Marokkolainen couscoussalaatti ja mausteinen cashewkastike

marraskuuta 09, 2018

Ruokaisan marokkolaistyylisen salaatin juju on mausteisessa cashewkastikkeessa.


Nyt seuraa vähän keittokirjajuttua - todella pitkästä aikaa! Yritän olla ostamatta hirveästi keittokirjoja, sillä haluan välttää tavarapaljouden kerääntymistä kotiin. Onneksi keittokirjoja saa hyvin lainaan kirjastostakin. Joskin uusiin ja suosittuihin julkaisuihin joutuu usein jonottamaan aikamoisen tovin - etenkin jos joku Hesarin kaltainen media on antanut sille hyvät arviot...

Olen jo pitkään seurannut Instagramissa @syotavanhyva Lotta Viitaniemeä ja hänen Syötävän hyvä -blogiaan. Lotan erityisalaa ovat ihanat salaatit ja kauniit kuvat niistä. Ruoat ovat tosi usein vegaanisia tai ainakin lakto-ovoa. Salaattien ystävänä halusinkin ehdottomasti tutustua Lotan tänä vuonna ilmestyneeseen kirjaan Syötävän hyvät - 38 salaattia ja kulhoa.

Minuun kirja tosiaankin osui ja upposi! Olen myös itse monipuolisten salaattien, tahnojen ja reilusti kasviksia sisältävän ruoan ystävä, ja kirjassa olikin tosi monta raikasta ja houkuttelevaa ideaa. Monissa ohjeissa käytetään jotain maukasta juustoa, kuten fetaa, vuohenjuustoa tai halloumia. Mutta onneksi on keksitty mantelifeta! Ihan varmasti tulen soveltamaan vielä montaa kirjan reseptiä.

Jaan teille sovellettuna yhden reseptin kirjasta: Marokkolaistyyppisen salaatin, jossa on kikherneitä, kesäkurpitsaa, lehtikaalia sekä mausteinen cashewkastike, joka on salaatin pääjuju. Ruokaisuutta antaa couscous - tai tattari, kvinoa tai riisi niin kuin alkuperäisessä reseptissä. Raaka-aineiden puolesta syksy olisi paras aika tehdä tätä salaattia, mutta ohje houkutteli sen verran paljon, että halusin kokeilla sitä heti ensimmäisenä. Reseptiin olisi kuulunut laittaa vahvaa minttua, mutta myönnettäköön, että pieni piheys iski yrttihyllyllä, kun vahva minttu maksaa melkein tuplat verrattuna tavalliseen. Vaikka toisaalta vahvuusastekin on kyllä ihan eri. Joka tapauksessa: Kokeilkaa ihmeessä tätä ihanaa salaattia! Ohje on kahdelle, mutta kannatta harkita, tekeekö samalla vaivalla tuplasatsin.



Marokkolainen couscoussalaatti ja mausteinen cashewkastike

(2 annosta)

1/2 dl couscousia
1 pieni (270 g) kesäkurpitsa
2-3 (n. 80 g) lehtikaalinlehteä
1/2 (50 g) punasipuli
oliiviöljyä
2 dl kypsiä kikherneitä
1 satsuma, klementiini tai pieni appelsiini
4 pehmeää kuivattua taatelia
tuoretta (vahvaa) minttua hienonnettuna
suolaa
mustapippuria

Mausteinen cashewkastike


1 dl cashewpähkinöitä
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl paprikajauhetta
1 pieni valkosipulinkynsi
n. 1 tl srirachaa
1/2 tl sokeria
1 tl sitruunamehua
suolaa
n. 1/2 dl vettä


  1. Valmista ensin cashewkastike. Liota pähkinöitä vedessä mielellään pari tuntia tai vaikka jääkaapissa yön yli. Jos aikaa liotukselle ei ole, keitä pähkinöitä vähässä vedessä noin 10 minuuttia. Valuta. Mittaa ainekset (valkosipulinkynsi hienonnettuna) sauvasekoittimen kulhoon tai blenderiin ja aja tasaiseksi. Lisää vettä tarpeen mukaan.
  2. Kypsennä couscous pakkauksen ohjeen mukaan.
  3. Leikkaa kesäkurpitsa lohkoiksi, poista lehtikaalinlehdistä kovat lehtiruodit ja pilko lehdet sopiviksi paloiksi. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi puolirenkaiksi.
  4. Kuumenna öljy paistinpannulla. Paista kesäkurpitsa lähes kypsäksi ja kullanruskeaksi. Lisää sitten pannulle lehtikaali ja paista vielä hetki. (Jos et pidä raa'asta sipulista, voit kypsentää myös sen. Vaihtoehtoisesti voit miedontaa sipulin makua laittamalla sipulirenkaat lävikköön ja kaatamalla päälle kiehuvaa vettä.)
  5. Kuori ja pilko sitrus. Viipaloi taatelit. Sekoita kaikki salaattiainekset kulhossa ja mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Ripottele pinnalle minttua. Tarjoa salaatti haaleana tai kylmänä cashewkastikkeen kanssa.


Saatat pitää näistä

0 kommenttia