Panzanella eli toscanalainen tomaatti-leipäsalaatti

elokuuta 03, 2021



Jos pitäisi valita vain yksi lempikasvis, valitsisin ehdottomasti laadukkaat tomaatit. Painotan sanaa laadukkaat, sillä tomaateissa on ihan hurjan paljon eroa. Jotkut ovat hailakoita ja mauttomia, jotkut mehukkaita, makeita ja maukkaita. Erityisesti talvella tomaatit ovat usein ensin mainitun kaltaisia, ja silloin jätän tomaatit mieluusti vallan ostamatta - etenkin kun kilohintakin lähentelee viittä euroa. 

Mutta kesällä asia on toisin, kun suomalaisissa tomaateissa on makua ja hintakin edullisempi. Omasta lähikaupastani Sellon K-Citymarketista saa aivan loistavia Jannen Tomaatteja Kirkkonummelta. Ne ovat hiukan kalliimpia kuin "tavalliset" tomaatit, mutta todellakin hintansa väärti. Aivan. Mielettömän. Hyviä. Ostan niitä jokaisella kauppareissulla ja koko kesän vetelen niitä mielin määrin: sellaisenaan, salaateissa ja leivän päällä (suosikkini Tofu Moon savutofun kanssa ja dijonsinapin kanssa). 

Herkulliset tomaatit pääsevät oikeuksiinsa ihanassa panzanellassa, toscanalaisessa tomaatti-leipäsalaatissa. Se on loistava sijoituskohde sekä maukkaille tomaateille että vähän kuivahtaneelle leivälle. Sinänsä resepti on helppo, mutta tässä muutama huomio: 


Tomaatit

Panzanellaan voi kivasti sekoittaa eri kokoisia ja eri värisiäkin tomaatteja niin halutessaan. Itse laitoin nyt vain niitä ihania Jannen Tomaatteja. Myös kirsikka- ja miniluumutomaateissa on usein aika hyvin makua, jos muita maukkaita tomaatteja ei ole saatavilla. Olennaista kuitenkin on, että tomaatit ovat oikeasti hyviä. Jos saatavilla on vain mauttomia ja värittömiä tomaatteja, jätä panzanellan teko odottamaan parempaa hetkeä - tai siis parempia tomaatteja.


Leipä

Panzanellassa olennaista ovat oliiviöljyn kanssa paahdetut ronskit leipäpalat, jotka ihanasti imaisevat öljy-punaviinietikkakastiketta itseensä. Tässä versiossa käytin itse tekemääni juurileipää, jossa oli aika paljon spelttijauhoja. Mutta melkeinpä mikä tahansa muukin vaalea tai vaaleahko leipä käy: ciabatta, maalaisleipä, patonki... you name it. Leipä voi olla hyvin olla päivän tai kaksi vanhaa, eli panzanella on erinomainen kohde vähän kuivahtaneelle leivälle. Pakastettukin leipä käy, sillä uunissa leipä paahtuu jälleen ihanan rapsakaksi. Leivän määrä ei ole niin justiinsa - sitä voi olla enemmän tai vähemmän. Ja hei, vaalean leivän sijaan panzanellaan kävisi ihan tosi mainiosti myös ruisleipä, jos haluat suomalaisemman version!


Mitä tarjota panzanellan kanssa?

Panzanella on kiva kesäinen alkuruoka. Siitä saa myös itsessään kelpo aterian, kun lisäksi tarjoaa jotain proteiinia. Voit vaikka grillata vegemakkaraa, pihvejä tai pyöryköitä. Toki nämä voi paistaa ihan pannulla tai uunissakin, kun leivän paahtamista varten kuitenkin uuni lämmitetään. Paistettu tofu toimii myös, esim. Jalotofu Marinoitu on hyvää sellaisenaan. 




Panzanella

(3 annosta tai 4 pienempää annosta lisäkkeenä)

4 viipaletta maalaisleipää tai muuta vaaleaa leipää+ n. 1 rkl oliiviöljyä 
1 pieni kesäsipuli varsineen (sesongin ulkopuolella salottisipuli tai punasipuli toimii)
1 rkl punaviinietikkaa
2-3 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
ripaus suolaa
1/2 tl sokeria
400 g tomaatteja (maukkaita tavallisia tai kirsikkatomaatteja tai näiden sekoitusta) 
10 kalamataoliivia
1 rkl pieniä kapriksia
reilusti tuoretta basilikaa

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Revi leipä ronskeiksi paloiksi pellille leivinpaperin päälle. Huiski päälle oliiviöljyä, nostele sekaisin ja levitä leipäpalat tasaisesti pellille. Paahda uunissa noin 10 minuuttia.
  2. Hienonna sipuli ja laita se kulhoon. Lisää etikka, öljy, pippuri, suola ja sokeri. Sekoita. Paloittele tomaatit sopiviksi suupaloiksi. Lisää tomaatit, oliivit ja kaprikset kulhoon sipulien joukkoon. Nostele sekaisin.
  3. Lisää kulhoon vielä basilikat ja leipäpalat. Nostele sekaisin ja siirrä halutessasi laakeampaan tarjoilukulhoon. Lisää vielä basilikanlehtiä koristeeksi. Tarjoa alkuruokana tai lisäkkeenä.

Saatat pitää näistä

0 kommenttia