Manteli-sitruunakakku - ihanan mehevä, helppo ja vegaaninen

huhtikuuta 06, 2023



Viime aikoina olen bongannut useassa paikassa reseptejä italialaistyyliseen sitruunakakkuun - kunnolla sitruunalta maistuvaan simppeliin kakkuun, joka saa mehevyyttä mantelijauheesta. Useissa resepteissä on käytetty rasvana oliiviöljyä.

Halusin muokata oman versioni tuosta kakusta niin, että resepti olisi vegaaninen ja soijaton. Käytän usein soijajogurttia leivonnassa, koska hyytymisominaisuutensa vuoksi se on kätevä raaka-aine ja sopii moneen. Lähipiirissäni on kuitenkin useampi ihminen, joille soijajogurtti ei käy, niin siksi soijattomillekin ohjeille on usein käyttöä. Öljynä päätin käyttää ihan kotimaista rypsiöljyä, koska miksikäs ei. Se on maultaan neutraali ja sopii siksi tähänkin leivonnaiseen hyvin. Ehkä vielä joku kerta kokeilen myös mietoa oliiviöljyä.

Muutaman testikerran jälkeen löysin mielestäni optimaaliset raaka-ainesuhteet. Tuloksena on aivan ihanan mehevä, maukas ja sitruunainen kakku. Manteli-sitruunakakku on tosi herkullista ihan sellaisenaan - etenkin kun maltat antaa sen vetäytyä seuraavaan päivään. Mutta jos haluat, kaveriksi sopii hyvin sokerilla ja vaniljasokerilla maustettu kasvikermavaahto, vaahdotettu vaniljakastike tai vaniljajäätelö.

Luulen vahvasti, että tämä resepti tulee olemaan jatkossa oma luottokakkupohjani myös simppeliin kesäiseen mansikkakakkuun ja muihin kesäsesongin marjakakkuihin! Helppotekoinen manteli-sitruunakakku valmistuu vaikka mökillä, ja päälle vaan kasataan kasvikermavaahtoa ja reilusti tuoreita marjoja.





Manteli-sitruunakakku

(8-10 annosta)

2 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta 
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa
1 1/2 dl rypsiöljyä
1 1/2 dl kauramaitoa (käytin kahviin tarkoitettua kauramaitoa)
1 rkl sitruunankuorta raastettuna (=noin 1 sitruunan raastettu kuori)
1/2 dl sitruunamehua

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Aseta leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele vuoan reunat ja jauhota mantelijauheella.
  2. Sekoita kulhossa kuivat aineet. Mittaa toiseen kulhoon kosteat aineet: öljy, kauramaito sekä sitruunankuori ja -mehu.
  3. Kaada kosteat ainekset kuivien ainesten joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla 35-40 minuuttia, kunnes kakku on keskeltä kypsä.
  4. Anna kakun jäähtyä ja siirrä se sitten vuoasta tarjoilulautaselle. Parhaimmalta kakku maistuu, kun se saa rauhassa vetäytyä leipomista seuraavaan päivään. Tällöin se on ehtinyt kunnolla mehevöityä. Ennen tarjoilua tupsauta pinnalle tomusokeria. Halutessasi voit myös koristella sen esimerkiksi tuoreella mintulla. Itse laitoin pinnalle viipaloituja snack-sitruunoita, joita bongasin kaupasta pääsiäisen alla. Kakku maistuu hyvin ihan sellaisenaan, mutta kaveriksi sopii myös kasvikermavaahto (sokerilla ja vaniljasokerilla maustettuna), vaahdotettu vaniljakastike tai vaniljajäätelö.


Saatat pitää näistä

0 kommenttia