Kuohkeat vegaaniset blinit + vinkit onnistumiseen

joulukuuta 28, 2020



Monena vuonna blinejä paistellessa olen todennut, että se paras vegaaninen bliniresepti on edelleen löytymättä. Haluan blinien olevan paksuja, kuohkeita ja sopivasti tattarisia, mutta tuon tavoitteen saavuttamisessa olen onnistunut vaihtelevalla menestyksellä. Tänä vuonna päätin tarttua haasteeseen ja testata blinejä niin monta kertaa, että toimiva resepti olisi hioutunut. Niinpä aloitin blinipaistelut jo lokakuussa, minkä jälkeen olen testannut eri taikinaversioita useita kertoja. 

Nyt on vihdoin aika jakaa resepti ihanan kuohkeisiin ja herkullisiin vegaanisiin blineihin, jotka on helppo paistaa! Blinikokemusten kartuttua haluan jakaa myös vinkkini, miten syntyy täydellinen blinitaikina, miten blinit kannattaa paistaa ja mitä lisäkkeitä tarjota. Näiden myötä lämpimästi toivotan herkullisia hetkiä vegaanisten blinien parissa!






Vinkit onnistuneisiin blineihin


Näin syntyy blinitaikina

  • Itse käytän hiivana oikeastaan aina kuivahiivaa, koska sitä on aina kaapissa. Blinit valmistuvat sillä oikein hyvin. Tietysti voit käyttää myös tuoretta hiivaa. Blinien ideana on taikinan hapattaminen, jonka ansiosta taikinaan kehittyy makua. Pidempi tekeytymisaika tietää enemmän makua. Itse olen antanut taikinan hapantua 4-5 tuntia huoneenlämmössä tai vuorokauden verran jääkaapissa. Välillä taas annan olla yön yli huoneenlämmössä ja siirrän sitten jääkaappiin siihen asti, että ryhdyn paistohommiin.
  • Blineihin tulee yleensä jotain hapanmaitotuotetta. Itse tykkään käyttää maustamatonta soijajogurttia, jota kaapistani löytyy aina. Plantin maustamaton (luomu tai ei-luomu) on parasta! Myös kaurafraiche sopinee, jos haluat taikinasta soijattoman. Tätä en kuitenkaan itse ole testannut.
  • Tattarijauhojen määrä on aina vähän makuasia ja jakaa mielipiteitäkin. Jotkut käyttävät pelkästään tattarijauhoja, mutta useimmiten mukaan lisätään jonkin verran myös vehnäjauhoja. Olen testaillut eri tattari- ja vehnäjauhojen sekoitussuhteita ja paras lopputulos mielestäni on, kun suurin osa jauhoista on tattaria ja selvästi pienempi osa vehnäjauhoja. Omassa keittiössäni tattari ovat varsin vähäisellä käytöllä, mutta blineihin tattarin maku erottamattomasti kuuluu!
  • Perinteisesti blinitaikinaan lisätään juuri ennen paistoa keltuainen ja valkuaisvaahtoa, joista jälkimmäisen tehtävä on edesauttaa kuohkean rakenteen syntymistä. Vegaanisiin blineihin kuohkeuttavana ainesosana voi käyttää kuplivaa juomaa eli kuplavettä (vichyä, kivennäisvettä tai Sodastreamilla tehtyä) tai olutta. Taikinaa varten avatun vichyn tai oluen voi hyvin nauttia blinien kanssa ruokajuomana. Myös itse hiivalla (yhdistettynä aikaan) on olennainen kuohkeuttava vaikutus. Reseptilläni saat ihanan kuohkeita blinejä!

Blinien paistaminen

  • Blinit voit paistaa joko blinipannulla tai pikkulettupannulla. Tässä hommassa valurautainen pannu hakkaa pinnoitetun mennen tullen. Blinipannua en ole koskaan omistanut, mutta valurautainen lettupannu toimii erittäin hyvin. Jos et vielä omista sellaista, kannattaa pitää kirppiskierroksilla silmät auki. Valurautapannut ovat käytännössä ikuisia, ja kirppiksiltä niitä voi löytää hyvinkin huokeaan hintaan.
  • Blinien paistamisvaihe. Olet ehkä maistanut ravintolassa pinnalta ihanan rapeaa ja sisältä mehevää paksua bliniä. Samanlaiseen tulokseen pääset, jos ilkeät lotrata paistovaiheessa runsaalla rasvalla - siis todella runsaalla. Hyvän esimerkin antaa esimerkiksi tämä video, jossa ammattikokki havainnollistaa blinin paistoa. Huhhuh, miten paljon voita! Blinit paistetaan perinteisesti kirkastetussa voissa. Vegaanisten blinien paistoon suosittelen rypsiöljyä - ja sitä tulee olla riittävästi. En ilkeä käyttää läheskään yhtä paljon kuin linkkaamassani videossa, mutta suhteellisen reilusti kuitenkin. Rasvaa kannattaa lisätä myös paiston aikana valuttamalla sitä reunoille. Itse tykkään käyttää silikonisutia, jolla saa näppärästi lisättyä öljyä pannulle (ennen taikinan lisäämistä) sekä valutettua sitä blinien reunoille paistamisen aikana.
  • Säädä liesi suurin piirtein keskilämmölle, jotta blinit ehtivät kypsyä myös sisältä. Liian kuumalla liedellä paksut blinit helposti palavat pinnaltaan, mutta sisus jää raa'aksi, jolloin myös kääntäminen on vaikeaa. Ihan postauksen lopussa on oma videoni blinien paistamisesta. Kannattaa tsekata!
  • Blinit ovat parhaita heti paistettuna. Voit pitää blinit lämpimänä latomalla ne pellille yhteen kerrokseen 100-asteiseen uuniin. Jos paistat blinit etukäteen, säästyt ruokailuhetken koittaessa käryltä. Tämä on erityisen mukavaa, jos tarjoat blinejä vieraille. Lämmitä etukäteen paistetut blinit 200-asteisessa uunissa. Voit tällöin sutia blinien pintaan vähän lisää öljyä.

Parhaat lisäkkeet blineille

  • Klassisia blinitäytteitä mukaillen vegaanisten blinien kaveriksi sopivat hyvin cavi-art "merilevämäti" tai porkkala eli vegaaninen kylmäsavulohi. Tarjoa niiden kanssa tuoretta tilliä, hienonnettua punasipulia ja vegaanista ranskankermaa. Rouhaise pinnalle vielä mustapippuria. Ranskankerman tapaan käytettäviä vegaanisia tuotteita löytyy kaupasta useita, kuten soija- ja kaurafraiche sekä greek style soija- tai kaurajogurtti. Oma suosikkini on Pirkka kaurafraiche ja soijapohjainen Planti Cooking Fraiche.
  • Suolakurkut, hunaja ja vegaaninen ranskankerma toimivat aina. Huomaathan, että hunaja ei ole vegaanista, joten jos et sitä käytä, myös agavesiirappi käy. (Tiesithän, että suolakurkku ja maustekurkku ovat eri asioita? Maustekurkut ovat etikka-mausteliemeen säilöttyjä kurkkuja, jotka sisältävät yleensä myös sokeria. Suolakurkut puolestaan valmistetaan hapattamalla maitohappokäymisen avulla, eikä niiden valmistuksessa käytetä lainkaan etikkaa eikä sokeria. Maku näissä kahdessa on aivan eri! Etsi siis kaupasta oikeita suolakurkkuja blinien kaveriksi.) 
  • Ehdottomia suosikkejani ovat tofuskagen ja savutofutahna. Myös vegaaninen sinappisilli savutofusta toimii.

Mitä juomaksi ja jälkiruoaksi?

  • Blinit ovat vähän juhlavampi ruoka erityisiin hetkiin, joten myös juomapuoleen kannattaa panostaa. Tuhdit blinit paritetaan yleensä kuohuviinin, oluen (prosenteilla tai ilman) tai hapokkaan valkoviinin kanssa. Myös kuplavesi toimii hyvin. Lue juomavinkeistä lisää Alkon sivuilta.
  • Rasvaisten ja täyttävien blinien jälkeen maistuu jokin raikas jälkiruoka. Blinien makumaailmaan matchaa erinomaisesti puolukkaa sisältävä jäätelö, jonka voit helposti valmistaa etukäteen. Tässä reseptissäni mukana on piparkakkuja, mutta joulun jälkeen voit käyttää vaikkapa kaurakeksejä tai jättää ne kokonaan pois. Puolukan tilalla voit halutessasi käyttää vaikkapa mustaherukoita tai vadelmia.





Kuohkeat vegaaniset blinit

(noin 16 kpl pikkulettupannulla)

2 dl kauramaitoa
1 dl soijajogurttia
1/2 ps (1 1/2 tl)  kuivahiivaa TAI noin 10 g tuorehiivaa
2 dl tattarijauhoja
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 dl kuplajuomaa (vichyä, kivennäisvettä tai olutta)

Paistamiseen
rypsiöljyä

  1. Lämmitä kauramaito ja soijajogurtti hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi. Jos käytät tuorehiivaa, kädenlämpöinen riittää. Liuota joukkoon hiiva vispilän avulla.
  2. Sekoita nesteen joukkoon tattarijauhot ja vehnäjauhot. Peitä kulho kelmulla tai löyhästi kannella ja jätä hapantumaan huoneenlämpöön ainakin vähintään 2 tunniksi tai jääkaappiin yön yli. Itse teen taikinan yleensä illalla, annan olla tunnin tai pari huoneenlämmössä, laitan jääkaappiin tekeytymään ja paistan blinit seuraavana päivänä. Tai sitten annan taikinan tekeytyä vain huoneenlämmössä 4-5 tuntia. Välillä taas olen antanut taikinan hapantua huoneenlämmössä yönkin yli ja lopun ajan jääkaapissa.
  3. Lisää taikinaan suola ja vichy/olut juuri ennen paistamista, jotta blineistä tulee kuohkeita.
  4. Säädä liesi noin keskilämmölle ja kuumenna siinä blinipannu tai pikkulettupannu. Lisää pannulle öljyä esim. silikonisudin avulla. Annostele sitten taikina pannulle. Pikkulettupannulla kolot saa täyttää lähes piripintaan, jolloin saat ihanan paksuja blinejä. Malta antaa blinien kypsyä riittävän kauan ennen kääntämistä. Reunojen tulisi siinä vaiheessa olla selvästi hyytyneet. Valuta reunoille öljyä sudin avulla ennen ja jälkeen kääntämisen. Katso alla oleva videoni blinin paistamisesta!
  5. Tarjoa höyryävän kuumat blinit täytteiden kanssa. Voit pitää blinit lämpimänä latomalla ne pellille yhteen kerrokseen 100-asteiseen uuniin. Jos paistat blinit etukäteen, säästyt ruokailuhetken koittaessa käryltä. Tämä on erityisen mukavaa, jos tarjoat blinejä vieraille. Lämmitä etukäteen paistetut blinit 200-asteisessa uunissa. Voit tällöin sutia blinien pintaan vähän lisää öljyä.

Vinkki! Olen kerran tehnyt blinit gluteenittomana ja soijattomana. Ne onnistuivat loistavasti! Korvasin soijajogurtin gluteenittomalla kaurafraichella ja myös kauramaito oli gluteenitonta. Vehnäjauhon korvasin gluteenittomalla jauhoseoksella. Lisäsin sen vasta samaan aikaan suolan ja kivennäisveden kanssa, mutta en tiedä, onko lisäämisajankohdalla varsinaisesti merkitystä.









Saatat pitää näistä

4 kommenttia

  1. Erinomainen ohje! Blinipannulla on määrä noin puolet eli 9 kpl/annos. Pysyvät hyvin koossa, helppo kääntää ja paistuvat rypsiöljyllä kauniisti ja palamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun kommentoit ja täsmensit määrän heille, jotka paistelevat blinipannulla. Ihanaa kuulla, että ohje toimi. :)

      Poista
  2. Kiitos mielenkiintoisesta reseptistä! Menee ehdottomasti kokeiluun. Osaatko sanoa, että voisiko aquafaba-vaahtoa käyttää valkuaisvaahdon korvikkeena?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä reseptillä tulee kyllä tosi herkullisia blinejä! Olen reseptiä kehittäessäni kokeillut myös aquafaba-vaahtoa, mutta en kokenut sen tuovan oikein mitään lisäarvoa. Hiiva, taikinan tekeytymisaika ja vichy saavat blineistä kyllä ihanan kuohkeita. :)

      Poista