Maapähkinävoi-omenaruudut || Peanut Butter Apple Squares

syyskuuta 17, 2016

Herkulliset maapähkinävoi-omenaruudut syntyvät helposti vain muutamasta raaka-aineesta.

Viime syksynä Hesarissa julkaistu Laura Kaapron Viiden aineksen maapähkinävoi-omenaruudut inspiroi sen verran, että resepti on roikkunut kokeilulistalla siitä asti. (Lauralla on muutenkin paljon kivoja kasvisruokaohjeita!) Ihana maapähkinävoin ja omenan liitto sekä simppeli muutaman raaka-aineen resepti - kuulostaa meikäläisen jutulta! Alkuperäisestä ohjeesta tipautin vielä yhden aineksen, omenamarmeladin, pois ja lisäsin hiukan tuoreen omenan määrää.

Alkuperäinen ohje kehotti käyttämään vaaleaa siirappia tai vaahterasiirappia. Kun kumpaakaan näistä ei nyt kaapissa ollut, tyydyin tavalliseen tummaan siirappiin. Se toimi kyllä muuten mainiosti, mutta leivonnaisen väristä tuli aika tummanpuhuva. Sen vuoksi ensi kerralla laittaisin vaaleampaa versiota. Mutta nam, herkulliset ruudut maistuvat erityisen hyvältä vaniljajäätelön kanssa. Kannattaa ihmeessä kokeilla, jos tunnustaudut maapähkinävoifaniksi niin kuin minä.
Maapähkinävoi-omenaruudut

2 dl maapähkinävoita
1 1/2 dl vaaleaa/tummaa siirappia tai vaahterasiirappia (käytin tummaa, mutta värin puolesta suosittelen vaaleampaa)
4 dl kaurahiutaleita
3-4 (400 g) omenaa
kanelia, kardemummaa tai inkivääriä


1. Mittaa kattilaan maapähkinävoi ja siirappi. Kuumenna seosta samalla sekoitellen, kunnes sen koostumus on notkistunut. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon kaurahiutaleet.
2. Painele noin 2/3 kaurahiutaleseoksesta leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (20 cm x 20 cm).
3. Raasta omenat raastimen karkealla terällä ja painele raaste kerrokseksi pohjan päälle. Ripottele päälle kanelia, kardemummaa tai inkivääriä mielesi mukaan. Murustele loppu kaurahiutaleseos tasaisesti omenakerroksen päälle.
4. Paista leivonnaista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Peitä loppuvaiheessa leivinpaperilla tai foliolla, jos pinta uhkaa tummua liikaa. Anna jäähtyä haaleaksi ja leikkaa neliöiksi. Tarjoa sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa.

***************
English summary:

Peanut butter and apple is a classic combo. This easy recipe again combines this two lovely ingredients. And you only need five ingredients to make it!

As a sweetener I used Finnish dark syrup. It worked well but the color of squares was quite dark, though. That's why I recommend to use lighter syrup or maple syrup. In case you only have dark syrup in you kitchen, it will taste good anyway. The squares taste good especially with vanilla ice cream. I recommend to try if you are a peanut butter fan!


Peanut butter apple squares

200 ml peanut butter
150 ml maple syrup (I used Finnish dark syrup)
400 ml rolled oats
3-4 apples (400 g)
cinnamon, cardamom or ginger


1. Place peanut butter and syrup in a kettle. Warm the mixture up over medium-high heat, stirring constantly, until it turns thinner. Move the kettle away from the stove and mix in oats.
2. Set a baking paper in a baking dish (20 cm x 20 cm). Press 2/3 of the oat mixture on the bottom of the dish.
3. Grate apples coarsely. Press grated apples on the oat mixture. Add some cinnamon, cardamom or ginger on the apples. Sprinkle the remaining oat mixture on the top.
4. Bake in 175 C for about 30 minutes. In case the surface is browning too much, set a piece of baking paper or kitchen foil on it. Let cool down a bit and cut into squares. Serve lukewarm with vanilla ice cream.


Saatat pitää näistä

2 kommenttia

  1. Tämä näyttää ihanalta ja kuulostaa todella kivalta ja hauskan yksinkertaiselta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, erinomaista herkkua muutamasta raaka-aineesta! :)

      Poista