Sisällön tarjoaa Blogger.
facebook instagram pinterest
  • Etusivu
  • Info
  • Arkisto

Ruokakonttuuri



Mansikkakakku on joka kesän must do, ja tämän kesän ensimmäisen sellaisen kokosin vuokajuustokakun muotoon. Periaatteessa kyseessä on hyydytettävä juustokakku, josta vain hyydytysaineet on jätetty pois. Se ei kuitenkaan näyttävyyttä vähennä, kun "kakun" tarjoaa läpinäkyvästä vuoasta. Näin kun asiaa ajattelee, niin kyseessähän on oikeastaan juustokakun ja pappilan hätävaran välimuoto! Niin tai näin, kesällä on ihanaa vetää mutkia suoriksi.

Tätä limellä maustettua mansikkaista juustokakkua nautiskelimme mökillä juhannuksena. Kakku maistui ihanalta pian valmistuksen jälkeen, mutta ei kyllä ollut huonontunut ollenkaan, kun katoimme loput pöytään seuraavana päivänä. Toivottavasti tämä maistuu sullekin!




Vuokajuustokakku

(noin 8-10 annosta)

Pohja
200 g kaurakeksejä (Kantolan kaurakeksit ovat vegaanisia)
75 g margariinia

Täyte
1 prk (250 ml) kauravispiä (Kaslink Aito)
2 prk (à 150 g) kauratuorejuustoa (Yosa on suosikkini)
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl limetinkuorta raastettuna
2 rkl limetinmehua
1 l tuoreita mansikoita


  1. Murskaa keksit hienoksi muruksi. Tämä onnistuu mökkioloissa vaikka niin, että laitat keksit paksuun/kaksinkertaiseen pakastuspussiin ja painelet kaulimella tai lasipullolla. Sulata margariini ja sekoita keksimurun joukkoon. Painele seos uunivuoan pohjalle. (Minun vuokani oli noin 25 cm x 20 cm.) Siirrä jääkaappiin odottamaan.
  2. Vaahdota kauravispi. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuuston joukkoon sokeri, vaniljasokeri sekä limetinkuori ja -mehu. Nostele kauravispivaahto joukkoon.
  3. Levitä keksipohjan päälle puolet täytemassasta. Viipaloi tai paloittele päälle noin puolet mansikoista. Levitä mansikoiden päälle loppu täytemassa ja sen päälle loput mansikat. Halutessasi voit ripotella mansikoiden päälle vielä hiukan keksimurua ja limetinkuorta.



kesäkuuta 29, 2019 No kommenttia


Jokin aika sitten opin, miten parhaat naanleivät syntyvät. Sellaiset pinnalta hieman rapeat, sisältä pehmeän mehevät ja rakenteeltaan hiukan sitkeät naanleivät, joita saa intialaisissa ravintoloissa.  (Tosin valitettavasti nuo ravintoloiden leivät eivät yleensä ole vegaanisia...) Uunissa paistetut naanleivät eivät edellä mainittuihin ominaisuuksiin yllä, vaan ovat koostumukseltaan enemmänin sämpylämäisiä. Mutta salainen ase on nyt löytynyt: paistinpannu! Bongasin idean Viimeistä murua myöten -blogin Saaralta (montakohan inspiroivaa ideaa olenkaan häneltä bongannut?) ja olin aivan myyty testattuani pannulla paistamista. Naanleivistä tuli nimittäin aivan huikean herkullisia! Päätin oitis, etten enää ikinä paista niitä uunissa. Googletuksen jälkeen huomasin, aika moni muukin on harrastanut pannuhommia jo kauan sitten. Yhtä hyvin naanleivät voi laittaa myös grilliin paistumaan. Onneksi minäkin nyt valaistuin!

Suosittelen naanleipien paistamiseen nimenomaan valurautapannua, joko tavallista tai parilaversiota. Pinnoitettua pannua ei kannata käyttää, koska se voi mennä leipien paistossa pilalle liian kuumentumisen vuoksi. Joskus olen yhden pannun pilannut tortillalettujen paistossa, joten en suosittele kokeilemaan samaa. Näin kesällä naanleivät voi paistaa hyvin muurikassa tai grillissä. 

Taikinan voi tehdä lämpimään nesteeseen ja kohottaa lämpimässä paikassa. Yhtä hyvin voit käyttää kylmää nestettä ja kohottaa taikinan yön yli jääkaapissa. Suosin melkeinpä useammin jälkimmäistä tapaa, koska näin voi vaikka heti töiden jälkeen ryhtyä varsinaisiin leipomispuuhiin. Saaran vinkkaamana voitelin leivät ennen paistoa, kun taas yleisempi tapa on tehdä se vasta paiston jälkeen. Etukäteen voitelu onkin aika kätevä tapa, koska silloin ei enää paiston jälkeen tarvitse alkaa säätää kuumien leipien kanssa. 

Ehkä ihmettelet, kuka nyt naanleipiä ja intialaista ruokaa kesällä haluaa kokkailla. Mausteinen intialainen ruoka maistuu ainakin omasta mielestäni parhaalta vuoden kylminä aikoina, mutta naanleipä istuu monen muunkin ruoan kylkeen. Grillatut tai paistetut kesäkasvikset sekä hummus, tsatsiki tai muu dippi toimivat oivallisesti naanleivän kanssa. Leivän voi myös täyttää flatbread-tyyliin. Joten itse asiassa nyt tullaankin siihen kysymykseen, että mikä ero flatbreadilla ja naanleivällä oikeastaan on tai onko naanleipä oikeastaan flatbreadin yksi ilmentymä. 😄 Tiedättehän: italialainen pasta vs. kiinalaiset nuudelit tai venäläinen pelmeni vs. kiinalainen wonton... Onhan näitä ruokaserkkuja! Ja saattaapa niitä kylmiä ja sateisia kesäpäiviäkin tulla, jolloin lämmittävä curry tai linssikeitto naanleivän kanssa on ihan käypä ratkaisu...



Naanleivät pannulla tai grillissä

(8 kpl)

1 1/2 dl kauramaitoa
1 dl maustamatonta soijajogurttia
1 tl kuivahiivaa
3/4 tl suolaa
1 rkl öljyä
noin 5 dl vehnäjauhoja

Voiteluun
öljyä tai juoksevaa margariinia


  1. Sekoita kauramaito ja jogurtti ja lämmitä seos hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi. Sekoita joukkoon kuivahiiva ja suola. Lisää jauhot vähitellen samalla vaivaten. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa. Koostumuksen kuuluu jäädä aika löysäksi.
  2. Peitä taikinakulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa tunnin verran tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
  3. Kumoa taikina pöydälle ja muotoile se tangoksi. Jaa tanko kahdeksaan palaan. Muotoile taikinapalat ohuiksi leiviksi taputtelemalla ja venyttelemällä.
  4. Kuumenna valurautainen paistinpannu tai parilapannu. (Itse käytin tehoa 4 asteikolla 1-6. Sitä kuumemmalla pannulla leivät tuntuivat palavan herkästi.) Voitele leipien pinta kevyesti juoksevalla tai sulatetulla margariinilla. Laita kukin leipä paistumaan pannulle ensin voideltu puoli alaspäin. Voitele yläpinta, käännä leipä ja paista vielä toinenkin puoli kypsäksi. Samaan tapaan voit paistaa leivät myös grillissä.
  5. Peitä valmiit leivät leivinliinalla, jotta ne pysyvät pehmeinä. Parhaimmillaan naanleivät ovat tuoreina ja lämpiminä.

Vinkki! 

Voit tehdä taikinan myös kylmään nesteeseen ja kohottaa taikinan jääkaapissa seuraavaan päivään. Tällöin sinulla on taikina paistovalmiina, kun haluat aloittaa kokkailun.


kesäkuuta 07, 2019 No kommenttia



Ei kesää ilman perunasalaattia! Tein tätä ensimmäisen kerran vapuksi vanhan sadon perunoista ja kirjaamatta mitään määriä ylös. Postasin kuvan Instagramiin ja saman tien sain kysymyksen, että saisiko tähän tarkempaa reseptiä. Toisin sanoen sain hyvän syyn tehdä tuon salaatin pian uudelleen! Ja mikäs siinä, koska siitä tuli tosi hyvää.

Pidän erityisesti perunasalaateista, joissa on kirkas öljypohjainen kastike. Etenkin vielä sitruunankuorella ja -mehulla höystetystä salaatista tulee näin kivan raikas. Sitruunat muuten ovat yksi jääkaappini perusvarustuksesta. Niitä pitää olla aina! Ilman sitruunaa kokkailusta ei tunnu tulevan yhtään mitään.

Tähän pottusalaattiin hienonsin reilusti tuoretta tilliä, joka maistuu jotenkin tosi kesäiseltä. Suomalaiset mieltävät tillin usein lähinnä kalan mausteeksi, mutta oikeastihan tilli sopii tosi monenlaisiin juttuihin. Kreetalla käydessäni huomasin, miten tilliä lisättiin moniin vihersalaatteihin - ja sehän toimikin erittäin kivasti. Lisäksi se sopii hyvin esimerkiksi hummukseen. Vanha kunnon tilli kannattaa siis ottaa monipuoliseen käyttöön!




Sitruunainen linssi-perunasalaatti

(4-6 annosta)

1 kg varhaisperunoita
1 tlk (380 g/230 g) punaisia linssejä suolaliemessä (esim. Pirkka)
1 prk (50 g/35 g) pieniä kapriksia (esim. Pirkka)
2 nippusipulin vartta (+ sipuliosat, jos ovat pienet)
1 ruukku tuoretta tilliä hienonnettuna
3 tl sitruunankuorta raastettuna
n. 3 rkl sitruunamehua
4 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
ripaus sokeria

  1. Pese perunat hyvin. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä ja jäähdytä. 
  2. Valuta linssit lävikössä ja huuhtaise kylmällä vedellä. Valuta kaprikset liemestään. Hienonna nippusipulit ja tilli.
  3. Yhdistä kaikki salaatin ainekset kulhossa. Kannattaa antaa salaatin maustua jääkaapissa ainakin hetken ajan ennen tarjoamista. Sitruunaisen linssi-perunasalaatin seurana maistuvat grilliherkut.


toukokuuta 29, 2019 2 kommenttia


Oletko koskaan kokeillut ruoanlaitossa lipstikkaa? Ei ihme, jos et ole. Nimittäin ainakin minun eteeni tulee erittäin harvoin lipstikkaa sisältäviä reseptejä. Lipstikka eli liperi on vanha ja perinteinen mauste, jolla on maustettu liemet ja lihakeitot. Siinä on voimakas, vähän selleriä ja persiljaa muistuttava maku, joten se antaa hurjan hienosti makua erilaisiin ruokiin. Tuntuu kuitenkin, että lipstikan käyttö on vähän unohtunut. Lisäksi sitä tuntuu olevan huonosti saatavilla kaupoissa, ainakaan tuoreena.

Monessa suomalaisessa puutarhassa lipstikkaa kuitenkin kasvaa, ja monivuotisena kasvina se aina puskee uudelleen esiin keväisin. Kerrostalon asukkina minulla ei valitettavasti ole omaa lipstikkaa, mutta sain mieheni mummolta pienen saaliin äitienpäivänä. Kasvusto oli vielä melko maltillisen kokoinen, mutta kesän aikana lipstikka tyypillisesti kasvaa melkeinpä pensaaksi. Jos siis tuttusi puutarhassa sattuu sellainen majailemaan, kannattaa rohkeasti kysyä, liikenisikö sinullekin pari oksaa. Lipstikkaan nimittäin todellakin kannattaa tutustua!

Pyöräytin kesän ensimmäisistä lipstikoistani peston. Idean tähän sain, kun vähän aikaa sitten söin ravintola Rosterissa lipstikkaöljyllä marinoitua portobellosientä. Se oli ihan tajuttoman hyvää! Oman herkullisen pestoni käytin papujen marinadina sekä ruisleivälle levitettynä. Vahvasti veikkaan, että pesto sopisi kivasti myös uusien perunoiden ja grillattujen kasvisten kaveriksi. Tätä ajatellessa jo suorastaan vesi herahtaa kielelle! Pestosta yli jääneet lipstikat silppusin linssikeittoon, jossa ne myös toimivat oivallisesti. Ehkä ensi kerralla voisin kokeilla perinteisempää lipstikan sijoituskohdetta eli lipstikkakeittoa.





Lipstikkapesto


50 g lipstikanlehtiä
1 dl cashewpähkinöitä tai kuorittuja manteleita
n. 1 dl oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynsi
1 rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Kuori valkosipuli. Laita kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja aja sopivan karkeaksi. Voit valmistaa peston myös tehosekoittimella.



toukokuuta 24, 2019 4 kommenttia


Julkaisin joulun alla reseptin savutofutahnaan, joka osoittautui tosi herkulliseksi. Sain lukijalta idean, että tahna sopisi myös voileipäkakkuun. Totta tosiaan, hyvä ajatus! Voileipäkakku on minulta toivottu muussakin yhteydessä, joten ryhdyin tuumasta toimeen. En tiedä, voiko tätä sanoa kalavoileipäkakun vegaaniseksi versioksi, mutta ehkä jotain sen kaltaista tämä on makumaailmaltaan.

Tosi monesti voileipäkakkuihin tehdään kaksi tai jopa kolme erilaista täytettä. Itse olen 1-2 täytteen kannattaja, koska muuten alkaa tulla niin paljon eri makuja, että ne menevät helposti sekaisin. Muutenkaan en yleensä tykkää turhia näperrellä ruoanlaitossa, vaan ennemminkin oikoa mutkia suoriksi. Varsinkin jos on järjestämässä juhlia, ei tee mieli alkaa kikkailla, vaan valmista pitää saada tehokkaasti! Siksi tähän kakkuun tulee vain yhtä täytettä. Muokkasin alkuperäistä savutofutahnan reseptiä jonkin verran voileipäkakkua varten. Täytteessä on nyt savutofua (suosittelen oikeasti savustettuja tofuja), maustekurkkua lisämakua antamassa sekä reilusti tilliä ja loraus sitruunaa. 

Kakun kokosin naked cake -tyyliin. Tykkään tosi paljon nakukakuista, joissa reunat saa luvan kanssa jättää ilman kuorrutusta. Ne ovat rentoja, mutta silti juhlavan näköisiä, kun koristeluun vähän panostaa. Toki jos haluat voileipäkakun ulkonäöstä viimeistellymmän, voit tietenkin kuorruttaa myös reunat! Naked caken tyyliin sopii, että pintakin koristellaan huolettomasti. Poissa ovat ne raskaat ja särmään riviin asetellut leikkelerullat ja tilalla raikkaan näköisiä ja makuisia aineksia: kurkkurullia, tilliä ja salaatteja. Siinäpä voileipäkakku minun makuuni! 



Vegaaninen voileipäkakku savutofutäytteellä

12 annosta

Pohja ja kostutus

12 isoa viipaletta paahtoleipää, esim. monivilja
1- 1 1/2 dl kauramaitoa (käytin itse 1 1/2 dl, sillä olen kosteampien kakkujen ystävä)

Täyte

300 g savutofua *
150 g maustekurkkua
1 1/2 rs (à 150 g) maustamatonta kauratuorejuustoa (suosittelen Yosaa)
2-3 rkl sitruunamehua
1 1/2 dl tuoretta tilliä hienonnettuna
n. 1/4 suolaa
mustapippuria

Kuorrutus ja koristelu

1/2 rs (à 150 g) maustamatonta kauratuorejuustoa (suosittelen Yosaa)
2 rkl maustamatonta soijajogurttia
ripaus suolaa
kauniita salaatteja
tilliä
siemeniä



  1. Laita tofu esimerkiksi syvälle lautaselle ja hienonna haarukan avulla murumaiseksi. Hienonna maustekurkku. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään tasaiseksi.
  2. Leikkaa leivistä reunat ohuelti pois. Reunat voi esim. kuivattaa ja jauhaa korppujauhoksi, joten älä heitä niitä pois.
  3. Aloita kakun kokoaminen suoraan tarjoiluvadille. Levitä alimmaksi kerrokseksi kolme leipäviipaletta ja kostuta ne pullasudin avulla. Levitä päälle 1/3 täytteestä. Lado päälle uusi kerros leipiä niin, että saumat tulevat eri kohtiin. Näin kakku pysyy tukevammin koossa. (Esim. Suklaapossun blogissa on tähän kuvalliset ohjeet.) Kostuta leivät ja levitä päälle taas 1/3 täytteestä. Tee samoin vielä kolmas kerros. Laita päällimmäiseksi kerrokseksi loput 3 viipaletta leipää ja kostuta ne.
  4. Suojaa kakku kelmulla ja laita jääkaappiin yön yli tekeytymään. Päälle voit kevyen painon, kuten muovisen leikkuulaudan.
  5. Sekoita kuorrutuksen ainekset ja levitä kakun pinnalle. Reunat jäävät paljaaksi. Toki jos haluat, voit kuorruttaa nekin, mutta tällöin tarvitset enemmän kuorrutusaineksia.
  6. Koristele kakku mielesi mukaan salaateilla, tillillä ja siemenillä.


*Suosittelen oikeasti savustettua tofua, jota saa ainakin ekokaupoista ja Lidlistä.
toukokuuta 14, 2019 No kommenttia


Uunipuuroa on aikas ihana nautiskella hitailla viikonloppuaamiaisilla. Eniten pidän kaurapohjaisista puuroista, sillä pehmeän lempeään kauran makuun en vaan millään kyllästy! Ja onneksi kaurapuuroakin voi varioida. Yksi uusi puuroihastus on tämä banana bread -uunipuuro, joka nimensä mukaisesti maistuu banaanileivältä. Bongasin tähän idean Instagramista @yassumarialta eli ruokatoimittaja Jasminilta ja idea oli pakko laittaa kokeiluun, sillä se kuulosti tosi hyvältä! Ja tosi hyvää tästä tulikin. Pilkulliset pantteribanaanit (Jasminia lainatakseni 😊) ja reilu määrä mausteita tekevät puurosta aika herkkua.

Banaanien tosiaan kannattaa olla jo pilkullisessa vaiheessa, jotta ne ovat riittävän makeita. Pitää siis muistaa ostaa banskut hyvissä ajoin kypsymään, jos aiot herkutella viikonloppuna. Puuro tehdään isoista kaurahiutaleista, joista saa rouheamman rakenteen tavallisista. Kokeilin tehdä ensimmäisen puurosatsin tavallisista kaurahiutaleista ja niistä tuli selvästi mössömpi koostumus. Ei puuro siis niistä pilalle mene, mutta selvästi parempi rakenne tulee isoista hiutaleista. Isoja kaurahiutaleita voi myöhemmin käyttää vaikka itse tehtyyn granolaan tai mysliin.

Tämä puuro sopii mainiosti myös perheen pienille, ja tarvittaessa suolan voi jättää pois. Jos käytät kanelia usein, kannattaa harkita vaihtoa ns. tavallisesta kanelista ceyloninkaneliin. Ceyloninkanelissa nimittäin on tosi paljon vähemmän kumariinia, jota ei tule syödä suuria määriä. Erityisesti lasten kohdalla tämä on hyvä huomioida. Kannattaa käydä lukaisemassa Ruokaviraston suositus aiheesta. Puuron mausteeksi sopii myös vaniljajauhe, mutta viime aikoina vaniljan maailmanmarkkinahinta on ollut niin älyttömissä lukemissa, etten ole malttanut ostaa melkein 30 euroa maksavaa pientä jauhepurnukkaa. Hyvää tulee myös ilman. 😊




Banana bread -uunipuuro

(4-5 annosta)

3 + 1 isoa (noin 950 g) kypsää pilkullista banaania
5 dl isoja kaurahiutaleita
5 dl kauramaitoa
(1 dl cashewpähkinöitä tai muita pähkinöitä)
2-3 tl (ceylonin)kanelia
1 tl kardemummaa
1/2 tl suolaa
(vaniljajauhetta)
chiansiemeniä


  1. Kuori kolme banaania ja muussaa ne haarukalla kulhossa. Sekoita mukaan kaikki ainekset, paitsi neljäs banaani ja chiansiemenet. Kaada seos voideltuun uunivuokaan.
  2. Kuori viimeinen banaani ja halkaise se pitkittäin. Aseta se puuron pinnalle. Ripottele päälle chiansiemeniä.
  3. Kypsennä puuroa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoamista. Puuro maistuu niin lämpimänä, haaleana kuin kylmänäkin kauramaidon kanssa.
toukokuuta 10, 2019 No kommenttia


Jos olet käynyt perulaisella brunssilla helsinkiläisravintola Ondassa, olet ehkä maistanut siellä herkkusienicevicheä. Kyseinen ruokalaji on yksinkertaisuudessaan yksi lempparini Ondan muutenkin mainiolla brunssilla. Herkkusienicevicheen olen törmännyt myös useampi vuosi sitten kansalaisopiston ruokakurssilla, jossa kokattiin eteläamerikkalaisia ruokia natiivin opettajan johdolla. Silloinkin muistan meidän kurssilaisten ihastelleen, miten hyvää herkkusienicevichestä tulikaan.

Kalasta valmistettu ceviche on varmasti tunnetuin, eikä ainakaan itselleni olisi tullut ensimmäisenä mieleen, että sen voisi valmistaa herkkusienistä. Raaka, nahkea herkkusieni - ei kuulosta kovin houkuttelevalta! Mutta usko tai älä: lime, valkosipuli, chili ja korianteri maustavat ohuet herkkusienisiivut tosi maukkaiksi.

Ceviche on tosi kiva alkuruoka keväiseen ruokapöytään. Ja tokihan se sopii myös illanistujaisiin tai vaikka vappupiknikille. Cevichen kanssa tarjotaan usein nachoja. Edellä mainitulla ruokakurssilla kuitenkin opin, että hiukan yllättäen yksi perinteinen tapa on tarjota se keitetyn bataatin kanssa. Minulla sattui olemaan kaapissa paketillinen tortillalettuja, joten päätin paahtaa herkkusienicevichen kaveriksi itse tehtyjä nachoja. Niistä muuten tulikin tosi hyviä! Ihan yhtä hyvin voit tietysti ostaa myös valmiita nachoja.





Herkkusieniceviche

(noin 4 annosta)

1 rs (200 g) tuoreita herkkusieniä
1 pieni (70 g) punasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 punainen chili
2-3 rkl limetinmehua
2 rkl oliiviöljyä
n. 1/3 tl suolaa
mustapippuria
1 dl tuoretta korianteria hienonnettuna

  1. Viipaloi herkkusienet ohuiksi viipaleiksi veitsen, juustohöylän tai mandoliinin avulla. Kuori punasipuli ja leikkaa se 1/4-renkaiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Halkaise chili, poista siemenet ja leikkaa ohuiksi puolirenkaiksi.
  2. Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Siirrä jääkaappiin maustumaan ainakin tunnin ajaksi. Tarjoa esimerkiksi itse tehtyjen nachojen kanssa alkupalana tai pikkusyötävänä.


Itse tehdyt nachot

tortillalettuja
rypsiöljyä
suolaa


  1. Leikkaa tortillaletut kahdeksaan sektoriin. Lado palat uunipellille leivinpaperin päälle.
  2. Sivele paloille kevyesti öljyä ja ripottele hiukan suolaa. Paahda 175-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia. Käännä lastut ja jatka paahtamista vielä noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä. Tarjoa esimerkiksi herkkusienicevichen kanssa.


huhtikuuta 20, 2019 No kommenttia


Kun haluan kokata jotain juhlavaa kasvisruokaa, raaka-aineista munakoiso tulee usein mieleen ensimmäisenä. Jostain syystä se tuntuu juhlavammalta kuin moni muu kasvis. Kaunis, tumma munakoiso on jo itsessään upea. Ehkä osasyynsä silläkin, että monen herkullisen munakoisoruoan valmistus vaatii hiukan aikaa ja kärsivällisyyttä? Hyvin valmistettu munakoiso on läpeensä kypsää, ja munakoison kunnollinen kypsentäminen onkin usein eniten aikaa vievä valmistusvaihe. Arki-iltoina tällaisiin operaatioihin ei noin vain tule lähdettyä.

Valmistin tällä kertaa täytettyjä munakoisoja turkkilaiseen tyyliin. Resepti on vähän kuin sekoitus kahta turkkilaista klassikkoruokaa, imam bayildia ja karniyarikia. Pyörtynyt imaami eli imam bayildi on turkkilainen kasvisruoka, jossa kokonaisena paahdetut munakoisot täytetään tomaattisella kasvisseoksella. Karniyarik taas tarkoittaa lihatäytteisiä munakoisoja. Pyörtyneen imaamin makumaailma kutkutteli, mutta halusin tehdä ruokalajista vähän ruokaisamman version, koska perinteinen imam bayildi ei kovin proteiinipitoinen ruoka ole. Siksi lisäsin täytteeseen belugalinssejä - jotka eivät ainakaan juhlavuutta vähennä! Ja ai että, miten hyvää tästä tulikaan. Pehmeäksi paahtunut munakoiso maukkaalla täytteellä on tosi hyvää.

Otin valmistukseen mallia K-Ruoan pyörtyneestä imaamista, mutta lopulta muokkailin ohjetta aika paljon. Idea on, että jokainen ruokailija saa kokonaisen munakoison. Kannattaa valita mieluiten pieniä, noin 250 gramman painoisia munakoisoja. Munakoisoon tehdään syvä pitkittäinen viilto, joka esikypsennyksen jälkeen täytetään linssiseoksella. Ensimmäisellä kokkauskerralla löysin aika täydellisen kokoisia pieniä munakoisoja, mutta toisella kerralla jouduin tyytymään valtaviin, noin 500 gramman yksilöihin. Silloin päätin tehdä niin, että leikkasin munakoisot ensin halki pitkittäin ja tein vielä puolikkaisiin syvän viillon täytettä varten. Toimi niinkin, mutta ensin mainitulla tavalla lopputulos oli kivempi.

Tämä ruokalaji sopii loistavasti pääsiäispöytään! En malta olla suosittelematta myös cashew-tofuricottalla täytettyjä munakoisorullia tomaattikastikkeessa, jotka olen postannut tänne pari vuotta sitten. Nekin ovat mahtava valinta juhlaruoaksi.




Linsseillä täytetyt munakoisot turkkilaiseen tyyliin

(4 annosta)

4 pientä (n. 1 kg) munakoisoa
3/4 tl suolaa

Täyte

1 1/2 dl belugalinssejä (+ 1/4 tl suolaa)
n. 6 rkl oliiviöljyä
1 (100 g) sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 prk (400 g) säilöttyjä tomaatteja
2 rkl tomaattisosetta (eli tomaattipyrettä)
1 1/2 tl juustokuminaa
1 tl kanelia
n. 1 tl srirachaa tai muuta chiliä
1 tl paprikajauhetta
1 tl sokeria
mustapippuria
n. 1/2 tl suolaa
1/2 dl rusinoita
1/2 dl pinjansiemeniä (halutessasi paahdettuna)

Pinnalle

tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
pinjansiemeniä (halutessasi paahdettuna)


  1. Pese munakoisot ja leikkaa veitsellä niihin syvä pitkittäinen viilto niin, että kuori jää pohjapuolelta pitämään munakoisoa kasassa. Levitä viiltoa varovasti ja ripottele sinne suolaa. 
  2. Laita munakoisot uunivuokaan ja paahda 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia kunnes sisus on pehmennyt. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen.
  3. Keitä täytettä varten linssit suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. 
  4. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna pannussa 2 rkl oliiviöljyä ja kuullota sipuli ja valkosipuli. Lisää säilyketomaatit, tomaattisose sekä mausteet. Riko säilyketomaatteja paistinlastan avulla pienemmiksi. Anna kiehua hiljalleen kasaan ilman kantta muutama minuutti. 
  5. Lisää täytteeseen kypsät, valutetut linssit sekä pinjansiemenet ja rusinat.
  6. Levitä munakoisojen viiltoja auki ja täytä linssiseoksella. (Täytteen määrä tuntui ainakin minulla aika runsaalta, mutta sain käytettyä koko määrän. Tarkoitus onkin, että täytettä saa olla reippaasti.) Lisää vuokaan 2 rkl vettä ja valuta jokaisen munakoison päälle noin 1 rkl oliiviöljyä. Paista munakoisoja 175-asteisessa uunissa vielä noin 40-45 minuuttia.
  7. Ripottele valmiin ruoan pinnalle pinjansiemeniä ja lehtipersiljaa. Täytettyjen munakoisojen kanssa voit tarjota riisiä ja/tai rapeakuorista vaaleaa leipää. Muista nautiskella myös vuoan pohjalle valunut maukas liemi!

Vinkki

Jos et löydä pieniä munakoisoja, isotkin käyvät! Halkaise silloin munakoisot pitkittäin kokonaan ja tee sitten vielä pitkittäinen viilto niin, että kuori jää pohjapuolelta pitämään munakoisoa kasassa.


huhtikuuta 10, 2019 2 kommenttia

Vanha tuttu soijarouhe pelastaa monen arkiruoan. Se on halpaa, säilyvää, eikä vaadi turvotuksen lisäksi muuta kypsennystä. Hyvin maustettu soijarouhe nuudelien kanssa on erittäin kelpo arkiruoka ja sopii varsinkin niihin tilanteisiin, kun ruoka pitää saada pöytään nopeasti. Ja pikapikaa tämä todellakin valmistuu, koska koko homman tekemiseen menee ehkä vartin verran.

Maustoin soijarouheen aasialaisittain mm. inkiväärillä, chilillä ja soijakastikkeella. Olennaisen silauksen antaa maapähkinävoi. Vaalea tahinikin sopii, mutta maapähkinävoi nyt vaan on parasta! Pinnalle ripotellut suolapähkinät tuovat kivan rouskuvan suutuntuman ja hienonnettu korianteri tai kevätsipuli ripauksen luksusta arkeen.

Lautaselta ei kannata unohtaa kasviksia. Soijarouhe-maapähkinänuudelien kanssa maistuvat vaikka porkkana- ja kurkkuviipaleet joko riisiviinietikkamarinadilla tai ilman. Myös höyrytetty parsakaali toimii aina.

Toivottavasti tämä näppärä nuudelihässäkkä päätyy teidänkin arkiruokalistalle! Itse testailin tätä jo muutamaan otteeseen ja teen varmasti jatkossakin.




Soijarouhe-maapähkinänuudelit

(4 annosta)

3 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 rkl seesamiöljyä
3 dl soijarouhetta
n. 4 dl vettä
n. 1 1/2 rkl soijakastiketta (voit käyttää myös vähäsuolaista soijakastiketta, lisää määrää tarvittaessa)
n. 2 tl srirachaa 
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
4-5 rkl maapähkinävoita (esim. Pirkka)
250 g vehnänuudeleita

Pinnalle

kevätsipulia tai tuoretta korianteria
suolapähkinöitä

  1. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri.
  2. Kuumenna seesamiöljy paistinpannulla, mutta ei liian kuumaksi. Kuullota valkosipulia ja inkivääriä hetki öljyssä. Varo polttamasta. 
  3. Lisää soijarouhe ja perään noin puolet vedestä. Lisää soijakastike, sriracha, etikka ja sokeri. Sekoittele ja lisää sitten loput vedestä sekä maapähkinävoi. Seoksen on tarkoitus muistuttaa paksua puuroa, joten lisää vettä tarvittaessa.
  4. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Hienonna kevätsipuli/korianteri ja rouhi suolapähkinät veitsellä karkeaksi rouheeksi.
  5. Annostele lautaselle nuudeleita, soijarouheseosta ja pinnalle kevätsipulia/korianteria ja suolapähkinöitä. 


maaliskuuta 29, 2019 No kommenttia


Ruokaisat salaatit ovat aina mainioita illanistujaisiin, perhejuhliin tai vaikka vaan lounasevääksi töihin. Ja pikinikille tietty, kunhan se kausi vaan alkaa! Tätä pastasalaattia olen tehnyt useampaan otteeseen jo aiemminkin, ja se on vilahtanut Instagram-feedissänikin pariin kertaan. Mutta laitetaanpa nyt ihan ohjekin jakoon! 

Reseptin nimen mukaisesti tässä pastasalaatissa maistuvat Välimerelliset maut: oliivit, aurinkuivattu tomaatti, paahdetut kasvikset ja tuore basilika. Murensin salaattiin hiukan myös mantelifetaa, mutta mielestäni se ei ole mitenkään välttämätön ainesosa. Salaatti maistuu oikein hyvin myös ilman.

Hyvän pastasalaatin salaisuus piilee pitkälti siinä, että kastiketta ja mausteita on riittävästi. Eli kannattaa tätäkin salaattia tehdessä tarkistaa maku ja tarvittaessa lisätä sitruunamehua tai mausteita.



Välimeren pastasalaatti

(4 annosta)

250 g kuviopastaa (käytin täysjyväpastaa)
1 prk (480 g/230 g) kikherneitä (tai n. 3 1/2 dl itse keitettyjä, myös esim. valkopavut käyvät!)
1 iso (500 g) munakoiso
1 (230 g) punainen paprika
2-3 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä tai oliivöljyä
suolaa
mustapippuria
1 dl kalamataoliiveja
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina
1 rs (250 g) kirsikkatomaatteja
(mantelifetaa)
tuoretta basilikaa

Kastike

1 valkosipulinkynsi
2 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä tai oliiviöljyä
3-4 rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
ripaus sokeria


  1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta lävikössä ja huuhtaise kylmällä vedellä.
  2. Kuutioi munakoiso ja paloittele paprika. Levitä kasvikset uunipellille niin, että munakoisot ovat toisella ja paprikat toisella reunalla. Pidä kasvikset erillään toisistaan. Sekoita kasvisten joukkoon öljy ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
  3. Paahda kasviksia 200-asteisessa uunissa noin 15-18 minuuttia, kunnes paprikat ovat sopivan kypsiä. Siirrä paprikat pois pelliltä ja jatka munakoisojen paahtamista vielä noin 5-8 minuuttia, kunnes ne ovat kauttaaltaan pehmeitä.
  4. Yhdistä kulhossa pasta, paahdetut kasvikset, kikherneet, oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit.
  5. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita kastikkeen ainekset pastaseokseen ja tarkista maku. 
  6. Puolita kirsikkatomaatit. Kokoa tarjoilukulhoon kerroksittain pastaseosta, tomaatteja, murennettua mantelifetaa ja basilikanlehtiä. Halutessasi voit tarjota lisänä rapeakuorista leipää. Salaatti maistuu haaleana tai kylmänä.

Vinkki:

Jos tarjoat pastasalaatin esim. juhlissa, voit hyvin valmistella pastaseoksen jo edellisenä päivänä. Kokoa salaatti ennen tarjoamista.


maaliskuuta 19, 2019 No kommenttia



Tämän banaanileivän eli banana breadin reseptin olen bongannut jo monta vuotta sitten Kahvia ja kasvisruokaa -blogista. Nykyään blogia pitänyt Liisa vaikuttaa ystävänsä Elenan kanssa Vege it! -blogissa, ja resepti löytyy myös sieltä. Olen leiponut banaanileipää ennenkin, mutta en tullut laittaneeksi tänne blogiin. Mutta nyt ajattelin, että tuskin läheskään kaikki olette kuulleet nerokkaasta reseptistä, joten kannattaahan se laittaa jakoon!

Tällä reseptillä valmistetussa banaanileivässä on monta hyvää puolta. Ensinnäkin aineksia on vain viisi (jos mausteita ei lasketa), ja valmistus on tosi iisiä. Suurimmaksi osaksi banaanileipä koostuu banaanista, kaurasta ja mantelista, jotka hyvin sopivat osaksi päivittäistä tasapainoista ruokavaliota. Taikinaan ei lisätä sokeria eikä rasvaa. Toki näitä edellä mainittuja tulee banaanin ja mantelijauheen mukana - mutta siis varsin hyvässä muodossa ja kohtuullinen määrä. Jos tarvitset gluteenittoman vaihtoehdon, valitse kaurahiutaleiksi glueenitonta kauraa.

Lopputuloksena on mehevä, hyvänmakuinen ja sopivasti makea banaanileipä! Kiva juttu tässä on myös se, että se sopii oikein hyvin niin aikuisille kuin perheen pienillekin. Itselleni banaanileipä maistuu etenkin iltateen kanssa, mutta sitä voi hyvin napata myös vaikka välipalaksi töihin. (Tiedättehän sen tunteen, kun iltapäivällä alkaa himoita jotain makeaa? Tämä on täydellistä syötävää juuri siihen hetkeen!) Banaanileipä on hyvää ihan sellaisenaan, mutta erityisen herkkupalan siitä saa, kun päälle sipaisee vähän maapähkinävoita.

Varsinkin jos sinulla on lapsia, kannattaa todellakin tsekata Vege it! -blogi sekä Instagramista @vege.it-tili. Sieltä löydät tosi kivoja ja helposti lähestyttäviä vinkkejä vegaanisiin koko perheen arkiruokiin, joita yhdessäkään huushollissa ei varmasti ole liikaa!



5 raaka-aineen banaanileipä


5 dl banaanisosetta (4-6 kypsää banaania) + 1 banaani pinnalle koristeeksi
3 dl kaurahiutaleita
2 dl mantelijauhetta
1 rkl omenaviinietikkaa
1 tl soodaa
(mausteita, esim. kardemummaa, kanelia tai piparkakkumaustetta)

  1. Soseuta banaanit sauvasekoittimella tai haarukalla. Soseen ei tarvitse olla tasaista. Sekoita joukkoon omenaviinietikka.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja yhdistä banaanisoseen kanssa.
  3. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Halkaise koristeeksi tuleva banaani pitkittäin ja paina puolikkaat taikinan pinnalle leikkuupinta ylöspäin. 
  4. Paista banaanileipää 200-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä ja irrota vuoasta. Banaanileipä maistuu sellaisenaan vaikka välipalana teen kanssa. Erityisherkkua siitä tulee, jos sipaiset päälle maapähkinävoita!
maaliskuuta 07, 2019 2 kommenttia
Newer Posts
Näytä lisää
Oma kuva
Wilhelmiina
Tarkastele profiilia

Blogin takana

Hei! Kiva, että löysit blogiini! Täällä häärii espoolainen ruoka-alan ja markkinoinnin ammattilainen, joka kokkailee kasvikunnan tuotteista niin arkiruokia kuin herkkujakin. Tällä hetkellä en päivitä blogiani säännöllisesti, sillä aika kuluu muihin juttuihin töiden ja lapsiperheen elämän parissa. Toivottavasti kuitenkin vanhoista resepteistäni on iloa! 😊 Jätä ihmeessä kommenttia käynnistäsi!

Hae blogista

Viikon suosituimmat

  • Vietnamilaiset kesärullat + maapähkinäkastike ja soija-limekastike
    Vietnamilaiset kesärullat ovat jo vuosia olleet yksi lempiherkkuni, joten on korkea aika julkaista täällä niihin resepti! Maapähkinäka...
  • Sushisalaatti
    Sushisalaatti - miksen aiemmin ole sitä keksinyt!? Törmäsin somessa erääseen hauskan näköiseen sushisalaattiin, josta välittömästi p...
  • Vegaaniset nokkosletut
    Jos et ole vielä perehtynyt villiyrttien käyttöön, aloita paistamalla nokkoslettuja! Nokkosesta on helppo lähteä liikkeelle monestakin...
  • Ruisleipä hapanjuuresta + näin teet oman ruisjuuren
    Korona-aikana kaikki tuntuivat hullaantuvan hapanjuurileivonnasta. Aloin perehtyä asiaan itsekin, ja laitoin alulle oman vehnäjuuren. Asiaa ...
  • Miso-suklaakeksit - ehkä elämäsi parhaat (vegaaniset) suklaakeksit
    Tutustuin näihin kekseihin, kun ystäväni oli leiponut niitä Tara Junkerin kirjasta Kasviksia viikon jokaiselle päivälle . Onneksi pääsin ma...

Arkisto

  • ▼  2023 (7)
    • ▼  joulukuuta (1)
      • Spicy tofuskagen eli tofuskagen aasialaisella twis...
    • ►  marraskuuta (1)
    • ►  heinäkuuta (1)
    • ►  toukokuuta (1)
    • ►  huhtikuuta (1)
    • ►  maaliskuuta (1)
    • ►  tammikuuta (1)
  • ►  2022 (9)
    • ►  joulukuuta (1)
    • ►  elokuuta (2)
    • ►  heinäkuuta (1)
    • ►  kesäkuuta (1)
    • ►  toukokuuta (1)
    • ►  huhtikuuta (1)
    • ►  helmikuuta (1)
    • ►  tammikuuta (1)
  • ►  2021 (22)
    • ►  joulukuuta (4)
    • ►  marraskuuta (1)
    • ►  lokakuuta (2)
    • ►  syyskuuta (2)
    • ►  elokuuta (2)
    • ►  heinäkuuta (1)
    • ►  kesäkuuta (2)
    • ►  huhtikuuta (3)
    • ►  maaliskuuta (2)
    • ►  tammikuuta (3)
  • ►  2020 (30)
    • ►  joulukuuta (2)
    • ►  marraskuuta (2)
    • ►  lokakuuta (2)
    • ►  syyskuuta (2)
    • ►  elokuuta (5)
    • ►  kesäkuuta (3)
    • ►  toukokuuta (2)
    • ►  huhtikuuta (5)
    • ►  maaliskuuta (3)
    • ►  helmikuuta (1)
    • ►  tammikuuta (3)
  • ►  2019 (38)
    • ►  joulukuuta (3)
    • ►  marraskuuta (3)
    • ►  lokakuuta (2)
    • ►  syyskuuta (4)
    • ►  elokuuta (4)
    • ►  heinäkuuta (3)
    • ►  kesäkuuta (2)
    • ►  toukokuuta (4)
    • ►  huhtikuuta (2)
    • ►  maaliskuuta (3)
    • ►  helmikuuta (3)
    • ►  tammikuuta (5)
  • ►  2018 (42)
    • ►  joulukuuta (4)
    • ►  marraskuuta (2)
    • ►  lokakuuta (4)
    • ►  syyskuuta (2)
    • ►  elokuuta (5)
    • ►  heinäkuuta (4)
    • ►  kesäkuuta (4)
    • ►  toukokuuta (2)
    • ►  huhtikuuta (3)
    • ►  maaliskuuta (5)
    • ►  helmikuuta (3)
    • ►  tammikuuta (4)
  • ►  2017 (54)
    • ►  joulukuuta (5)
    • ►  marraskuuta (5)
    • ►  lokakuuta (4)
    • ►  syyskuuta (4)
    • ►  elokuuta (7)
    • ►  heinäkuuta (4)
    • ►  kesäkuuta (4)
    • ►  toukokuuta (3)
    • ►  huhtikuuta (5)
    • ►  maaliskuuta (4)
    • ►  helmikuuta (5)
    • ►  tammikuuta (4)
  • ►  2016 (52)
    • ►  joulukuuta (3)
    • ►  marraskuuta (4)
    • ►  lokakuuta (6)
    • ►  syyskuuta (3)
    • ►  elokuuta (5)
    • ►  heinäkuuta (2)
    • ►  kesäkuuta (6)
    • ►  toukokuuta (4)
    • ►  huhtikuuta (4)
    • ►  maaliskuuta (6)
    • ►  helmikuuta (4)
    • ►  tammikuuta (5)
  • ►  2015 (35)
    • ►  joulukuuta (5)
    • ►  marraskuuta (8)
    • ►  lokakuuta (10)
    • ►  syyskuuta (11)
    • ►  elokuuta (1)

Tunnisteet

aamupala Aasia appelsiini aquafaba auringonkukansiemen aurinkokuivattu tomaatti avokado banaani basilika bataatti belugalinssi Biscoff cashewpähkinä couscous Etelä-Amerikka granaattiomena hapankaali herkkusieni herne härkis härkäpapu in English Intia Italia joulu juhlat juuriselleri kaakao kaali kakut kaneli kantarelli kaurahiutale kaurakerma kaurapala kaurarouhe keksit kesäkurpitsa kikherne kikhernejauho kookoskerma kookosmaito korianteri kukkakaali kurkku kurpitsa kuusenkerkkäjauhe kvinoa laatikkoruuat lanttu lehtikaali leivät lime linssit lipstikka Lähi-itä maapähkinävoi makeat piirakat mansikka manteli Marokko Meksiko minttu moussekakut munakoiso mustaherukka mustikka nuudeli nyhtökaura ohra ohrajauho omena palsternakka paprika parsa pasta pavut pekaanipähkinä persilja persimon peruna pienet makeat pihvit ja pyörykät pikkusuolaiset pinaatti porkkana pullat punajuuri punakaali punasipuli puolukka pähkinä pähkinät raparperi ravintohiivahiutale reissut retkeily retkiruoka ruis ruisjauho rusina sienet sitruuna soijajogurtti soijarouhe soijasuikaleet spelttijauho suklaa suolapähkinä suosikit suppilovahvero taateli tahini tilli timjami tofu tomaatti vadelma valkosipuli varhaiskaali veriappelsiini villiyrtit

Created with by ThemeXpose | Distributed By Gooyaabi Templates