltana ja keitettiin mökillä. Lihapullat iskä teki etukäteen ja käytti korppujauhojen tilalla kaurahiutaleita, niin ruoka sopi myös vehnättömälle syöjälle. Halutessaan voisi käyttää myös gluteenittomia kaurahiutaleita tai kaurajauhoja, jolloin lihapullat sopisivat myös keliaakikolle. Punajuurifalafelit tein blogini ohjeella. Äidin kanssa vedettiin kikhernemassa yleiskoneen lihamyllyosan läpi, koska vanhemmillani ei ole monitoimikonetta. Kävihän se näinkin! Taikinaan lisäsin hiukan vehnäjauhoja, mutta varmasti myös jokin gluteeniton ja vehnätön jauho olisi toiminut. Leivät haettiin valmiina juhlapäivän aamuna leipomosta ja kaupasta: 100 % kauraleipää ja ruisleipää sekä vehnästä leivottua kiviarinaleipää. Eli kaikille jotain sopivaa. Levitteenä oli Oivariinia ja Keijua.
Iskä halusi pöytään "kunnon täytekakun", eikä juustokakkua. Niinpä paikallisesta leipomosta tilattiin vadelma-kermakakku. Valmiin kakun tilaaminen oli meidän perheessä hyvin poikkeavaa; oli varmasti ensimmäinen kerta, kun juhlissa ei syöty itse tehtyä kakkua! Tällä kertaa haluttiin kuitenkin vähän helpottaa valmisteluja. Vegaaniseksi ja vehnättömäksi kakuksi tein helpon suklaajuustokakun, jonka pohjan tein gluteenittomista Pirkka kauradigestivekekseistä. Kasvikermana käytin Kaslinkin kauravispiä (sekin gluteenitonta), koska soijavispi ei olisi sopinut FODMAP-ruokailijoille. Lisäksi leivoin maapähkinävoikeksejä. Kahvin kanssa kaikille tarjottiin kauramaitoa, paitsi 96-vuotiaalle mummulle hankittiin kermaa. 😀
Varsinaisen juhlaruuan lisäksi illalla syötiin iltapalaksi hodareita, joista saa helposti kaikille sopivia. Täytteeksi hankittiin sekä liha- että vegemakkaroita, vegaanista majoneesia, kurkkusalaattia, paahdettua sipulia, sinappia, ketsuppia ja hapankaalia.
Hyvin valmisteltu on enemmän kuin puoliksi tehty
Summa summarum voi sanoa, että juhlapäivänä tehtäviä valmisteluja olivat melkeinpä vain perunoiden keitto, lihapullien ja falafelien lämmitys, vihersalaatin teko, kaurasalaatin viimeistely ja valmiina tilattujen ruokien nouto. Yhteisvoimin laitoimme kaikki tarjoilut esille. Kaiken muun pystyi tekemään etukäteen. Tätä taktiikkaa tosiaankin suosittelen - järjestit sitten synttäreitä, lakkiaisia, tupareita tai mitä tahansa.
Lopuksi vielä Excel-vinkki! Excel on hyvä työkalu myös juhlien suunnitteluun. Suunnitteluvaiheessa merkkasin kaikki ruuat Exceliin ja minkä verran niitä tehtäisiin. Exceliin rakensin myös kauppalistan, johon jaottelin tarpeet osastojen mukaan: hevi, tuoretuotteet, lämpimässä säilyvät ja kodintarvikkeet (esim. servetit).
Juhlan jälkeen kannattaa samaan Exceliin merkitä muistiin, minkä verran mitäkin meni. Näin seuraavalla kerralla osaa aina paremmin arvioida menekkiä, jos valmistelee yhtään samantyyppistä tarjoilukokonaisuutta. Menekin arviointi kun on aina vähän haastavaa. Tämä jälkityö jää minultakin tosi usein tekemättä, ja joka kerta kadun sitä myöhemmin. Onneksi nyt kunnostauduin ja lämpimästi suosittelen samaa myös muille!
Toivottavasti tästä postauksesta on sinulle hyötyä kekkereiden suunnittelussa! Kerro myös ihmeessä kommenttiosioon, jos sinulla on jotain hyviksi havaittuja juhlavinkkejä.
0 kommenttia