Nyhtökaurapasta uunissa

elokuuta 05, 2019



Paluu arkeen alkaa monella olla ajankohtainen, ja itsekin aloitin taas työt ihanan kesäloman jälkeen. Kesällä ei tullut ihmeempiä kokattua, jos nyt retkiruokia ei lasketa. Ravintoloissa tuli syötyä useampia kertoja, mutta on sanottava, että kaiken sen jälkeen tavallinen kotiruoka maistuu taas niin hyvältä!

Pasta toimii arkiruokana aina, ja nyt kun helteiden jälkeen viitsii taas lämmittää uunia, voi pastaruoankin heittää sinne kypsymään. Ruoan valmistumiseen menee näin vähän pidempi aika kuin liedellä kypsentäen, mutta toisaalta lieden äärellä tarvitsee seistä vain kasvisten kuullottamisen ajan; loput hoitaa uuni. Pastaakaan ei keitetä, vaan se sekoitetaan muihin aineksiin raakana. Näin on yksi (turha) työvaihe vähemmän!

Itse valmistin nyhtökaurapastan lomani viimeisenä sunnuntai-iltana, niin sain kätevästi seuraavaksi alkuviikoksi syötävää. Valmistus oli iisiä ja lopputulos maukas, joten tulen varmasti toistamaan tämän kaavan tulevaisuudessakin.




Nyhtökaurapasta uunissa

(4-5 annosta)

1 (100 g) sipuli
2 valkosipulinkynttä
250 g kesäkurpitsaa
tilkka öljyä (esim. aurinkokuivatuista tomaateista)
250 g (7-8 dl) (täysjyvä)pennepastaa
1 pkt (240 g) Nyhtökauraa, tomaatti
1 tlk (500 g) tomaattimurskaa
3 dl vettä
1 dl kaurakermaa
3/4 dl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioina
1 tl timjamia
2 tl oreganoa
n. 1 tl suolaa
mustapippuria
ripaus chilihiutaleita

Pinnalle
1 dl kaurakermaa (esim. Pirkka tai Planti ovat sopivan paksuja)
3 rkl ravintohiivahiutaleita
ripaus suolaa


  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuutioi kesäkurpitsa. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota siinä sipulia, valkosipulia ja kesäkurpitsaa, kunnes ne ovat pehmeitä.
  2. Laita uunivuokaan (noin 2 l) keittämättömät pastat, kuullotetut kasvikset sekä kaikki loput ainekset. (Osalla vedestä kannattaa huuhtaista tomaattimurskatölkii ja loput voi lisätä vedenkeittiömessä kiehautettuna. Kiehauttaminen ei ole välttämätöntä, mutta voi hiukan nopeuttaa kypsymistä uunissa.) Sekoita ainekset vuoassa ja tasoita pinta.
  3. Sekoita pinnalle tuleva kaurakerma, hiivahiutaleet ja suola. Lusikoi seos pastavuoan pinnalle. Paista nyhtökaurapastaa 175-asteisen uunin alatasolla noin 50 min, kunnes pasta on sopivan kypsää. Jos pinta tummuu liikaa, peitä vuoka paistamisen loppuvaiheessa. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista. Tarjoa kaverina raikasta salaattia.

Saatat pitää näistä

0 kommenttia