Lipstikkarisotto - ehkä paras sijoituskohde puutarhasi lipstikkapuskalle

kesäkuuta 10, 2021

Jos minulla joskus on puutarha, siellä tulee satavarmasti kasvamaan lipstikkaa! Olen aivan rakastunut tuohon supermaukkaaseen perinteikkääseen yrttiin. Veikkaan, että monen pihalla lipstikka on jäänyt vähän unholaan, eikä sitä ole osattu käyttää. Kuitenkin viimeisten parin vuoden aikana ja etenkin tänä keväänä olen bongannut lipstikkaa monelta sometililtä. Voidaan ehkä jopa puhua sen uudesta tulemisesta - ja senhän lipstikka todellakin ansaitsee!

Blogistani löytyy jo aiempi ohje lipstikkapestoon, joka on aivan ihanaa! Jo aikaisin tänä keväänä keksin, että jos vaan pääsen lipstikoiden äärelle, aion aivan ensimmäisenä tehdä niistä risoton. Suunnittelin jo mielessäni taktiikan, että surauttelen lipstikkaöljyn, jonka sekoitan valmiiseen risottopohjaan. Ja voi miten taivaallista siitä tuli! Vain toinen ruokaihminen voi ymmärtää, kun sanon, että melkein kyyneleet nousivat silmiin haarukoidessani tuota täyteläistä vihreää risottoa.

Itse reseptistä pari sanaa: Suosittelen lämpimästi tekemään lisptikkaöljyä suoraan tuplasatsin. Vähän isompi määrä on vaan paljon helpompi saada surauteltua sauvasekoittimella. Toisen puolen voit vaikka pakastaa ja tehdä myöhemmin toisen risoton tai maustaa vaikka uusia pottuja. (En ole kokeillut pottujen kanssa, mutta voin jo maistaa kielelläni varhaisperunat ja lipstikkaöljyn yhdessä!) Ravintohiivahiutaleet korvaavat vegaanisessa risotossa parmesaanin, mutta nekään eivät ole pakolliset. Lipstikka on niin maukasta jo itsessään.Lipstikkarisotto

(3-4 annosta - riippuen siitäkin, tarjoatko pääruokana vai lisäkkeenä)

Lipstikkaöljy
50 g lipstikkaa
3/4 dl oliivi- tai rypsiöljyä
1/4 tl suolaa

Risotto
1 pieni (75 g) sipuli
2 valkosipulinkynttä
n. 1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
2 rkl oliiviöljyä
3 dl risottoriisiä
2 dl kuivaa valkoviiniä
n. 1/2 tl suolaa
mustapippuria
(3 rkl ravintohiivahiutaleita)

  1. Valmista ensin lipstikkaöljy. (Huom! Suosittelen, että teet sitä saman tien tupla- tai jopa triplasatsin, josta osan voit pakastaa myöhempää käyttöä varten. Yksinkertainen satsi on sen verran pieni, että sitä voi olla vähän hankala soseuttaa. ) Huuhtele lipstikat ja kuivaa keittiöpyyhkeellä tai salaattilingossa. Voit käyttää lehtien lisäksi pehmeämmät oksat. Hienonna ne veitsellä (helpompi homma sauvasekoittimelle) ja laita ne sauvasekoittimen korkeareunaiseen kapeaan kulhoon. Lisää öljy ja suola. Surauta sauvasekoittimella sekaisin. Oma Bamixini ei hienonna lehtiä aivan soseeksi, mutta se ei haittaa.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna oliiviöljy paistokasarissa tai laakeassa kattilassa ja kuullota siitä sipuli ja valkosipuli. Lisää risottoriisi ja jatka kuullottamista, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää valkoviini ja anna sen haihtua.
  3. Mausta suolalla. Hulauta sitten kasariin pari desiä kasvislientä. Sekoita rivakoin otteen, jotta riisistä alkaa irrota tärkkelystä ja risotosta tulee rakenteeltaan kermamaista. Lisää loppu neste muutamassa erässä ja sekoita aina välissä muutaman kerran. Riisin kypsyminen vie 25-30 minuuttia. Maistamalle tunnet, milloin riisi on purtavan kypsää, al dente. 
  4. Sekoita risoton joukkoon ravintohiivahiutaleet sekä lipstikkaöljy. Tarkista maku. Tarjoa välittömästi, koska risotto ei odota syöjiä, vaan syöjät risottoa. Jos risotto kuitenkin uhkaa kuivua, lisää hiukan kuumaa vettä.


Saatat pitää näistä

0 kommenttia