Vegaaninen ja gluteeniton mustikkapiirakka kaurapohjalla

heinäkuuta 14, 2016

Mustikkapiirakan pohjassa on käytetty lempeän makuista kaurajauhoa, mutta voit korvata sen myös vehnäjauholla. Mamman marjapiirakan tyylisen piirakan täytteessä on soijarahkaa.



Tänä vuonna mustikat ovat kypsyneet ajoissa. En vielä ole ehtinyt mustikka-apajille, mutta pakastimessa oli vielä hiukan viime kesän mustikoita. Onneksi ne käyvät piirakkaan siinä missä tuoreetkin! Valmistin piirakan vähän mamman marjapiirakan tyyliin niin, että pohja on murotaikinamainen ja täyte kermaviilitäytteen tapainen. Kermaviilin sijaan käytin Alpron soijarahkaa, joka hyytyy uunissa ilman apuaineita. Kyseinen tuote on osoittautunut erittäin oivalliseksi makeissa piirakoissa!

Pohjan tein kokonaan kaurajauhoista, mikä antaa piirakkaan ihanaa makua mutta myös hivenen kuitulisää. Olen aika paljon käyttänyt kauraa leivonnassa sen jälkeen kun hoksasin, että kaurajauhoa voi itse valmistaa kaurahiutaleista. Hiutaleet vaan blenderiin ja muutaman surautuksen jälkeen tuloksena on kaurajauhoa! Kaupasta saa myös valmista kaurajauhoa, jotka useimmat ovat gluteenittomia. Löydät niitä ainakin Pirkka- ja Myllärin-merkkisinä. Jos piirakan pitää olla glueeniton, valitse myös gluteeniton kasvimaito. Tosin tämä maistuu ihan varmasti kaikille niillekin, jotka eivät mitään erityisruokavalioita noudata. ;)





Vegaaninen mustikkapiirakka kaurapohjalla


Pohja

100 g margariinia
3 1/2 dl kaurajauhoja (tarvittaessa gluteenittomia, TAI halutessasi vehnäjauhoja)
1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1-2 rkl soija- tai kauramaitoa (tarvittaessa gluteenitonta)

Täyte

4-5 dl mustikoita
(2 tl perunajauhoja)
1 prk (400 g) Alpro Greek Style maustamatonta "soijarahkaa"
1/2 dl sokeria
1 1/2 tl vaniljasokeria


1, Sekoita pohjataikinan kuivat aineet ja nypi joukkoon pehmeä margariini. Lisää soijamaitoa tarpeen mukaan sen verran, että saat taikinan koostumuksesta sopivan.
2. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (pyöreä tai neliskulmainen) pohjalle ja reunoille. Esipaista 200-asteisessa uunissa 5 minuuttia.
3. Sekoita mustikat ja perunajauho. (Veikkaan, etteivät tuoreet marjat välttämättä tarvitse perunajauhoja lainkaan.) Sekoita soijarahka, sokeri ja vaniljasokeri. Levitä n. 2/3 mustikoista esipaistetun pohjan päälle ja siihen päälle rahkaseos. Ripottele pinnalle vielä loput mustikat. (Itse laiton kaikki mustikat täytteen alle, mutta tällöin mustikat jäivät aika piiloon, eikä piirakka näyttänyt ihan niin kivalta. Siksi suosittelen edellä manittua taktiikkaa.)
4. Paista piirakkaa vielä noin 25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja reunat ovat saaneet sopivasti väriä. Tarjoa mustikkapiirakka jäähtyneenä.


Saatat pitää näistä

0 kommenttia