Vegaaninen mustikkapiirakka

elokuuta 09, 2018

Helppo vegaaninen mustikkapiirakka maistuu ihanalta vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa!


Suuressa osassa maata on tänä kesänä kärsitty kuivuudesta ja mustikkasato on siksi ollut monin paikoin onneton. Tämän havaitsin myös itse Itä-Suomessa, jossa mökkeilin, mutta kaikeksi onneksi vanhempieni luona Länsi-Suomessa tilanne oli parempi. Läheisestä metsästä löytyi yllättävän isojakin mustikoita.

Vanhempieni luona nautiskelin tuoreita mustikoita sekä herukoita mm. lettujen, jogurtin, puuron ja talkkunan kanssa. Mutta tokihan mustikoista piti mustikkapiirakkakin tehdä. Blogista löytyykin jo yksi mustikkapiirakka, joka tehdään mamman marjapiirakan tyyliin. Nyt halusin tehdä piirakan, joka sopisi syötäväksi vaniljakastikkeen tai jätskin kanssa.

Tämä vegaaninen mustikkapiirakka syntyi, kun sovelsin vuosia perheemme käytössä ollutta piirakkareseptiä. Ohje on tosi helppo! Ainekset vain sekaisin ja vuokaan. Samalla sekoituksella saat piirakan pinnalle myös herkullisen muruseoksen. Jos syöjiä on enemmän, sen kun vaan tuplaat ainekset, niin saat pellillisen piirakkaa. Voit hyvin käyttää piirakkaan muitakin marjoja sesongin mukaan.




Vegaaninen mustikkapiirakka

(1 piirakkavuoallinen)

4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
125 g margariinia
1 1/2 dl soijajogurttia
4 dl mustikoita
(2 tl perunajauhoja)

  1. Sekoita aineet kulhossa. Sulata margariini. 
  2. Sekoita kuivien aineiden joukkoon hieman jäähtynyt margariinisula. Tuloksena on murumainen seos. Siirrä vajaa 1/2 seoksesta toiseen astiaan.
  3. Sekoita jäljelle jäävään murutaikinaan soijajogurtti. Levitä taikina piirakan pohjaksi voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija noin 28 cm). Levitä päälle mustikat (ja niihin sekoitettu perunajauho, jos käytät pakastemustikoita).
  4. Ripottele piirakan pinnalle vielä loppu taikina muruina. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Paistoaikaan vaikuttaa, käytätkö tuoreita vai pakastemustikoita. Tarjoa haaleana tai täysin jäähtyneenä vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.


Saatat pitää näistä

6 kommenttia

  1. Aivan ihanaa piirakkaa tuli, maistui Oatlyn vanilijajäätelön kanssa todella herkulliselta.

    VastaaPoista
  2. Tästä piirakasta on tullut ihan luottoleivonnainen! Todella herkullista ja helppoa valmistaa. Ohjetta on tullut myös sovellettua raparperipiirakaan ja pari kertaa olen korvannut yhden desin jauhoista ruisjauholla ja käyttänyt sokerina intiaanisokeria. Mustikoiden sekaan sopivat myös oikein hyvin vadelmat. Kiitos siis hyvästä ohjeesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla, että on jäänyt käyttöön. :)

      Poista
  3. Haluaisin kovasti kokeilla tätä respetiä! Oletko ikinä tehnyt pellillistä? Jos niin, niin millä kertoimella olet tehnyt reseptin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä ohjeella en ole tehnyt pellillistä. Yleisesti ottaen reseptin voi tuplata, jos piirakkavuokaan mitoitetusta reseptistä haluaa tehdä pellillisen. :)

      Poista