Yösämpylät

huhtikuuta 06, 2017

Rapeakuoriset ja sisältä pehmeät yösämpylät ovat ihanaa hemmottelua viikonloppuaamuun!


Viikonloppuaamujen todellista luksusta ovat hitaat aamiaiset, joihin kuuluvat sellaiset ruuat, joita ei arkisin ehdi tai muuten tule syötyä. Hyvä tuore leipä on yksi parhaita asioita, joita kiireettömällä aamiaisella voi syödä. Lapsuudessa taisin tottua vähän liian hyvään, sillä itse tehtyjen sämpylöiden ja kakon lisäksi meillä ei juuri muuta vaaleaa leipää syöty. Äiti oli aina ahkera leipuri, ja melkein kerran viikossa meitä koulusta palaavia lapsosia odotti kotona valtava kasa tuoreita sämpylöitä. Tuoreet sämpylät maistuivat välipalaksi, ja loput laitettiin pakastimeen odottamaan myöhempää käyttöä. Mutta kun itse tehtyjä sämpylöitä oli jatkuvasti saatavilla, suhde itse tehtyyn leipään muotoutui väkisinkin arkiseksi. Tilannetta kuvastaa hyvin se, että kun meillä joskus harvoin oli kaupan sämpylöitä, niitä oli määrätty lukumäärä jokaiselle. :D No ainakin näin myöhemmin osaa arvostaa!

Nykyisin tulee syötyä eniten ruisleipää, eikä leipää tule juuri itse leivottua. Varmaan yksi syy on sekin, ettei syöjiä ole montaa, ja tunnetusti leipä on yleensä parhaimmillaan juuri tuoreena. Pakastetut sämpylät ovat ok, mutta eivät tietenkään niin hyviä kuin tuoreet.

Viikonloppuaamiaiselle yösämpylät sopivat erityisen hyvin, sillä taikinan voi tehdä jääkaappiin edellisenä iltana, eikä aamulla heti heräämisen jälkeen enää tarvita suuria leivontaoperaatioita. Jos syöjiä on vähän, ohje on myös helppo puolittaa. Näin sämpylöitä ei turhaan jää yli - ja voi vaikka leipoa seuraavana viikonloppuna uuden satsin! Jauhoja voi vaihdella mielensä ja kaapin sisällön mukaan. Minä käytin simppelisti jauhoina Pirkka sämpyläjauhoja, jotka ovat mielestäni kivan rouheisia ja mukavan kuitupitoisiakin. Mukaan lisäsin myös auringonkukansiemeniä. Mukaan voisi toki raastaa myös vaikka porkkanaa. Alla oleva ohje onkin kätevä perusohje, jota voi halutessaan lähteä soveltamaan.
Yösämpylät
(noin 14 kpl)

5 dl kylmää vettä
1/2 ps (1 1/2 tl) kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 dl auringonkukansiemeniä
n. 8 dl sämpyläjauhoja (käytin Pirkka kolmen viljan)


1. Liuota hiiva ja suola kylmään nesteeseen. Lisää siemenet. Lisää puuharukalla sekoittaen taikinaan jauhoja muutamassa erässä, kunnes koostumus on kuin paksua puuroa. Taikinaa ei tarvitse vaivata tämän enempää. Älä hämmenny koostumusta, sillä taikinan on tarkoitus jäädä selvästi löysemmäksi sämpylätaikina tavallisesti. Peitä kulho tuorekelmulla tai vaikka lautasella ja laita jääkaappiin yön yli.
2. Aamulla: Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kulho jääkaapista ja nostele siitä kahden ruokalusikan avulla kokkareita pellille leivinpaperin päälle. Ripottele päälle halutessasi siemeniä tai vähän jauhoja. Kohotusta ei tarvita. Paista sämpylöitä koosta riippuen noin 10 minuuttia. Sämpylöitä ei kannata paiston jälkeen peittää, jotta kuori pysyy rapeana.


Saatat pitää näistä

2 kommenttia

  1. Meillä tehdään vähän vastaavalla ohjeella ja vitsi kun ovat hyviä. Voisi tehdä taas pitkästä aikaa tehdä illalla huomiselle aamulle taikinan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuore leipä on kyllä ihanaa. :) Ja vaikka leivän leipomista usein pitää vaivalloisena, niin yösämpylät syntyvät itse asiassa varsin helposti.

      Poista