Kaura-punajuurisalaatti ja tilli-tahinikastike

maaliskuuta 22, 2020Eletään hyvin poikkeuksellisia aikoja, ja tämä koronakevät tulee varmasti syöpymään meidän kaikkien mieliin koko loppuelämämme ajaksi. Melkein tuntuu, kuin eläisi jossain rinnakkaistodellisuudessa! Omalla kohdallani tämänhetkisten rajoitusten vaikutukset ovat kuitenkin lievimmästä päästä: Työpiste on siirtynyt väliaikaisesti kotikonttorille, ja myös kaikki vapaa-aika kuluu nyt joko kotona tai ulkoilemassa. Monelle muulle tilanne on paljon hankalampi, ja omat ajatukseni ovatkin nyt heidän luonaan.

Myös näinä aikoina on edelleen syötävä. Ehkäpä nyt ruoan tuomasta ilosta kannattaa nauttia tavallistakin enemmän? Jaan teille piristykseksi ruokaisan salaatin reseptin, joka sopii hyvin vaikka itseni kaltaisille etätyöläisille. Salaatti maistuu haaleana tai kylmänä, ja sen voit valmistella etukäteen vaikka edellisenä iltana. Lounasajan koitettua voi vain kauhoa ruoan lautaselle ja pistellä menemään.

Inspiraation tähän salaattiin ja erityisesti sen kastikkeeseen sain Soppa 365:n reseptistä. Tillillä maustettu tahinikastike oli itselleni uusi tuttavuus ja virkistävä idea. Oli myös kiva törmätä Myllärin ateriajyvistä tehtyyn reseptiin, sillä kuten olen joskus aiemminkin maininnut, ne ovat hurjan hyviä tuotteita! Itse tykkään ehdottomasti eniten kaura-ateriajyvistä, jotka ovat hyvänmakuisia, terveellisiä ja vieläpä ekologinen valinta. Kaura-ateriajyvät käyvät myös niille, joille gluteeni ei sovi.

Omaan salaattiini paahdoin punajuuria, ja lisäksi yhdistin mukaan kikherneitä ja tuoretta pinaattia. Kirpeä tilli-tahinikastike toimii tosi kivasti makeahkon punajuuren kanssa! Punajuuren ja tillin yhdistäminen ei ehkä suomalaisessa ruokapöydässä ole niin tyypillistä, mutta ainakin Lähi-idästä tulevissa resepteissä olen tämän tyyppisiä yhdistelmiä nähnyt. Ylipäätään suomalaiset voisivat oppia käyttämään tilliä vähän monipuolisemmin kuin vain kalaruoissa, joten tällä on hyvä harjoitella. 😊
Kaura-punajuurisalaatti ja tilli-tahinikastike

(4 annosta)

1 kg punajuuria
2 dl kaura-ateriajyviä (Myllärin)
1 prk (380 g/230 g) kikherneitä (esim. Pirkka)
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
pari isoa kourallista babypinaattia

Tilli-tahinikastike
4 rkl vaaleaa tahinia
2 tl sokeria
n. 3 rkl sitruunamehua
1 ruukku tuoretta tilliä
1/2 tl suolaa
loraus vettä


  1. Valmista kastike: Laita kaikki ainekset (tillit oksineen) kapeaan sauvasekoittimen kulhoon. Aja tasaiseksi sauvasekoittimella. Tarkista maku ja säädä tarvittaessa sitruunan määrää. Kastikkeen kuuluu olla kirpeää, jotta se maustaa salaattia riittävästi. Lisää tarpeen mukaan loraus vettä niin, että kastikkeen koostumus on sopiva.
  2. Kuori ja lohko punajuuret. Kaada ne pellille leivinpaperin päälle. Lorauta päälle 1 rkl oliiviöljyä ja ripsauta hiukan suolaa. Nostele sekaisin. Paahda 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia, kunnes ovat kypsiä.
  3. Keitä kaura-ateriajyvät pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi kevyesti suolatussa vedessä. Valuta tarvittaessa lävikössä. Sekoita joukkoon 1 rkl oliiviöljyä. Valuta ja huuhtele kikherneet lävikössä. Sekoita kauran kanssa.
  4. Kokoa salaatti kulhoon laittamalla kerroksittain kaura-kikherneseosta, pinaattia ja punajuuria. Tarjoa tilli-tahinikastike erikseen.

Saatat pitää näistä

0 kommenttia