Uunikuivatut tomaatit || Oven-dried Tomatoes

elokuuta 16, 2016

Uunikuivatut tomaatit ovat meheviä ja maistuvat ihanan makeilta. Kokeile salaateissa, pastoissa tai leivän päällä!

Rakastan mehukkaita, kypsiä ja makeita tomaatteja. Kun tarjouksessa on hyvän oloisia tomaatteja, ostan niitä aina valtavan pussillisen. Pääosin tomaatit tulee syötyä sellaisenaan mm. salaateissa, mutta insipiroiduin nyt valmistamaan uunikuivattuja tomaatteja, kun Instagram-feediini ilmestyi kuva sellaisista. Asialla oli Maku-lehden päätoimittaja Satu Koivisto, joka ilmeisesti valmistaa tällaisia tomaatteja vähän useamminkin

Yksi uunikuivattujen tomaattien hyvä puoli on, että ne valmistuvat melkein itsekseen. Öljyt ja mausteet vaan päälle ja uuniin yöksi! Satu ja jotkut muutkin ohjeet kehottavat laittamaan uuninluukun väliin lusikan tai muun vastaavan, jotta ylimääräinen kostaus pääsee ulos. Jätin tämän tekemättä, ja lopputulos oli silti erittäin onnistunut. Uunin höyrynpoistokanava siis ainakin tässä tapauksessa riitti mainiosti.

Uunikuivatut tomaatit maistuvat aivan upealta, ja parhaimmillaan maku mielestäni on huoneenlämpöisenä. Uunissa tomaatit makeutuvat ja maku tiivistyy. Tarkoitus on, etteivät ne kuivu koppuroiksi, vaan jäävät meheviksi - puolikuivatuiksi. Luulen, että taidan ottaa tomaattisesongista kaiken irti ja tehdä saman tien uuden satsin näitä!Uunikuivatut tomaatit

kypsiä tomaatteja
oliiviöljyä
suolaa
(sokeria)
timjamia


1. Puolita tomaatit ja poista kannat. Lado tomaatit reilun kokoiseen uunivuokaan tai uunipellille leivinpaperin päälle leikkuupinnat ylöspäin.
2. Valuta tomaateille hiukan oliiviöljyä. Mausta kevyesti suolalla, sokerilla ja timjamilla. Sokeri ei ole välttämätön, mutta antaa hyvän lisän etenkin, jos tomaatit eivät ole kovin makeita. Tuore timjami sopii tomaateille ihanasti, mutta sen puuttuessa käytin itse kuivattua.
3. Laita tomaatit 100-asteiseen uuniin yön yli eli noin 8 tunniksi. Jotkut ohjeet kehottavat laittamaan uunin luukun väliin lusikan, jotta ylimääräinen kosteus pääsee pois. Itse en näin tehnyt, ja lopputulos oli silti onnistunut.
****************
English summary:

I love ripe and sweet tomatoes! When I find good tomatoes with low price at supermarket I always buy a big bag of them. Mostly I eat tomatoes without any special preparations but now I got inspired to make oven-dried tomatoes.

Oven-dried tomatoes are very easy and simple to make. Just add some oil and spices on them and bake in the oven! While baking tomatoes turn sweet and the taste condenses. The idea is not to dry them completely but leave them semi-dried and juicy. So great aromas! You can use oven-dried tomatoes for pastas and salads, for example.

Oven-dried Tomatoes

ripe tomatoes
olive oil
salt
(sugar)
thyme (fresh or dried)


1. Cut tomatoes in half. Remove stems and place tomatoes on a large casserole or baking tray (with baking paper), cut-sides up.
2. Dribble over olive oil onto the tomatoes. Season with salt, sugar (if the tomatoes are not very sweet) and thyme.
3. Bake in 100 C for overnight, about 8 hours. Use for salads, pasta or as sandwich topping.


Saatat pitää näistä

0 kommenttia