Sellerisosekeitto

tammikuuta 12, 2019



Voimakkaan makuinen selleri jakaa mielipiteitä, oli sitten kyseessä lehti- tai juuriselleri. Selleri kuitenkin tuntuu nykyään olevan jopa aika trendikäs raaka-aine. Esimerkiksi viime talvena söin Emossa juuriselleriä mm. paahdettuna, ja oli kyllä aivan älyttömän herkullista. Lehtiselleriäkin näkyy resepteissä aiempaa enemmän. Ehkäpä jenkkien selleri-into on rantautunut myös meille?

Minulla on tapana lisätä hienonnettua lehtiselleriä monenlaisiin patoihin, pastakastikkeisiin, risottoihin ja keittoihin ikään kuin mausteeksi. Se on käteä tapa saada ruokaan makua. Juuriselleriä itse asiassa tulee ostettua harvemmin.

Kuten sanottu, juuriselleri on maukas juures mutta ei liian stydi käytettäväksi keiton pääraaka-aineenakaan. Kun lisää joukkoon valkopapuja ja purkin kaurakermaa, tuloksena on täyteläinen ja pehmeä mutta samalla tosi maukas sosekeitto. Se sopii hyvin arkiruoaksi esimerkiksi paistettujen savutofukuutioiden tai ruiskrutonkien kanssa, mutta myös talvisen juhla-aterian alkuruoaksi.




Sellerisosekeitto

(4 annosta)

800 g juuriselleriä
1 (100 g) sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 prk (380 g/230 g) isoja valkoisia papuja
1 prk (2 dl) kaurakermaa
n. 3/4 tl suolaa
mustapippuria

Pinnalle

lehtipersiljaa
esim. paistettua savutofua tai ruiskrutonkeja


  1. Kuori ja kuutioi selleri, sipuli ja valkosipuli. 
  2. Kuumenna kattilan pohjalla öljy ja kuullota siinä sipulia ja valkosipuli hetki. Lisää selleri ja jatka kuullottamista. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla, kunnes selleri on täysin kypsää.
  3. Valuta pavut liemestään ja lisää ne keittoon. Soseuta sileäksi. Lisää kaurakerma ja mausteet. Kuumenna keitto vielä. Tarjoa lehtipersiljan ja esimerkiksi paistetun savutofun kanssa. Lisänä maistuu hyvä leipä.


Saatat pitää näistä

0 kommenttia