Vegaaninen raparperipaistos - ihanan rapea taikinakuori, alla pehmeäksi muhinutta raparperia

kesäkuuta 12, 2022


Viime kesänä olin hakemassa ystäväni puutarhasta raparperia ja juttelimme sen lomassa ihanista raparperiherkuista. Hän kuvaili leivonnaisen, jonka tekemisestä haaveili: pehmeäksi kypsynyttä raparperia ja rapea pohja. Tästä inspiroituneena kehitin raparperipaistoksen, jossa nämä asiat yhdistyvät!

Paistoksessani ei ole varsinaista pohjaa, vaan taikina tulee raparperien päälle. Aluksi raparpereja esikypsennetään piirakkavuoassa sokerin ja kardemumman kanssa. Hieman myöhemmin päälle lisätään simppeli taikina, joka sekoitetaan ihan vaan käsin. Kun taikina on näin raparperien päällä, se paistuu uunissa pinnaltaan ihanan rapeaksi - kostean raparperimuhjun allahan pohjasta ei oikein voi tulla rapeaa. Esipaiston ja siten riittävän pitkän kypsennyksen ansiosta taas raparpereista muodostuu pehmeän hillomainen raparperimuhju. Rapea taikinakuori ja makean kirpeä raparperimuhju, siis nam! 

(Huom! Tämän postauksen kuvat voivat hiukan hämmentää, sillä otin ne ensimmäisellä testauskerralla, jolloin en hoksannut esikypsentää raparpereja. Siksi ne jäivät turhan napakoiksi, eivätkä ehtineet hajota hillomaiseksi. Ohjetta seuraamalla saat raparperista ihanan hillomaista.)Raparperipaistos


1 l (500g) raparperipaloja
1 dl sokeria
1 tl kardemumma

Taikina
100 g pehmeää margariinia (leivontamargariini tai esim. tummansininen Keiju sopivat hyvin)
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

  1. Pese raparperit ja paloittele pieniksi paloiksi. Paksut varret kannattaa puolittaa pitkittäin. Laita raparperit piirakkavuokaan. Lisää sokeri ja kardemumma. Esipaista 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia.
  2. Sekoita kulhossa taikinamurun kuivat ainekset. Nypi joukkoon margariini.
  3. Ota vuoka uunista ja levitä taikina esipaistettujen raparperien päälle: Ota taikinasta käsin reiluja kokkareita, litistä niitä laattamaisiksi ja lado vuokaan tasaisesti raparperien päälle.
  4. Laita vuoka takaisin uuniin ja jatka paistamista vielä noin 30 minuuttia, kunnes taikina on kypsynyt ja saanut väriä. Tarjoa raparperipaistos haaleana vaniljajäätelön kanssa.
Saatat pitää näistä

0 kommenttia