Thai-maustettu tofu-linssicurry - helppo vegaaninen resepti arkeen

tammikuuta 17, 2022



Blogin arkistosta löytyvä thai-linssikeitto on jäänyt vakituiseen käyttöön omassa keittiössäni, ja reseptiin on ihastunut moni muukin. Keiton juju on punainen thaimaalainen currytahna, joka antaa keitolle ihanan maun. Samaa maustamisideaa olen soveltanut myös tomaattiseen curryyn, joka tarjotaan riisin kanssa. Aika usein tämän tyyppiset keitot ja curryt maustetaan intialaisin maustein, mutta thai-maut ovat tosi kivaa vaihtelua. Alla muutama pointti tämän curryn valmistamisesta. Toivottavasti resepti päätyy sinunkin arkiruokalistallesi! 😊


Ruokaisuutta tofusta ja linsseistä

Oletko tullut ajatelleeksi, että eri kasviproteiineja voi yhdistää samaan ruokaan? Itse teen näin useinkin, ja curryruoat ovat siitä hyvä esimerkki. Yksi 250 gramman tofupaketti ei usein oikein riitä kuin parin hengen annokseen, niin lisään usein mukaan jotain muutakin sopivaa proteiinia. Tässä tapauksessa käytin punaisia linssejä, jotka antavat currylle myös rakennetta. Yhtä hyvin voisi käyttää vaikka kiherneitäkin. Tofun tilalle taas sopisi esimerkiksi Härkis tai Nyhtökaura, jotka kannattaa lisätä vasta valmistuksen loppuvaiheessa.


Murennettu tofu imee hanakasti makuja

Nykyään tosi usein murennan tofun ruokaan, jolloin se imee itseensä hyvin makuja. Ihan ensin puristan tofupalasta enimmät nesteet käsin pois. Sitten murennan tofun käsin tai "revin" siitä haarukan avulla kokkareita. Tämän jälkeen paistan tofua kovalla lämmöllä öljyssä, jolloin ylimääräiset nesteet haihtuvat. Tämän jälkeen tofu ottaa hyvin makuja currysta hautuessaan sen joukossa.


Jasmiiniriisiä ja kauraa

Kun riisiä, korvaan yleensä puolet kauranjyvillä. Niitä myydään ainakin Myllärin Kaura-ateriajyviä ja Fazer Alku Ruokakaurana. Näin saa ateriasta ravitsemuksellisesti vähän paremman, mutta saa silti nauttia aromaattisesta jasmiiniriisistä. Sama toimii basmatiriisin kanssa. Keitän kaura-riisiseosta 15 minuutin ajan, jotta kaura ehtii kunnolla kypsyä.



Thai-maustettu tofu-linssicurry

(4-5 annosta)

1 pkt (250 g) maustamatonta tofua
2 rkl öljyä
1 (100 g) sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
n. 4-5 rkl punaista thai-currytahnaa (Spice Upin tahna on sopivan tulista omaan makuuni)
1 1/2 dl punaisia linssejä (kuivattuja)
1 prk (500 g) tomaattimurskaa
n. 2-3 dl vettä 
1 tl sokeria
1 pieni purkki (2-2,5 dl) kookosmaitoa tai -kermaa

Lisäksi
jasmiiniriisiä (tai jasmiiniriisiä ja kauraa suhteessa 1:1)
tuoretta korianteria

  1. Puristele tofupalasta isoimmat nesteet pois. Murenna tofu käsin kokkareiksi - ei ihan pieneksi muruksi, muttei isoiksi kokkareiksikaan. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja raasta valkosipuli ja inkivääri hienoksi.
  2. Kuumenna paistokasarissa 1 rkl öljyä ja paista tofua melko kovalla lämmöllä (teho 5/6 on hyvä), kunnes tofu saa väriä ja ylimääräiset nesteet haihtuvat. Siirrä tofu lautaselle odottamaan.
  3. Vähennä lieden tehoa (4/6 on hyvä). Lisää pannulle 1 rkl öljyä sekä sipuli ja valkosipuli. Kuullota muutama minuutti. Lisää inkivääri ja currytahna ja sekoittele hetki. 
  4. Lisää linssit, tofut, tomaattimurska ja vesi (huuhtaise sillä ensin tomaattimurskapurkki). Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kannen alla 10 minuuttia. Sekoita välillä.
  5. Lisää curryyn kookosmaito ja anna hautua vielä 5-10 minuuttia. Lisää nestettä, jos curry tuntuu turhan kuivalta. (Kuvissani oleva curry ehti kuvailujen aikana vähän kuivahtaa.) Tarjoa keitetyn jasmiiniriisin (tai riisi-kauraseoksen) sekä tuoreen korianterin kanssa. 

Saatat pitää näistä

0 kommenttia