Superhelppo vegaaninen majoneesi || Super Easy Vegan Mayonnaise

kesäkuuta 29, 2016

Taianomainen säilykekikherneiden liemi aquafaba toimii myös majoneesissa! Perinteisen työlään majoneesin voit unohtaa, sillä tämä munaton, soijaton ja vegaaninen majoneesi syntyy hetkessä.
Sain päähäni testata juhannuksena mökillä vegaanista majoneesia korvaamalla kananmunan säilykekikherneiden liemellä. Ja kyllä, se toimi! Otin oppia netistä löytämistäni englanninkielisistä resepteistä, joissa majoneesi valmistetaan ns. perinteisellä tavalla. Eli siis ainekset öljyä lukuun ottamatta kulhoon ja öljy lisätään aluksi tipoittain ja sitten ohuena nauhana samalla sekoittaen. Aika työlästä todellakin! Ja työlästä varsinkin, jos saat majoneesisi juoksettumaan ihan valmistuksen loppuvaiheessa ja joudut aloittamaan alusta... Ja tätä tosiaan oli pakko alkaa kokeilla juuri mökkiolosuhteissa. Mutta kyllä, tuloksena oli kuin olikin majoneesia, eli ihmeliemi aquafaba toimi siis tässäkin kohtaa.

Jälkeenpäin jäin miettimään, voisiko homman toteuttaa yksinkertaisemmin. Monille ns. sauvasekoitinmajoneesi/pikamajoneesi on tuttu, eli kaikki ainekset kananmunineen ja öljyineen vaan kulhoon, sauvasekoitin käyntiin ja valmista tulee näin muutamassa sekunnissa. Olin skeptinen, voisiko tämä toimia kikherneliemellä, mutta päätin kuitenkin kokeilla. Ja heureka, se TOIMI! En ole ollut näin haltioissani varmaan mistään ruokailmiöstä sitten aquafaba-marengin. Joten pakkohan tämä resepti on jakaa teillekin.

Alla oleva resepti on ohje ihan perusmajoneesiin. Majoneesia voi tietysti maustaa eri tavoin makunsa ja käyttötarkoituksen mukaan. Valkosipulifanina tykkään aiolista, mutta esimerkiksi joku savupaprikamajoneesi sopisi ihanasti burgereihin... Mutta olkaapa hyvät, tässä taianomainen majoneesiresepti, joka sopii vegaaneille sekä monille allergikoille!

Superhelppo vegaaninen majoneesi

3 rkl säilykekikherneiden lientä eli aquafabaa (käytin Pirkka kikherneiden lientä)
1 tl Dijon-sinappia
1 tl omenaviinietikkaa tai 2 tl sitruunamehua 
ripaus valkopippuria
n. 1/4 tl suolaa
2 1/2 dl rypsiöljyä


1. Ennen kuin mittaat kikherneliemen, kannattanee kaataa koko liemi tölkistä, sekoittaa ja mitata vasta sitten. Vaihtoehtoisesti purkkia kannattaa ravistaa kunnolla. Näin siksi, että mahdollisesti liemen vetinen osa nousee säilytyksen aikana pintaan, ja jos tämän osan käyttää majoneesiin, sen teho ei riitä emulgoimaan seosta. Mittaa tämän jälkeen kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon. Käytä mittaamiseen mittalusikkasarjaa, sillä ruokailuvälineillä mittaaminen on epätarkkaa. Käytin itse huoneenlämpöistä kikhernelientä ja öljyä, joten en osaa sanoa, miten resepti toimii, jos ainekset ovat eri lämpöisiä.
2. Paina sauvasekoitin kulhon pohjalle. Käynnistä sauvasekoitin täysteholle ja pidä sitä kulhon pohjalla, kunnes ainekset alkavat emulgoitua. Ala sitten nostaa sauvasekoitinta hitaasti ylöspäin, jotta loputkin ainekset emulgoituvat. (Jos haluat tsekata tekniikan, niin Soppa 365 on tehnyt pikamajoneesista alle minuutin pituisen videon - munamajoneesista tosin. Mutta sauvasekoitintekniikka siis ihan sama ja se alkaa videossa 00:16 kohdalta.)


Majoneesia voit maustaa eri tavoin. Itse tykkään kovasti valkosipulista, ja valkosipulimajoneesi eli aioli syntyy, kun lisää ainesten joukkoon (siis ennen sekoittamista) pari hienonnettua valkosipulinkynttä ja korvaa halutessaan etikan sitruunamehulla. Sitruunaa voinee lisätä vähän enemmänkin kuin 1 tl. Nam!

************
English summary

Many vegans have already heard about the miracle of aquafaba, brine of canned chickpeas. Meringue is probably the best known application of aquafaba, but guess what: you can also make super easy and quick mayonnaise with it! The best thing is that you can forget the traditional way to make mayonnaise and make it in much easier and quicker way.

Traditionally, mayonnaise has been made by combining all the ingredients, except oil, and then adding the oil gradually and very slowly to the mixture while constantly whisking. Quite uneasy, I'd say! At the first time I tried aquafaba mayonnaise using this method, I just replaced egg yolk with aquafaba. You might still have heard about quick and easy method to make mayonnaise with immersion blender: Just put all ingredients, including whole egg and oil, to a bowl of immersion blender, turn on the blender and you'll get mayonnaise in few seconds. I decided to try the same with aquafaba - even if was very sceptical about it. But wow, it WORKED! I guess I don't even need to say I how excited I am about this miracle. After this successful experiment I really want to share the recipe!

The recipe below is for basic mayonnaise. Of course, you can season the base to your own taste and use. I personally love garlic, so I recommend to try aioli. But now -  let me introduce vegan, soy-free and egg-free mayonnaise in a super easy and quick way!


Super Easy Vegan Mayonnaise

3 tbsp aquafaba (brine of canned chickpeas)
1 tsp mustard (I used Dijon)
1 tsp wine vinegar
hint of white pepper
about 1/4 tsp salt
250 ml rapeseed oil


1. Before opening the chickpea can shake it carefully to make sure the texture of aquafaba is thoroughly smooth. Add all the ingredients to a bowl of immersion blender or another narrow bowl/jar. (I used the ingredients as room temperature, so I'm not sure how the recipe works if they are different temperature. Leave a comment, if you try!)
2. Insert immersion blender and push it all the way down until it makes contact with the bottom of the bowl. Turn on the blender to its full speed and keep it on the bottom until ingredients start to emulsify. Then start moving the immersion blender up very slowly. The mayonnaise will emulsify instantly.

If wanted, you can season basic mayonnaise in several different ways. As a garlic fan, I love aioli: Add a couple of chopped garlic cloves to the other ingredients and if you like, replace vinegar with lemon juice (add more than 1 tsp, if needed). You'll find more inspiring flavoring ideas by googling.Saatat pitää näistä

18 kommenttia

 1. Minä en saanut tällä ohjeella majoneesia onnistumaan, kaksi kertaa yritin ja sitten luovutin. Koostumus jäi ihan veteläksi, missähän mahtaa olla vika?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas tosi kurja kuulla, ettei onnistunut! Tämä on mystistä, koska olen tehnyt majoneesia ainakin neljästi ja onnistunut joka kerta ilman ongelmia. Onnistuin jopa ihan halpissauvasekoitinta käyttäen. Mieleen tulee, että voisiko käytetty kikherneliemi olla liian "vetistä". Ehkä on mahdollista, että säilytyksen aikana vetisempää osaa liemestä nousee tölkin pintaan, ja jos tätä vetistä osaa mittaa suoraan purkista, niin sen teho ei riitä emulgoimaan majoneesia. Olen itse tainnut kaataa koko liemen purkista ja mitata sopivan määrän vasta sitten. Ravistamalla purkkia ennen avaamista saisi myös liemen kunnolla sekoittumaan. En oikein keksi, mistä muusta voisi kiikastaa. Lisäänpä varmuudeksi tästäkin vinkin ohjeeseen. Toivottavasti siitä on apua!

   Poista
 2. Tämä majoneesi sai leuan tipahtamaan lattialle. Niin kertakaikkisen täydellistä majoa! Terveisin, voisin syödä tätä pelkästään lusikalla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, mahtavaa. :D Tämä jos joku saa kyllä leuan loksahtamaan paikoiltaan.

   Poista
 3. Hei! Voin muuten kertoo että kikherneliemen täytyy olla huoneenlämpöistä. Eli ei missään nimessä jääkaappikylmää, muuten tuloksena on liejua. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää! Toivottavasti majoneesi kuitenkin onnistui huoneenlämpöisestä liemestä?

   Poista
 4. Kokeilin jääkaappikylmällä, hyvin ravistetulla liemellä ja huonelämpöisellä öljyllä, onnistui ihan loistavasti! Kiitos kauheasti tästä reseptistä♥. Käytin muuten etikan tilalla jääkaappikylmää sitruunanmehua, joten en usko, että lämpötilat vaikuttaa niinkään onnistumiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa kuulla onnistuneesta kokeilustasi! Tosi kiva, että jätit kommenttia. :)

   Poista
 5. Tää on kyllä taas tätä aquafaba hokkuspokkusta! Ihan jo valmistaessa meinas pudota simmut päästä kun seos alkoi emulgoitua: eihän tuosta lillusta voi tulla tuommosta paksua tahnaa! Ja maku. Sehän ihan oikeasti maistuu majoneesilta. <3 Kippasin sekaan vielä vähän sitruunamehua ja paprikajauhetta - ja simsalabim, siinä mulla on huippuhyvää ja edullista ja _ihan itte tehtyä_ paprikamajoa. IHANAA!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Minuakin tämä jaksaa hämmästyttää kerta toisensa jälkeen. Oma lempparini taitaa olla valkosipulimajoneesi. :)

   Poista
 6. Jokin meni mulla vikaan, tuli ihan juoksevaa lintä :D Täytyy kokeilla joskus uudestaan. Tämä olis kyllä kiinnostava, jos saisi onnistumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi! Olen kuullut muistakin epäonnisista kokeiluista, mutta itse en ole koskaan saanut majoneesiani epäonnistumaan tällä tekniikalla. Epäilen, että kulhon muodolla ja/tai sauvasekoittimella voi olla vaikutusta. Millaista sauvasekoitinta ja kulhoa käytit?

   Poista
 7. Mielenkiintoinen resepti. Monesti tehnyt munamajoneesia eikä ole ollut ongelmia, mutta tätä ei kyllä saanut emulgoitumaan vaikka kahdesti kokeilin. Pitää yrittää uudestaan kun tulee tarvetta kikherneille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi kuulla! Epäilen, että kulhon muodolla ja/tai sauvasekoittimella voi olla vaikutusta, sillä itselläni ei ole koskaan epäonnistunut, vaikka olen tehnyt kymmeniä kertoja. Millaista sauvasekoitinta ja kulhoa käytit?

   Poista
 8. Mulla ei onnistunut mutta en ole ikinä ennen kokeillut tehdä majoneesia ja veikkaan että käytin vääränlaista vatkauspäätä tai muuta.
  Voi olla myös että aquafabani ei ollut tarpeeksi vahvaa koska se oli omakeittämistä kikherneistä (jos mulla on ollut liikaa keitinvettä?) ja ollut jääkaapissa reippaan vuorokauden... mutta en luovuta kun kerta ihmiset täällä näyttää onnistuneen ja tykänneen lopputuloksesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen suosiolla käyttämään säilykekikherneiden lientä. Se on kuitenkin käytännössä aika eri asia kuin kikherneiden keitinvesi. :) Keitinliemi on ohutta, eikä siihen ole ehtinyt liueta samalla tavalla tärkkelystä ja proteiineja kuin säilyketuotteessa. Onneksi säilykekikherneet ovat tosi halpoja, ja ne itse kikherneetkin tulevat varmasti syötyä. :)

   Poista
 9. Kokeilin jo kolmesti ja kerran ei tullut liian vetistä.

  Onnistutko sinä jokaisella kerralla ? 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi! Kuulemani ja kokemukseni mukaan onnistuminen taitaa riippua sauvasekoittimesta ja/tai astian muodosta. Itse en ole saanut Bamixilla ikinä epäonnistumaan.

   Poista