Veriappelsiini-marenkipiirakka

by - helmikuuta 14, 2017

Raikas veriappelsiini-marenkipiirakka on juuri se, mitä kannattaa leipoa juuri nyt!



Viime vuosina olen aivan menettänyt sydämeni veriappelsiineille. On myös hienoa huomata, että vuosi toisensa perään niitä löytyy kaupoista aina vain näkyvämmiltä paikoilta ja että niitä nostetaan kampanjoihinkin. Se on hyvä, sillä veriappelsiinit ovat todella hyviä, mutta niiden kausi on lyhyt. Kausihan saattaa mennä ohi huomaamatta, jos ei siitä kukaan muistuta!

Veriappelsiinille on ominaista tumma punertava pigmentti, jonka määrä vaihtelee suurestikin. Joissain hedelmissä hedelmäliha on syvän oranssia, ja punaisia kohtia ei välttämättä ole (juuri) lainkaan. Toiset yksilöt taas voivat olla huomattavan "verisiä". Ei siis kannata pettyä, jos ostamasi hedelmät eivät olekaan kovin punaisia - maku on silti hyvä! Punertumista edistää suuri lämpötilavaihtelu yön ja päivän välillä. Samassa puussakin voi kuulemma kehittyä eri värisiä hedelmiä, sillä syvällä oksien suojassa lämpötila ei vaihtele yhtä voimakkaasti kuin reunaoksilla. Todella kiinnostavaa! Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten kasvukauden olosuhteet aina vaikuttavat lopputulokseen. Veriappelsiinista kannattaa lukea lisää vaikka Satokausikalenterin sivuilta.

Mutta sitten ihanaan veriappelsiini-marenkipiirakkaan! Inspiraation tähän reseptiin tarjosi kollegani Minnan Haarukkavatkain-blogi, jossa resepti vastaavaanlaiseen piirakkaan julkaistiin vuosi takaperin. Idea palasi nyt mieleen, kun mietin, mitä leivonnaista veriappelsiineista kannattaisi tehdä. Ja tämä todellakin kannatti!

Käytin pohjana viime keväistä sitruuna-marenkipiirakan reseptiäni. Tein viikonloppuna piirakasta kaksi versiota, niin sain maut juuri kohdilleen. Pohjaan lisäsin vähän mantelijauhoja, joka tuo kivasti mehevyyttä. Täytekiisseliin käytetään yleensä kananmunankeltuaista ja voita, mutta vegaaniversiossa olen havainnut maissitärkkelyksen ja kookosmaidon sopiviksi korvaajiksi näille. Kookosmaito ei oikeastaan maistu lopputuloksessa, mutta se antaa täyteläisyyttä. Ja marenki tehdään tietysti kikeherneiden liemestä, jonka jämäköittää ksantaani. Ksantaanin merkitys on tässä leivonnaisessa olennainen, sillä ilman sitä marenkin koostumus hajoaa ja vetistyy. En siis suosittele jättämään sitä pois. Sen sijaan suosittelen lämpimästi testaamaan piirakkaa pian, sillä veriappelsiinien kausi on juuri nyt!

Kuvia ottaessani piirakka ei ollut ehtinyt jäähtyä kunnolla. Siksi täyte näyttää hiukan löysältä.





Veriappelsiini-marenkipiirakka


Pohja
100 g margariinia
1 dl mantelijauhetta
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
n. 1 rkl vettä

Täyte
2 3/4 dl veriappelsiinien mehua
1 tl veriappelsiininkuorta raastettuna
1 1/2 dl sokeria
2 dl kookosmaitoa
4 rkl maissitärkkelystä

Marenki
1 1/2 dl säilykekikherneiden lientä (= noin yhden purkillisen liemi, esim. Pirkka)
1 1/2 dl sokeria
1/2 tl ksantaania


1. Sekoita pohjaa varten kuivat aineet. Nypi ne sekaisin margariinin kanssa. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. 
2. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle (halkaisija 24 cm) ja reunoille. Paista pohjaa 200-asteisen uunin alatasolla 12 minuuttia. (Ennen paistamista piirakkavuoka taikinoineen on hyvä laittaa jääkaappiin 1-2 tunniksi, mikä auttaa taikinan pysymistä reunoilla paistamisen aikana. Jääkaapista vuoka laitetaan suoraan kuumaan uuniin. Tämä vaihe ei kuitenkaan ole pakollinen, enkä aina itsekään jaksa sitä tehdä.)
3. Mittaa täytettä varten kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu. Jätä jäähtymään.
4. Mittaa kulhoon kikherneiden liemi ja vaahdota se sähkövatkaimella vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sokeri parissa erässä samalla vatkaten. Jatka vatkaamista muutama minuutti, kunnes vaahto on jämäkkää ja kiiltävää. Ripottele joukkoon ksantaani ja vatkaa vielä hetki, jotta se sekoittuu kunnolla vaahtoon. Tässä vaiheessa vaahto on entistäkin jäykempää ja venyvää.
5. Ota pohja uunista ja anna jäähtyä hetki. Poista foliosuikaleet varovasti. Levitä sitruunakiisseli torttupohjan päälle. Lusikoi tai pursota marenkivaahto kiisselin pinnalle. Paista piirakkaa 175-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes marenki on kauniin kullanruskea. Varo ruskistamasta pintaa liikaa. Tarjoa piirakka hyvin jäähtyneenä.





You May Also Like

2 kommenttia

  1. Heippa! �� Onko tuo ksantaani tuossa marengissa kuinka pakollinen? Olen tehnyt noita kikhernemarenkeja ilman sitä, joskin paistoaika on ollut silloin moninkertainen. Niin tai näin - kiitos taas �� kivasta reseptistä. Testiin menee tämä(kin). �� -sari-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Kiva kuulla, että resepti inspiroi. Kuten tekstissä mainitsen, en suosittele jättämään ksantaania pois. Ilman sitä marenki alkaa muuttua vetiseksi ja hajota. Kannattaa lukea myös postaukseni sitruuna-marenkipiirakasta, jossa olen kirjoittanut aiheesta vielä tarkemmin. :) Mukavia leivontahetkiä!

      Poista