Raparperi-marenkipiirakka

kesäkuuta 28, 2018

Raikaan hapokas raparperi ja makea marenki ovat toimiva pari. Vegaanisen raparperi-marenkipiirakan marenki valmistetaan kikherneliemestä.



Vähän tuntuu, että alan toistaa itseäni, kun julkaisen jo kolmannen marenkipiirakan reseptin täällä. 😄 Mutta minkäs teet, kun konsepti on niin toimiva! Siksi halusin sitruuna-marenkipiirakan ja veriappelsiini-marenkipiirakan jatkoksi kokeilla raparperiversiota. Ja myös siitä tuli tosi hyvää!

Periaate ja ainesosat ovat raparperi-marenkipiirakassa tosi samaa linjaa kuin edellä sitruuna- ja veriappelsiiniversioissa: murotaikinapohja, kiisselin tyyliin valmistettava täyte ja kikherneliemestä eli aquafabasta vaahdotettu marenki. Mantelijauhe tekee pohjasta mehevämmän ja maukkaamman, joten suosittelen käyttämään sitä vehnäjauhojen ohella. Kookosmaito ei täytteessä oikeastaan maistu ollenkaan, vaan sen tehtävä on tehdä siitä täyteläisempi. Yleensähän täytteen saostamiseen käytetään maissitärkkelyksen lisäksi keltuaisia, joissa on jonkin verran rasvaa. 

Marenkipiirakan marenkiin lisään aina ksantaania, joka on gluteenittomassa leivonnassa käytettävä apuaine. Se toimii marengissa sitovana ainesosana ja estää uunissa pehmeäksi jäävän rakenteen vetistymisen. En siis suosittele jättämään sitä pois! Tarkemmat perustelut voi lukea sitruuna-marenkipiirakan postauksesta.

Toivottavasti tykkäätte raparperi-marenkipiirakasta! Ei kannata jättää sitä tekemättä sillä syyllä, ettei huvita hankkia ksantaanipurkkia kaappiin - sillä kuten sanottu, muihinkin sesonkiin sopivia marenkipiirakoita tästä blogista kyllä löytyy. 😃





Raparperi-marenkipiirakka

Pohja

100 g margariinia
1 dl mantelijauhetta tai vehnäjauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
n. 1 rkl vettä

Raparperitäyte

400 g (n. 8 dl) raparperia pieninä paloina
1 dl sokeria (jos olet makeamman ystävä, laita 1 1/4 dl)
1/2 dl vettä
3 rkl maissitärkkelystä
1 dl kookosmaitoa

Marenki

1 1/2 dl säilykekikherneiden lientä (käytin Pirkkaa)
1 1/2 dl sokeria
1/2 tl ksantaania



  1. Sekoita pohjaa varten jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola. Nypi ne sekaisin pehmeän margariinin kanssa. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle (halkaisija 24 cm) ja reunoille. Kypsennä pohjaa 200-asteisen uunin alatasolla 12 minuuttia.
  2. Pilko raparperit ja laita ne kattilaan. Mittaa päälle sokeri ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 10 minuuttia, kunnes raparperi pehmenee ja alkaa soseutua. Sekoita maissitärkkelys ja kookosmaito keskenään. Kaada suurus raparperiseoksen joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Anna vielä kiehahtaa.
  3. Mittaa kulhoon kikherneiden liemi ja vaahdota se sähkövatkaimella vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja jatka vatkaamista muutama minuutti, kunnes vaahto on jämäkkää ja kiiltävää. Ripottele joukkoon ksantaani ja vatkaa vielä hetki, jotta se sekoittuu kunnolla vaahtoon. Tässä vaiheessa vaahto on entistäkin jäykempää ja venyvää.
  4. Levitä raparperitäyte torttupohjan päälle. Lusikoi tai pursota (kumpikin vaihtoehto toimii) marenki täytteen päälle. Paista piirakkaa 175-asteisen uunin keskitasolla vielä noin 15 minuuttia, kunnes marenki on kauniin kullanruskea. Varo ruskistamasta pintaa liikaa. Tarjoa piirakka hyvin jäähtyneenä.

Saatat pitää näistä

0 kommenttia