Vegaaninen kalakeitto eli kalaton keitto savutofulla - näin saat siitä vielä astetta parempaa!

marraskuuta 22, 2020



Kalakeitto on tyypillistä suomalaista kotiruokaa, ja arvaa mitä - siitä tulee hämmentävän kalamaista ja hyvää vegaanisena! Kalan sijaan keittoon käytetään savutofua ja kerman/maidon tilalla kaurakermaa. Tuloksena on soppa, joka suurella todennäköisyydellä maistuu koko perheelle ikään katsomatta. Meillä tämä tuttu ja kotoisa keitto onkin yksi lempiarkiruokiamme.

Vegaanisen kalakeiton reseptejä löytyy netistä useampi, ja oma helppo versioni muistuttaakin paljon niitä. Mukana on kuitenkin yksi erityinen ainesosa, joka mielestäni tekee keitosta vielä astetta parempaa: raastettu sitruunankuori! Jääkaapissani on aina sitruunoita, ja tosi usein raastan kuorta mukaan samoihin ruokiin, joihin laitan sitruunamehuakin - ja välillä vähän muuallekin. Joskus ruokaa laittaessa tulee tilanteita, että johonkin ruokaan tarvitsee enemmän kuorta kuin mehua ja välillä taas päinvastoin. Siksi hyvä kikka on raastaa kuorta valmiiksi pieneen purkkiin pakastimeen, jos sillä hetkellä on käyttöä vain mehulle. Valmiiksi raastettua kuorta on sitten näppärää lisätä ruokiin suoraan pakastimesta.

Perunaa sisältävät keitot eivät ainakaan omasta mielestäni varsinaisesti parane, jos niitä säilyttää seuraavaan päivään tai pidempään. Varmaan tunnistat ilmiön, miten liemestä tulee sameaa ja perunanpaloista vähän muhjuisia. Ei kiva! Siksi teen kahden hengen taloudessamme usein niin, että pilkon ja valmistelen kaikki ainekset valmiiksi neljän annoksen keittoa varten, mutta keitän kalatonta keittoa vain kahden hengen annoksen kerrallaan. Perunat ja porkkanat laitan jääkaappiin kylmässä vedessä, sipulit ja tofut tiivissä rasioissa. Seuraavana päivänä laitan nämä loput ainekset kattilaan ja kypsennän sopan valmiiksi. Toimii oikein hyvin niinkin!




Vegaaninen kalakeitto eli kalaton keitto

(4 annosta)

6 (500 g) kiinteää perunaa
3 (300 g) porkkanaa
1 (100 g) sipuli
8-10 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
8 maustepippuria
250-300 g savutofua
(1 rkl öljyä)
1 prk (2 dl) kaurakermaa (esim. Pirkka)
2-3 tl sitruunankuorta raastettuna
n. 1/2 tl suolaa
1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna


  1. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat, hienonna sipuli.
  2. Laita kattilaan kasvikset, vesi, murennettu liemikuutio, pippurit ja suola. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla 10 minuuttia.
  3. Kuutioi sillä välin tofu. Riippuen käyttämästäsi tofumerkistä tofu kannattaa paistaa kauniin väriseksi paistinpannulla. Mielestäni Jalotofulle tämä kannattaa tehdä, mutta esim. Tofumoonin tai Lidlin tofulle (kaksi jälkimmäistä ovat oikeasti savustettuja ja rakenteeltaan kiinteämpiä) paistaminen ei ole tarpeen. Lisää tofut kattilaan ja keitä keittoa vielä noin 5 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
  4. Lisää keittoon kaurakerma, sitruunankuori ja tarpeen mukaan suolaa. Kuumenna vielä kiehuvaksi. Lisää lopuksi tilli. Tarjoa ruisleivän kanssa.





Saatat pitää näistä

0 kommenttia