Tomaatti-basilikapasta

elokuuta 28, 2018

Tomaatti-basilikapastassa maistuvat mehukkaat uunipaahdetut tomaatit, valkosipuli ja tuore basilika.



Harvoin tulee tehtyä oikein kunnon höttöhiilaripastaa valkoisesta vehnäpastasta, mutta on se vaan niin hyvää! Ainakin jos sopivan harvoin syö. Laadukas vehnäpasta ei välttämättä vaadi mitään monimutkaisia systeemejä kaverikseen, vaan usein yksinkertaiset asiat ovat parhaita. Varmasti sen vuoksi Instagramista bongaamani Lazy Cat Kitchenin ihanan kuuloinen tomaattipasta tuntui tosi houkuttelevalta. Keitetyn spagetin sekaan sekoitetaan uunissa paahdettuja pikkutomaatteja, tomaateista ja kapriksista haudutettu seos ja tuoretta basilikaa. Ajattelin, että uunipaahdetut tomaatit ovat niin hyviä, ettei tästäkään voi tulla kuin hyvää. Ja totta se olikin, niin hyvää simppeliä ruokaa! Jäin tähän niin koukkuun, että tein toisen satsin heti seuraavana päivänä. Silloin tosin käytin kikhernepastaa, ja myönnettävä on, ettei se ihan vedä vertoja vehnäpastalle - tietenkään.

Tässä reseptissä miniluumutomaatit niin sanotusti pikapaahdetaan 200-asteisessa uunissa noin 10-15 minuutin ajan. Näin ihan vaan siksi, ettei arki-iltana ehkä heti ekana tule mieleen alkaa paahtaa tomaatteja tuntikausia. Jos sinulla kuitenkin on aikaa, paahda tai pikemminkin uunikuivaa saman tien koko pellillinen tomaatteja 125 asteessa noin 1 1/2 tunnin ajan. Osan voit sitten säästää vaikka salaatteja varten - tai jos päätät heti uudelleen tehdä tätä herkullista pastaa. 😉 Matalampi lämpötila ja pidempi aika tekevät tomaateista todella maukkaita! Myös isoja "tavallisia" tomaattejakin voi paahtaa uunissa, ja ihan varmasti nekin sopivat tähän pastaan. Tsekkaa ohjeeni täältä!





Tomaatti-basilikapasta

(2 annosta)

250 g miniluumutomaatteja
1 tl + 2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
2 rkl pinjansiemeniä (tai auringonkukansiemeniä)
2 valkosipulinkynttä
2-3 (200 g) kypsää tomaattia
2 rkl kapriksia
1/2 dl valkoviiniä (ei välttämätön, mutta suosittelen käyttämään)
ripaus chilihiutaleita
ripaus sokeria
reilusti tuoretta basilikaa
200 g spagettia

  1. Puolita miniluumutomaatit ja kaada pellille leivinpaperin päälle. Kääntele joukkoon 1 tl oliiviöljyä sekä vähän suolaa ja pippuria. Kääntele leikkuupinnat ylöspäin. Paahda 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.
  2. Paahda kuivalla paistinpannulla pinjansiemenet/auringonkukansiemenet. Siirrä sivuun odottamaan. 
  3. Hienonna valkosipulinkynnet. Kuutioi tomaatit pieniksi kuutioiksi ja hienonna kaprikset.
  4. Lorauta kuumalle (mutta ei liian kuumalle!) pannulle 2 rkl oliivöljyä ja kuullota valkosipulia hetki. Varo polttamasta. Lisää tomaatit, kaprikset, valkoviini, chili ja sokeri sekä mustapippuria. Anna porista pannulla hiljalleen noin 5-10 minuuttia, niin että tomaatit pehmenevät.
  5. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta, mutta säästä osa keitinliemestä. 
  6. Sekoita pasta, tomaatti-kaprisseos sekä uunipaahdetut tomaatit. Hienonna joukkoon reilusti tuoretta basilikaa. Lisää tarpeen mukaan pastan keitinlientä, noin 1/2-1 dl. Jos et käyttänyt valkoviiniä, voi olla tarpeen lisätä lientä reippaammin. Jaa pasta lautasille ja ripottele pinnalle paahdetut siemenet. Tarjoa heti.




Saatat pitää näistä

0 kommenttia