Vegaaninen key lime pie

by - maaliskuuta 13, 2021



Key lime pie -piirakan veganisointi on ollut haaveissani vuosikaudet - oikeastaan aina siitä asti, kun aloin välttää eläinperäisiä tuotteita. Tehtävä ei ole ollut ihan yksinkertainen, sillä kondensoitu maito ja keltuaiset ovat tämän klassisen limepiirakan olennaiset raaka-aineet. Vuosien varrella tehtyjen, välillä aika tuhoon tuomittujen kokeilujen jälkeen toimiva resepti on vihdoin syntynyt! Yllättäen reseptikehittelyssä kävi myös niin, että tätä piirakkaa ei tarvitse ollenkaan paistaa - aina helpomaa niin. Lue alla olevat vinkkini ja leivo niiden avulla täydellinen ja makean kirpeä vegaaninen key lime pie!


Herkullinen keksipohja

Tykkään itse kovasti digestivekekseistä, etenkin viljaisamman makuisista täysjyväversioista. Niitä käytin tähänkin piirakkaan. Helpointa on murskata keksit muruksi monitoimikoneella. Mutta jos et omista sellaista, ei hätää: Voit laittaa keksit vahvaan muovipussiin ja painella ne murskaksi kaulimella tai vaikka viinipullolla. Yksi vaihtoehto on myös laittaa keksit kulhoon ja survoa puisella perunasurvimella.

Margariinina voi käyttää leivontamargariinia tai leivälle levitettävää versiota, esim. tummansinistä Keijua. Ensin mainittu kovettuu jääkaapissa enemmän ja pitää pohjaa paremmin koossa. Sillä on merkitystä enemmän, jos teet piirakan irtopohjavuokaan. Piirakkavuokaan tehtynä asialla ei mielestäni ole niin väliä. Jos haluat mennä helpomman kautta, on piirakkavuoka joka tapauksessa helpompi vaihtoehto. 


Kondensoitu kookosmaito ja soijavispi

Klassinen key lime pie tehdään kondensoidusta kookosmaidosta. Iloksemme tavallisten ruokakauppojen valikoimista löytyy nykyisin kondensoitua kookosmaitoa, joka toimii vegaanisessa versiossa mainiosti. Sitä löytyy ainakin Spice Up! -merkkisenä. Lisäksi täytteeseen lisätään 1 dl soijavispiä, joka antaa lisää täyteläisyyttä. Alpron soijavispi kestää keittämistä ja mielestäni se on kasvivispeistä lähinpänä kuohukermaa ruoanlaitto-ominaisuuksiltaan. Kauravispiä en ole reseptiin kokeillut, sillä niiden keittämisestä minulla ei ole kovin hyviä kokemuksia.


Maissitärkkelys ja agar agar

Kuten sanottu, tätä key lime pie'ta ei paisteta ollenkaan. Sen sijaan täyte kuumennetaan kattilassa ja jähmetetään jääkaapissa. Täytteen kiinteyttävät maissitärkkelys ja agar agar -jauhe. Käyttämällä 2 rkl maissitärkkelystä ja 1 tl agar agar -jauhetta piirakan rakenteesta tulee nätisti leikkautuva ja pinnasta siisti. Jos kaapistasi ei kuitenkaan agar agaria löydy, sitä ei ole pakko ostaa tätä leivonnaista varten, vaan voit korvata sen lisäämällä toiset 2 rkl maissitärkkelystä. Piirakan pinnasta ei tällöin tule yhtä tasainen eikä rakenteesta niin nätisti leikkautuva, vaan "kiisselimäisempi" - mutta kuitenkin aivan toimiva. Agar agar on kuitenkin hyvä hankinta kaappiin hyydytettäviä vegaanisia juustokakkuja varten, ja nykyään sitäkin löytyy isompien ruokakauppojen leivontatarvikehyllystä.


Väriä kurkumasta

Ripauksella kurkumaa saat piirakkaan hennon kellertävän värin, joka ei-vegaanisessa versiossa on peräisin keltuaisista. Varoituksen sana, että kurkumaa tarvitaan oikeasti ihan tosi vähän! Vaikka laittaisit sitä vähän turhan paljon, se ei todennäköisesti maistu lopputuloksessa, mutta väristä tulee turhan voimakas. Kuvissa olevassa piirakassa on vain 1/2 maustemitallinen eli 1/2 ml kurkumaa, mutta 1/4 maustemitallinen oli lopulta sitäkin parempi - siis oikeasti melkeinpä vain ripaus. Kurkuma ei toki ole pakollinen. Vegaaninen key lime pie on läpikuultavampi kuin epävegaaninen versio, sillä epävegaanisessa piirakassa keltuaiset tekevät täytteestä läpikuultamattoman.


Kauniit pursotukset

Täytteestä jäävän soijavispin loput kannattaa vaahdottaa piirakan lisäkkeeksi. Alpron soijavispi (joka taitaa olla markkinoiden ainoa soijavispi) ei ole rakenteeltaan pursotettavaa, mutta tämän voi korjata joko agar agar -kikalla tai Dr. Oetkerin Cream Fixillä. Agar agar -jauhetta siis keitetään soijavispin kanssa, seos jäähdytetään kylmäksi ja sitten vaahdotetaan. Tämä voi tietysti tuntua vähän työläältä, mutta toisaalta se menee siinä sivussa, kun piirakkakin pitää jähmettää kunnolla jääkaapissa. 

Dr. Oetkerin Cream Fix taas on jauhe, joka jämäköittää vaahdon rakennetta niin, että pystyt pursottamaan soijavispin. Pakkauksesta löytyy annosteluohje.

Oikaisija tietysti vain vaahdottaa soijavispin sellaisenaan ja joko lusikoi vaahdon rennosti piirakan pinnalle tai tarjoaa sen erikseen. Kukin siis tyylinsä mukaan! Tietysti voit käyttää koristeluun myös jämäkämmäksi vaahtoutuvaa kauravispiä, jos ei haittaa, että jääkaappiin jää pyörimään avattu soijavispipurkki.





Vegaaninen key lime pie

(8 annosta)

Pohja
200 g digestivekeksejä (täysjyvä tai tavallinen)
100 g (leivonta)margariinia

Täyte
1 tlk (320 g) kondensoitua kookosmaitoa
1 dl soijavispiä (Alpro)
1 ¼ dl limenmehua (= noin 4 limen mehu)
2 tl limenkuorta raastettuna
2 rkl maissitärkkelystä
1 tl agar agar -jauhetta TAI 2 rkl maissitärkkelystä (eli yhteensä 4 rkl maissitärkkelystä)
¼ mm kurkumaa


Koristeluun
n. 1 ½ dl soija- tai kauravispiä
(⅙ tl agar agar -jauhetta tai Dr. Oetker cream fix -jauhetta)
¾  tl sokeria tai vaniljasokeria
limeä

  1. Murskaa keksi hienoksi muruksi. Helpoiten tämä onnistuu monitoimikoneella. Keksit voi myös laittaa vahvaan muovipussiin ja painella kaulimella tai murskata kulhossa puisella perunasurvimella. Sulata margariini ja sekoita keksimurun joukkoon. Painele keksimuruseos piirakkavuoan tai leivinpaperoidun irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja jonkun matkaa reunoille. 
  2. Mittaa kattilaan kaikki täytteen ainekset. Kuumenna seos kiehuvaksi vispilällä koko ajan hämmentäen. Kun seos alkaa kiehua, vähennä lämpöä reilusti ja anna kiehua 2 minuuttia samalla sekoitellen. Kaada täyte keksipohjan päälle ja tasoita pinta. Anna piirakan ensin jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä sitten peitettynä jähmettymään jääkaappiin yön yli. 
  3. Valmista soijavispipursotukset. Jos haluat soijavispistä pursotettavaa, voit käyttää apuna agar-agaria tai Dr. Oetkerin Cream Fix -jauhetta. Jos käytät agar agaria, tee näin: Sekoita kattilassa soijavispi ja agar agar. Kuumenna samalla sekoittaen kiehuvaksi. Vähennä lämpöä ja anna kiehua 2 minuuttia samalla sekoitellen. Jäähdytä seos jääkaappikylmäksi ja vatkaa napakaksi vaahdoksi. Mausta (vanilja)sokerilla. Jos käytät Cream Fix -jauhetta, tee näin: Vaahdota soijavispi ja vatkaa lopuksi joukkoon vaniljasokeri ja Cream Fix pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Koristele key lime pie kasvikermapursotuksin. Mahdollisen yli jääneen vaahdon voit tarjota piirakan kanssa erikseen. Viimeistele piirakka vielä limepaloilla ja kuoriraasteella. 

You May Also Like

2 kommenttia

  1. Kiitos ihanasta ohjeesta, lähtee kyllä kokeiluun! Kätevää tuo paistamattomuus!

    Mä suosittelen vispiksi SureWhipiä. Vispautuu tosi hyvin ja on varsin neutraalin makuinen. Ainoa miinus on iso pakkaus, litraa vispiä ei aina tarvi kerralla mutta säilyy kyllä viikon jääkaapissa avattunakin.

    -Glotterbäckerin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos innostuit! Ja toivottavasti maistuu. SureWhip onkin kokeilematta, mutta olen kuullut siitä hyvää. Litran pakkaus tosiaan on aika suuri, ellei ole juhlat tulossa.

      Poista