Omenapiirakka - Satu Koiviston #somenapiirakka vegaanisesti

syyskuuta 08, 2019



Teki mieli leipoa omenapiirakkaa. Tartuin Satu Koiviston ohjeeseen, johon olet ehkä Instagramissa törmännyt #somenapiirakka-nimellä. Sadun IG-tilillä piirakka on vilahtanut useita kertoa, ja resepti on julkaistu myös Gastronaatti II -keittokirjassa. Tämä omenapiirakka ei ole alun perin vegaaninen, mutta muuttui sellaiseksi helposti parilla raaka-ainevaihdoksella: voi margariiniksi ja munat soijajogurtiksi. Lopputulos oli oikein onnistunut! Jos piirakkaa pitäisi kahdella sanalla kuvailla, sanoisin sitä meheväksi ja herkulliseksi. Tämä kuuluu niihin piirakoihin, joista on vähän vaikeampi leikata siistejä paloja, mutta ovat sitäkin mehevämpiä.

Pohjataikinan juju on mantelijauheessa, joka on oiva raaka-aine lisäämään lopputuotteen mehevyyttä. Esimerkiksi sitruuna-marenkipiirakan pohjasta olen huomannut tulevan tosi paljon parempi, kun osan vehnäjauhoista korvaa mantelijauheella. Mantelijauhe teki tehtävänsä myös tässä piirakassa!

Kuten Satu blogissaan vinkkaa, piirakan täytteeksi voi käyttää muutakin kuin omenaa. Itse en ole kokeillut muuta (vielä), mutta epäilemättä tällä ohjeella syntyisi myös herkku vegaaninen raparperipiirakka.




Omenapiirakka

(8-10 annosta)

Pohja
200 g pehmeää margariinia
2 1/2 dl sokeria
1 dl maustamatonta soijajogurttia
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta

Päälle
noin 500 g happamia omenoita
1 rkl sokeria
1 tl kanelia


  1. Vaahdota margariini ja sokeri sähkövatkaimella kulhossa. Lisää soijajogurtti ja vaahdota tasaiseksi.
  2. Sekoita leivinjauhe, kardemumma, vehnäjauhot ja mantelijauhe toisessa kulhossa. Lisää jauhoseos muutamassa erässä ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. 
  3. Levitä taikina uunivuokaan tai hyvin pienelle uunipellille leivinpaperin päälle. (Satu kertoo käyttävänsä 29 cm x 24 cm. Itse käytin nyt hiukkasen isompaa Teeman vatia 32 cm x 24 cm. Ensi kerralla yritän valita vähän pienemmän vuoan, jolloin piirakasta tulee paksumpi.)
  4. Pese ja kuivaa omenat. Leikkaa omenat lohkoiksi ja poista siemenkota. Itse en koskaan kuori kotimaisia enkä ulkomaisia omenoita, sillä viranomaisten mukaan se ei ole tarpeen. Lado omenaviipaleet tiiviisti taikinan päälle. Ripottele kaneli ja sokeri omenalohkojen päälle.
  5. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes se ruskettuu kevyesti. Nauti jäähtyneenä, vielä hiukan lämpimänä tai huoneenlämpöisenä. Mehevä piirakka maistuu hyvin yksikseenkin, mutta vielä parempaa sen on vaniljajätskin tai -kastikkeen kanssa.

Saatat pitää näistä

0 kommenttia