Vegaaninen kinuski-puolukkapavlova

joulukuuta 13, 2019



Joulureseptini ovat tänä vuonna näköjään painottuneet vahvasti makeisiin herkkuihin, mutta silti julkaisen vielä tämän yhden reseptin, jota tein itsenäisyyspäiväksi. Se sisältää yhden suosikkimakuparini: makeaa kinuskia ja happamia puolukoita. Tykkään tosi paljon happamista marjoista ja hedelmistä, koska ne tuovat kunnolla makua ja tasapainottavat muiden elementtien makeutta. Täydellistä!

Jos tarkkoja ollaan, reseptiin ei itse asiassa keitetä varsinaista kinuskia, vaan kinuskinen maku tulee fariinisokerista, joka liuotetaan soijavispiin. Kinuskinen vaahto ja kirpeän raikkaat puolukat kasataan rapean marenkipohjan päälle, joka tehdään kikherneliemestä eli aquafabasta. Tämä kakku on siitä kätevä, että se ei vie paljoakaan tilaa jääkaapissa, joka jouluna muutenkin on varmasti täynnä: Marenkipohja säilyy huoneenlämmössä ja puolukat pakastimessa, joten jääkaappiin tarvitsee mahduttaa vain kinuskitäyte. Pohjan ja täytteen voi valmistella etukäteen, ja itse akku kootaan vasta juuri ennen tarjoilua. Puolukanvarvut olisivat ihania koristeita, mutta paremman puutteessa itse heittelin päälle timjaminoksia. Ei muuten ihan paha makuyhdistelmä sekään puolukan ja kinuskitäytteen kanssa!



Kinuski-puolukkapavlova

(noin 8 annosta)

Marenkipohja
1 dl säilykekikherneiden lientä (tarvitset yhden kikhernepurkin)
1/2 tl omenaviinietikkaa tai vaaleaa balsamicoa
1 1/4 dl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä

Täyte
2 dl fariinisokeria
1 prk (250 ml) soijavispiä (Alpro)
noin 3 dl puolukoita (tuore tai pakaste)



  1. Piirrä leivinpaperiin halkaisijaltaan n. 18 cm:n ympyrä (esim. lautasella) ja käännä paperi, jotta kynän jälki ei tartu leivonnaiseen. Voitele paperi kevyesti öljyllä ympyrän kohdalta. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  2. Mittaa kulhoon kiherneiden liemi. Lisää liemeen etikka ja vatkaa seosta sähkövatkaimella, kunnes siitä on muodostunut vaaleaa kuohkeaa vaahtoa. Jatka vatkaamista ja lisää samalla sokeri parissa erässä. Vatkaa sen jälkeen vielä muutama minuutti, kunnes vaahto on todella jämäkkää, paksua ja kiiltävää. Lisää maissitärkkelys siivilän läpi ja kääntele se varovasti vaahdon joukkoon.
  3. Levitä marenkivaahto leivinpaperille ympyrän muotoon. Pyri jättämään kakku keskeltä matalammaksi täytettä varten. Älä hämmenny kakun pienestä koosta, sillä se leviää uunissa jonkin verran.
  4. Laita marenki uuniin ja säädä uunin lämpötila heti 125 asteeseen. Paista n. 1 tunti 30 min - 1 tunti 45 min. Älä avaa luukkua välillä. Tavoitteena on, että marenki pinnalta rapeaa, mutta sisältä vielä kostean sitkeää. Sammuta uuni, avaa uunin luukku raolleen ja anna marengin kuivua uunissa vielä ½ tuntia. Anna jäähtyä.
  5. Mittaa kattilaan fariinisokeri ja soijavispi. Kuumenna kiehuvaksi niin, että sokeri liukenee. Älä kuitenkaan keitä pidempään. Jäähdytä yön yli jääkaapissa ja vaahdota sen jälkeen kuohkeaksi.
  6. Kokoa kakku: Siirrä marenkipohja tarjoiluvadille. Levitä päälle kinuskitäyte ja ripottele päälle puolukat. Koristele esimerkiksi puolukanvarvuilla. Tarjoa heti.

Saatat pitää näistä

1 kommenttia

  1. Ihanan näköisiä ohjeita. Katselin tässä kun tiedän, että jouluksi on tulossa vieraita, ja en ole kaikkein paras kokki.

    VastaaPoista