Vegaaninen key lime pie - ihastuttava klassikko onnistuu vegaanisena ja ilman uunia

maaliskuuta 13, 2021



Key lime pie -piirakan veganisointi on ollut haaveissani vuosikaudet - oikeastaan aina siitƤ asti, kun aloin vƤlttƤƤ elƤinperƤisiƤ tuotteita. TehtƤvƤ ei ole ollut ihan yksinkertainen, sillƤ kondensoitu maito ja keltuaiset ovat tƤmƤn klassisen limepiirakan olennaiset raaka-aineet. Vuosien varrella tehtyjen, vƤlillƤ aika tuhoon tuomittujen kokeilujen jƤlkeen toimiva resepti on vihdoin syntynyt! YllƤttƤen reseptikehittelyssƤ kƤvi myƶs niin, ettƤ tƤtƤ piirakkaa ei tarvitse ollenkaan paistaa - aina helpomaa niin. Lue alla olevat vinkkini ja leivo niiden avulla tƤydellinen ja makean kirpeƤ vegaaninen key lime pie!


Herkullinen keksipohja

TykkƤƤn itse kovasti digestivekekseistƤ, etenkin viljaisamman makuisista tƤysjyvƤversioista. NiitƤ kƤytin tƤhƤnkin piirakkaan. Helpointa on murskata keksit muruksi monitoimikoneella. Mutta jos et omista sellaista, ei hƤtƤƤ: Voit laittaa keksit vahvaan muovipussiin ja painella ne murskaksi kaulimella tai vaikka viinipullolla. Yksi vaihtoehto on myƶs laittaa keksit kulhoon ja survoa puisella perunasurvimella.

Margariinina voi kƤyttƤƤ leivontamargariinia tai leivƤlle levitettƤvƤƤ versiota, esim. tummansinistƤ Keijua. Ensin mainittu kovettuu jƤƤkaapissa enemmƤn ja pitƤƤ pohjaa paremmin koossa. SillƤ on merkitystƤ enemmƤn, jos teet piirakan irtopohjavuokaan. Piirakkavuokaan tehtynƤ asialla ei mielestƤni ole niin vƤliƤ. Jos haluat mennƤ helpomman kautta, on piirakkavuoka joka tapauksessa helpompi vaihtoehto. 


Kondensoitu kookosmaito ja soijavispi

Klassinen key lime pie tehdƤƤn kondensoidusta kookosmaidosta. Iloksemme tavallisten ruokakauppojen valikoimista lƶytyy nykyisin kondensoitua kookosmaitoa, joka toimii vegaanisessa versiossa mainiosti. SitƤ lƶytyy ainakin Spice Up! -merkkisenƤ. LisƤksi tƤytteeseen lisƤtƤƤn 1 dl soijavispiƤ, joka antaa lisƤƤ tƤytelƤisyyttƤ. Alpron soijavispi kestƤƤ keittƤmistƤ ja mielestƤni se on kasvivispeistƤ lƤhinpƤnƤ kuohukermaa ruoanlaitto-ominaisuuksiltaan. KauravispiƤ en ole reseptiin kokeillut, sillƤ niiden keittƤmisestƤ minulla ei ole kovin hyviƤ kokemuksia. Edit. 17.4.2022 Testasin reseptin Fazerin kauravispillƤ, toimii myƶs sillƤ!


MaissitƤrkkelys ja agar agar

Kuten sanottu, tƤtƤ key lime pie'ta ei paisteta ollenkaan. Sen sijaan tƤyte kuumennetaan kattilassa ja jƤhmetetƤƤn jƤƤkaapissa. TƤytteen kiinteyttƤvƤt maissitƤrkkelys ja agar agar -jauhe. KƤyttƤmƤllƤ 2 rkl maissitƤrkkelystƤ ja 1 tl agar agar -jauhetta piirakan rakenteesta tulee nƤtisti leikkautuva ja pinnasta siisti. Jos kaapistasi ei kuitenkaan agar agaria lƶydy, sitƤ ei ole pakko ostaa tƤtƤ leivonnaista varten, vaan voit korvata sen lisƤƤmƤllƤ toiset 2 rkl maissitƤrkkelystƤ. Piirakan pinnasta ei tƤllƶin tule yhtƤ tasainen eikƤ rakenteesta niin nƤtisti leikkautuva, vaan "kiisselimƤisempi" - mutta kuitenkin aivan toimiva. Agar agar on kuitenkin hyvƤ hankinta kaappiin hyydytettƤviƤ vegaanisia juustokakkuja varten, ja nykyƤƤn sitƤkin lƶytyy isompien ruokakauppojen leivontatarvikehyllystƤ.


VƤriƤ kurkumasta

Ripauksella kurkumaa saat piirakkaan hennon kellertƤvƤn vƤrin, joka ei-vegaanisessa versiossa on perƤisin keltuaisista. Varoituksen sana, ettƤ kurkumaa tarvitaan oikeasti ihan tosi vƤhƤn! Vaikka laittaisit sitƤ vƤhƤn turhan paljon, se ei todennƤkƶisesti maistu lopputuloksessa, mutta vƤristƤ tulee turhan voimakas. Kuvissa olevassa piirakassa on vain 1/2 maustemitallinen eli 1/2 ml kurkumaa, mutta 1/4 maustemitallinen oli lopulta sitƤkin parempi - siis oikeasti melkeinpƤ vain ripaus. Kurkuma ei toki ole pakollinen. Vegaaninen key lime pie on lƤpikuultavampi kuin epƤvegaaninen versio, sillƤ epƤvegaanisessa piirakassa keltuaiset tekevƤt tƤytteestƤ lƤpikuultamattoman.


Kauniit pursotukset

TƤytteestƤ jƤƤvƤn soija- tai kauravispin loput kannattaa vaahdottaa piirakan lisƤkkeeksi. Alpron soijavispi (joka taitaa olla markkinoiden ainoa soijavispi) ei ole rakenteeltaan pursotettavaa, mutta tƤmƤn voi korjata joko agar agar -kikalla tai Dr. Oetkerin Cream FixillƤ. Agar agar -jauhetta siis keitetƤƤn soijavispin kanssa, seos jƤƤhdytetƤƤn kylmƤksi ja sitten vaahdotetaan. TƤmƤ voi tietysti tuntua vƤhƤn tyƶlƤƤltƤ, mutta toisaalta se menee siinƤ sivussa, kun piirakkakin pitƤƤ jƤhmettƤƤ kunnolla jƤƤkaapissa. 

Dr. Oetkerin Cream Fix taas on jauhe, joka jƤmƤkƶittƤƤ vaahdon rakennetta niin, ettƤ pystyt pursottamaan soijavispin. Pakkauksesta lƶytyy annosteluohje.

KauravispeissƤ on eroja, mutta ainakin Fazerin kauravispi vaahtoutuu pursotettavaksi ilman apuaineita. Sen kohdalla agar agarit ja muut voi unohtaa.

Oikaisija tietysti vain vaahdottaa soija- tai kauravispin sellaisenaan ja joko lusikoi vaahdon rennosti piirakan pinnalle tai tarjoaa sen erikseen. Kukin siis tyylinsƤ mukaan! 





Vegaaninen key lime pie

(8 annosta)

Pohja
200 g digestivekeksejƤ (tƤysjyvƤ tai tavallinen)
100 g (leivonta)margariinia

TƤyte
1 tlk (320 g) kondensoitua kookosmaitoa
1 dl soijavispiƤ (Alpro) tai kauravispiƤ (ainakin Fazer Aito toimii)
1 ¼ dl limenmehua (= noin 4 limen mehu)
2 tl limenkuorta raastettuna
2 rkl maissitƤrkkelystƤ
1 tl agar agar -jauhetta TAI 2 rkl maissitƤrkkelystƤ (eli yhteensƤ 4 rkl maissitƤrkkelystƤ)
¼ mm kurkumaa


Koristeluun
n. 1 ½ dl soija- tai kauravispiƤ
(⅙ tl agar agar -jauhetta tai Dr. Oetker cream fix -jauhetta)
¾  tl sokeria tai vaniljasokeria
limeƤ

  1. Murskaa keksi hienoksi muruksi. Helpoiten tƤmƤ onnistuu monitoimikoneella. Keksit voi myƶs laittaa vahvaan muovipussiin ja painella kaulimella tai murskata kulhossa puisella perunasurvimella. Sulata margariini ja sekoita keksimurun joukkoon. Painele keksimuruseos piirakkavuoan tai leivinpaperoidun irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja jonkun matkaa reunoille. 
  2. Mittaa kattilaan kaikki tƤytteen ainekset. Kuumenna seos kiehuvaksi vispilƤllƤ koko ajan hƤmmentƤen. Kun seos alkaa kiehua, vƤhennƤ lƤmpƶƤ reilusti ja anna kiehua 2 minuuttia samalla sekoitellen. Kaada tƤyte keksipohjan pƤƤlle ja tasoita pinta. Anna piirakan ensin jƤƤhtyƤ huoneenlƤmmƶssƤ ja siirrƤ sitten peitettynƤ jƤhmettymƤƤn jƤƤkaappiin yƶn yli. 
  3. Valmista pursotukset. KauravispistƤ tulee pursotettavan jƤmƤkkƤƤ sellaisenaan vaahdotettuna. Et tarvitse agar agaria tai Cream FixiƤ. Jos haluat soijavispistƤ pursotettavaa, voit kƤyttƤƤ apuna agar-agaria tai Dr. Oetkerin Cream Fix -jauhetta. Jos kƤytƤt agar agaria, tee nƤin: Sekoita kattilassa soijavispi ja agar agar. Kuumenna samalla sekoittaen kiehuvaksi. VƤhennƤ lƤmpƶƤ ja anna kiehua 2 minuuttia samalla sekoitellen. JƤƤhdytƤ seos jƤƤkaappikylmƤksi ja vatkaa napakaksi vaahdoksi. Mausta (vanilja)sokerilla. Jos kƤytƤt Cream Fix -jauhetta, tee nƤin: Vaahdota soijavispi ja vatkaa lopuksi joukkoon vaniljasokeri ja Cream Fix pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Koristele key lime pie kasvikermapursotuksin. Mahdollisen yli jƤƤneen vaahdon voit tarjota piirakan kanssa erikseen. Viimeistele piirakka vielƤ limepaloilla ja kuoriraasteella. 

Saatat pitƤƤ nƤistƤ

2 kommenttia

  1. Kiitos ihanasta ohjeesta, lƤhtee kyllƤ kokeiluun! KƤtevƤƤ tuo paistamattomuus!

    MƤ suosittelen vispiksi SureWhipiƤ. Vispautuu tosi hyvin ja on varsin neutraalin makuinen. Ainoa miinus on iso pakkaus, litraa vispiƤ ei aina tarvi kerralla mutta sƤilyy kyllƤ viikon jƤƤkaapissa avattunakin.

    -GlotterbƤckerin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos innostuit! Ja toivottavasti maistuu. SureWhip onkin kokeilematta, mutta olen kuullut siitƤ hyvƤƤ. Litran pakkaus tosiaan on aika suuri, ellei ole juhlat tulossa.

      Poista