Lehtikaalisalaatti - näin käsittelet lehtikaalin

by - lokakuuta 09, 2020



Tänä syksynä olen toden teolla innostunut lehtikaalisalaatista, kun vihdoin sisäistin oikean menetelmän lehtikaalin käsittelyyn. Raaka lehtikaalihan on sellaisenaan aika puisevaa, mutta oikealla käsittelyllä siitä tulee mehevää ja maukasta. Taikatemppu on happo + suola + hierominen. Sopivan kokoisiksi paloiksi leikattu lehtikaali laitetaan tilavaan kulhoon hapon (esimerkiksi sitruunamehun) ja suolan kanssa. Tämän jälkeen kaalia rutistellaan ja hierotaan ronskein ottein pari minuuttia - vähän niin kuin taikinaa vaivaisit. Maistamalla lehtikaalia huomaat, milloin maku ja rakenne ovat muuttuneet sopivasti. Isäni vinkkasi, että lehtikaalia voi "murjoa" myös kaulimen avulla: lehtikaali, happo ja suola vahvaan muovipussiin ja sitten vaan kaulitaan päältä. Kuulostaa toimivalta noinkin! Itse en vielä ehtinyt testata.

Lehtikaalisalaatin joukkoon voit tietysti laittaa vaikka mitä fiiliksen ja mielikuvituksen mukaan. Esimerkiksi oliivit, miniluumutomaatit, porkkanalastut ja mantelifeta maistuvat ihanalta. Myös dijonsinapin totesin sopivan hyvin mausteeksi. Alla kuitenkin yksi salaattiversio, johon kovasti tykästyin. Makean raikas päärynä, makeat kuivatut karpalot, suolainen mantelifeta ja paahdetut pekaanipähkinät toimivat erittäin hyvin lehtikaalin kanssa. Minusta tuntuu, että tämä salaatti katetaan tänä vuonna joulupöytäänkin!





Lehtikaalisalaatti

(noin 4 annosta)

200 g lehtikaalia
2 pientä (250 g) päärynää
1 - 1 1/2 dl pekaanipähkinöitä
3/4 dl karpaloita
1/4 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua
2-3 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
mantelifetaa (tai muuta mieleistäsi vegaanista fetaa)

  1. Pese lehtikaalit ja leikkaa niistä lehtiruodit pois. Pilko lehtikaalit sopiviksi paloiksi. Kuivaa tarvittaessa salaattilingossa. 
  2. Pese ja paloittele päärynät. Paahda pähkinät keskilämmöllä kuivalla paistinpannulla.
  3. Laita lehtikaalit isoon kulhoon. Lisää suola ja sitruuna. Puristele ja hiero lehtikaalia parin minuutin ajan kädelläsi ronskein ottein, vähän kuin vaivaisit taikinaa. Huomaat, että lehtikaali alkaa mennä kasaan, rakenne pehmentyä ja muuttua maukkaammaksi. Maistalla huomaat, milloin maku ja koostumus ovat sopivat.
  4. Sekoita lehtikaalin joukkoon öljy, pippuri. Lisää sitten päärynät, karpalot ja pähkinät. Laita tarjoilukulhoon kerroksittain lehtikaalisalaattia ja murennettua mantelifetaa. Tarjoa lisäkkeenä.


You May Also Like

0 kommenttia