Paistettu riisi tofulla - helposti hyvää tofusta, ilman esivalmisteluja

huhtikuuta 13, 2021Nopeat yhden pannun ruoat ovat kyllä monen arki-illan pelastus! Tein näppärän perusreseptin paistettuun riisiin, joka syntyy varsin perusraaka-aineista. Pilkkomista ja muuta esivalmistelua on vain vähän ja mausteet ovat yksinkertaiset. Reseptiä on helppo soveltaa, jos kaapissa sattuu olemaan jotain tuoreita kasviksia. Esimerkiksi karkeaksi raastettu porkkana sekä paloiteltu paprika ja kesäkurpitsa toimivat varmasti hyvin.

Näin käsittelet tofun helposti 
Kun tofu on ruoassa pienempinä kappaleina, seuraa siitä kaksi etua: ylimääräiset nesteet haihtuvat helpommin ja tofuun on helpompi saada makua. Monet tapaavat puristaa tai prässätä tofua painon alla pyyhkeen välissä, jotta siitä irtoaa nestettä. Itse en liiemmin harrasta tätä, mutta saatan ihan vain käsin puristaa enimmät nesteet tiskialtaaseen, jos tofu on kovin kosteaa. Kun tofu on riittävän pieninä kappaleina, ylimääräinen neste haihtuu kyllä tehokkaasti, kun paistelet tofua isolla pannulla kovalla lämmöllä. Usein tofu kuutioidaan ruokaan. Jos teet niin, kannattaa kuutioiden olla pieniä - juurikin edellä mainituista syistä. Yhtä hyvin voit hajottaa tofun rakenteen kokkareiksi/murusiksi haarukalla tai käsin. Se toimii tosi kivasti myös tässä reseptissä.

Jos tofun kokkaaminen ei vielä ole sinulle kovin tuttua, tällä reseptillä pääset hyvin alkuun! Et tarvitse kovin ihmeellisiä aineksia ja ruoka on tosi nopeaa valmistaa.
Paistettu riisi tofulla

(2 isoa annosta tai 3 pienempää)

1 pkt (250-270 g) tofua
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl seesamiöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna 
1 ps (250 g) valmisriisiä (esim. Pirkka jasmiiniriisi) tai vastaava määrä kypsää keitettyä riisiä
1 ps (300 g) ohuita vihreitä pakastepapuja (ainakin Pirkalta löytyy)

Kastike
3 rkl soijakastiketta
1 1/2 rkl sokeria
1 1/2 rkl riisiviinietikkaa
1 tl srirachaa

Lisäksi
korianteria tai kevätsipulia
(mustia)seesaminsiemeniä

  1. Poista tofu pakkauksestaan ja purista käsin hieman ylimääräisiä nesteitä pois, jos tofu on kovin kosteaa. Revi tofu haarukan avulla "kokkareiksi" tai murenna se - ei ihan pieneksi muruksi mutta ei valtavan isoiksi paloiksikaan. Voit murustella tofun myös käsin. Kuori ja raasta valkosipuli ja inkivääri hienoksi. Sekoita kastikkeen ainekset esim. mukissa.
  2. Kuumenna isolla paistinpannulla rypsiöljy ja paista tofua melko kovalla lämmöllä (5/6 on hyvä), kunnes tofu on saanut kauniisti väriä. Tässä vaiheessa myös ylimääräiset nesteet ovat haihtuneet. 
  3. Vähennä lieden tehoa (noin 4/6 on hyvä) ja raivaa pannulle tofujen keskelle kolonen. Lorauta siihen seesamiöljy ja perään valkosipuli ja inkivääri. Anna hetki kypsyä, mutta älä anna palaa.
  4. Jotta pannu ei olisi aivan tulisen kuuma kastiketta lisätessä (tosi kuumalle pannulle kastike voi kärähtää), vedä pannu sivuun liedeltä. Vähennä samalla lieden tehoa (3/6 on aika hyvä). Hulauta noin puolet kastikkeesta pannulle. Anna pöhistä hetki, siirrä pannu takaisin liedelle ja anna olla vielä hetki, jotta maut imeytyvät tofuun.
  5. Puristele riisipussia, jotta saat riisistä irtonaista. Lisää pannulle riisi ja vihreät pavut. Lisää taas lieden tehoa (4-5/6) ja paistele välillä käännellen, kunnes pavut ovat kypsiä. Kaada pannulle loput kastikkeesta ja sekoita hyvin. Viimeistele ruoka tuoreella korianterilla ja seesaminsiemenillä.

Saatat pitää näistä

0 kommenttia