Appelsiinijuustokakku brownie-pohjalla

maaliskuuta 22, 2018

Tämä vegaaninen juustokakku yhdistää täyteläisen appelsiinitäytteen ja mehevän suklaisen brownie-pohjan.




Jos mietiskelet pääsiäiseen sopivaa kakkua, niin tässä yksi sellainen! Tykkään tosi paljon appelsiinin ja suklaan makuyhdistelmästä, ja siitä oikeastaan lähtikin idea tähän kakkuun. Jos nyt totta puhutaan, tällainen kakku on ollut mielessäni jo varmaan joskus sekaaniajoista lähtien, mutta ei vaan ole tullut toteutettua. 😄 Varmaan yleisimmin hyydytettävissä juustokakuissa käytetään keksipohjaa, mutta halusin hiukan erilaisen ratkaisun ja leivoin pohjan brownie-taikinasta. Mehevä, täyteläisen suklainen brownie toimii ihan mahtavasti kermaisen appelsiinitäytteen kanssa! Lisäksi tuoreet mansikat täydentävät ihanasti kokonaisuuden.

Appelsiinijuustokakkua tuli tarjottua kaksille eri vieraille: Ensimmäinen puolisko kului, kun ensimmäiset vieraat kävivät kahvittelemassa. Koska kakkua jäi reilusti yli, päätin iskeä loput pakastimeen ja tarjota viikon kuluttua saunavieraille. Kakku kesti oikein hyvin pakastamisen, eli tulipa testattua sitäkin. Kummallakin tarjoilukerralla kakku keräsi kehuja, ja sanottava on, että tykkäsin siitä kovasti myös itse!

Jos et aiemmin ole kokeillut juustokakkua vegaanisista raaka-aineista, kannattaa ehdottomasti kokeilla. Lopputuloksesta syöjät eivät varmasti huomaa kakun olevan millään tavalla "erikoisista" raaka-aineista tehty, ja agar-agarilla hyydyttäminenkin onnistuu varsin helposti. Jos brownie-pohjan leipominen tuntuu työläältä, voit aina valmistaa pohjan vaikka Oreoista.






Appelsiinijuustokakku brownie-pohjalla

(8-10 annosta)


Brownie-pohja:

100 g tummaa suklaata (käytin Pandan suklaata)
1/2 dl öljyä
1 dl sokeria
1 dl kauramaitoa
1 1/4 dl vehnäjauhoja
2 tl kaakaojauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

Juustokakkutäyte:

1 prk (250 ml) soijavispiä (Alpro)
2 rs (à 150 g) kauratuorejuustoa (Oatly På Mackan)
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 tl appelsiininkuorta raastettuna
1 1/2 dl appelsiinimehua (itse puristettua)
3 1/2 tl agar-agarjauhetta


Koristeluun:

tuoreita mansikoita
appelsiininkuorta
tummaa suklaata


  1. Aseta irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Voitele vuoan reunat. 
  2. Rouhi suklaa karkeaksi rouheeksi ja sulata varovasti mikrossa. Sekoita joukkoon öljy ja sokeri. Lisää myös vuorotellen kauramaito sekä keskenään sekoitetut kuivat ainekset.
  3. Levitä brownie-taikina vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin 12-13 minuuttia. Pohjan kypsyys on sopiva, kun vuokaa heilauttaessasi huomaat, että takinasta muutama sentti on kypsää reunoilta mutta keskeltä vielä hyllyvää. Anna pohjan jäähtyä vuoassaan täysin.
  4. Vaahdota täytettä varten soijavispi. Sekoita erillisessä kulhossa tuorejuusto, sokerit ja appelsiininkuori. Yhdistä vaahto ja tuorejuustoseos ja sekoita tasaiseksi.
  5. Mittaa pieneen kattilaan appelsiinimehu ja agar-agar. Kuumenna koko ajan sekoittaen kiehuvaksi. Vähennä lieden tehoa ja keitä vielä noin 2 minuuttia samalla koko ajan sekoittaen niin, että agar-agar liukenee kunnolla nesteeseen. Lisää agar-agarliuos täytemassaan samalla hyvin sähkövatkaimella sekoittaen. Tämä kannattaa tehdä ripeästi, sillä agar-agar alkaa nopeasti hyytyä.
  6. Kaada täyteseos kakkuvuokaan brownie-pohjan päälle ja tasoita täytteen pinta. Anna hyytyä jääkaapissa noin 4 tuntia tai yön yli.
  7. Irroita hyytynyt kakku varovasti vuoasta ja siirrä tarjoiluvadille. Koristele tuoreilla mansikoilla, appelsiininkuorella ja suklaalla.



Saatat pitää näistä

0 kommenttia