Tomaattinen salaattikastike

heinäkuuta 07, 2017

Maukas itsetehty salaattikastike on oiva tuliainen. Samalla kannattaa surauttaa satsi myös omaan jääkaappiin!Lapsuudenkodissani on varmaan yli 15 vuotta tehty samaa salaattikastiketta. Sitä on jääkaapissa aina, ihan aina. :D Mutta miksipä ei olisi, sillä kyseessä on erityisen maukas soossi! Ja terveellistä rypsiöljyä sisältävää salaattikastiketta on erittäin suositeltavaa lorauttaa salaatin päälle. En tiedä, mistä tomaattisen salaattikastikkeen resepti on peräisin, mutta meille se on kulkeutunut mummuni kautta.

Kastikkeessa on täyteläinen majoneesimainen koostumus, joka alkuperäisessä ohjeessa saadaan aikaan kananmunalla. En tietysti malttanut olla kokeilematta kikhernelientä tähänkin - ja tadaa, se toimii! Simppelisti vaan kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja lopuksi sopivasti vettä ohentamaan koostumusta. Alkuperäisessä reseptissä yksi satsi on tuplamäärä alla olevaan reseptiin verrattuna. Itse puolitin ohjeen, sillä sekin riittää joksikin aikaa hyvin. Kun valmistustekniikka on periaatteessa sama kun vegaanisessa majoneesissa, kannattaa lukea aiemmasta majoneesipostauksesta seikkaperäisemmät lisävinkit onnistuneeseen lopputulokseen. Sen verran kokemusta kikeherneliemestä on kertynyt, että voin sanoa emulgoitumisen onnistuvan, vaikka ainekset eivät olisi samanlämpöisiä.

Salaattikastike mauistuu vuoden ympäri. Näin kesällä se on oiva mökkituliainen ja jouluna se on kiva syötävä lahja.Tomaattinen salaattikastike

2 valkosipulinkynttä
3 rkl säilykekikherneiden lientä
1/4 dl sokeria
1 rkl etikkaa
1/2 rkl sinappia
1/2 rkl soijakastiketta
reilu 1 1/2 rkl tomaattisosetta
1/4 tl valkopippuria
1/4 tl mustapippuria
1/4 tl suolaa
1/4 tl basilikaa
(1 rkl HP-kastiketta)
2 1/2 dl rypsiöljyä
(vettä)


1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Mittaa kaikki ainekset vettä lukuun ottamatta sauvasekoittimen kulhoon. Onnistumisen kannalta on olennaista käyttää tällaista kapeaa kulhoa. Käytä mittaamiseen mittalusikkasarjaa, sillä ruokailuvälineillä mittaaminen on epätarkkaa.
2. Paina sauvasekoitin kulhon pohjalle. Käynnistä sekoitin täysteholle ja pidä sitä kulhon pohjalla, kunnes ainekset alkavat emulgoitua. Ala sitten nostaa sekoitinta hitaasti ylöspäin, jolloin loputkin aineksista emulgoituvat. Kastikkeesta tulee melko paksua, joten ohenna sitä vedellä, kunnes koostumus on sopivaa.


Saatat pitää näistä

0 kommenttia