Vegaaniset laskiaispullat ja itse tehty mantelimassa

by - helmikuuta 07, 2016

"Hillolla vai mantelimassalla?" Ennen olisin valinnut varmaankin hillotäytteisen, mutta maistettuani työkaverini Leenan tekemää superherkullista mantelimassatäytteistä laskiasipullaa taisin kertaheitolla siirtyä mantelimassan kannattajiin - ellei sitten saa valita pullaa sekä hillolla että mantelimassalla. ;)






Lapsuudenkodissani ei koskaan syöty mantelimassapullia, enkä jostain syystä ole harrastanut niitä myöhemminkään. Sen voin kuitenkin sanoa, etten taatusti koskaan vastaisuudessakaan tule ostamaan mantelimassaa kaupasta, sillä tämä itse tehty versio on aivan taivaallista ja kaiken lisäksi superhelppoa tehdä. Leenan Haarukka oikealla -blogista voi lukea vinkkejä massan valmistukseen. Valmistin mantelimassan muuten Leenan ohjeen mukaan, mutta Chocochilin inspiroimana lisäsin mukaan ripauksen vaniljajauhetta (jota voi ostaa ainakin Ruohonjuuresta ja vastaavista liikkeistä) sekä mantelirouhetta antamaan vähän tekstuuria. Leenan vinkistä valitsin myös kuorellisista manteleista valmistetun mantelijauheen, jossa on vielä parempi maku kuin kuorituissa manteleissa. Massan ulkonäkö ei kuoren vuoksi ollut herkullisin mahdollisin, mutta maku aivan ihana. (Tai ehkä ulkonäköä voisi kutsua rustiikkiseksi, joka noin yleisesti ottaen kyllä sopiikin tyyliini. :D) Suosittelen lämpimästi!

Pikkupullat syntyvät vegaanisesti ilman kananmunaa ja maitotuotteita (kuka ihmeessä on joskus keksinytkään tunkea kananmunaa pullataikinaan?!). Jos haluat oikaista ja käyttää valmiita pullia, niin ainakin Pirkka vehnäpullat sopivat tähän tarkoitukseen mitä parhaiten. Ne tarvitsevat vain voitelun ja raesokerit pintaan sekä paiston uunissa. Kerman tilalle laskiaispulliin sopivat vaahtoutuvat kasvipohjaiset tuotteet, esimerkiksi Alpro Soya vispautuva sekä Alpron tai Plantin kauravispit. Valitsin nyt kauravispin, joka on hiukan jämäkämpää kuin soijavispi.






Pikkupullat
n. 12 kpl

2 1/2 dl vettä tai kasvimaitoa
1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
2 tl kardemummaa
3/4 dl öljyä
n. 7 dl jauhoja

Voiteluun ja pinnalle:
maustamatonta soijajogurttia
raesokeria

1. Liuota kuivahiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja osa vehnäjauhoista. Alusta loput jauhoista vähitellen ja loppuvaiheessa öljy. Alusta taikinaan loput vehnäjauhot ja vaivaa hyvin. Kohota liinalla peitettynä noin 20 minuuttia.
2. Kumoa kohonnut taikina leivinpöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Leivo taikina pikkupulliksi ja kohota lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia liinan alla. Voitele pullat soijajogurtilla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista pullia 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.



Mantelimassa

1 1/2 dl mantelijauhetta (kuorellisista tai kuorituista manteleista)
1 1/4 dl tomusokeria
ripaus vaniljajauhetta
n. 2 rkl mantelilikööriä
(2 rkl mantelirouhetta)

1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita jokkoon mantelilikööriä sen verran, että tuloksena on melko notkea massa.
2. Muotoile mantelimassa pötköksi ja kääri tuorekelmun sisään. Säilytä massa jääkaapissa tarjoiluun asti. Leikkaa viipaleiksi laskiaispullien täytteeksi.



You May Also Like

0 kommenttia