Soijabolognese

tammikuuta 16, 2019




Tomaattipohjainen bolognese-kastike pastan kanssa on varmasti yksi suomalaisten suosituimmista arkiruoista. Blogistani tämä helppo arkiruoka vielä puuttuikin, joten onkin aika postata oma reseptini bolognesen kasvisversioon!

Useimmiten valmistan bolognesen vanhasta tutusta soijarouheesta. Soijarouhetta ja tomaattimurskaa löytyy kaapista aina ja ne ovat myös halpoja aineksia. Soijabolognesea valmistaessa kannattaa huomioida pari kikkaa: Soijarouheesta tulee maukkainta, kun mausteet lisää samaan aikaan turvotusnesteen kanssa. Ei siis kannata liottaa soijarouhetta erikseen vedessä, koska silloin tuloksena on helposti mautonta soijapuuroa. Toinen vinkkini on, että kastikkeeseen kannattaa laittaa tarpeeksi mausteita: valkosipulia, yrttejä ja tujaus chiliä. En yleensä käytä bologneseen liemikuutioita tai fondeja, mutta sen sijaan pieneksi hienonnettu lehtiselleri ja loraus soijakastiketta tuovat hyvin makua. Minulla on tapana aina hienontaa tuore lehtiselleri talteen pakastimeen ja lisätä sopiva määrä ruokaan jäisenä. Tämä on kätevää, sillä ainakaan minä en tavallisesti ehdi käyttää kokonaista pakkausta lehtiselleriä tuoreena. Selleriä kannattaa lisätä kastikkeisiin, keittoihin ja vaikka risottoon. Jo pieni määrä riittää antamaan makuun syvyyttä. Vaikket olisi mikään sellerifani, kannattaa todellakin kokeilla.

Tämä resepti on perusohje soijabologneseen, mutta sitä voi tietysti muunnella esimerkiksi raastamalla joukkoon vähän porkkanaa tai muita kasviksia. Jos sinulla sattuu olemaan avattu pullo punaviiniä, suosittelen lorauttamaan sitäkin joukkoon. Punkkuloraus nostaa arkisen bolognesen ihan uudelle tasolle!




Soijabolognese

(4 annosta)

1 (100 g) sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 (50 g) lehtisellerinvartta
2 rkl öljyä
2 dl soijarouhetta
2 tl timjamia
2 tl oreganoa
mustapippuria
2 dl vettä
n. 1 1/2 rkl soijakastiketta
1 tlk (500 g) tomaattimurskaa + n. 1/2 dl vettä
1 tl sokeria
srirachaa tai muuta chiliä


  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Hienonna myös lehtiselleri.
  2. Kuumenna paistokasarissa öljy ja kuullota kasvikset siinä pehmeiksi. Sekoita joukkoon soijarouhe. Lisää timjami, oregano, pippuri, vesi ja soijakastike. Sekoita, kunnes neste on imeytynyt soijarouheeseen.
  3. Kaada kasariin tomaattimurska. Huuhtaise tomaattimurskatölkki tilkalla vettä ja lisää sekin kastikkeseen. Mausta sokerilla ja chilillä. Hauduta kastiketta hiljalleen kannen alla noin 10 minuuttia. Keitä soijabolognesen kaveriksi spagettia tai muuta pastaa.



Saatat pitää näistä

0 kommenttia